HTML

Precognox

 precognox-logo-cmyk-620.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati, big data és gépi tanulás alapú megoldásokat.

Az alábbi keresődoboz segítségével a Precognox által kezelt blogok tartalmában tudsz keresni. A kifejezés megadása után a Keresés gombra kattintva megjelenik vállalati keresőmegoldásunk, ahol további összetett keresések indíthatóak. A találatokra kattintva pedig elérhetőek az eredeti blogbejegyzések.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldással tudunk szolgálni szöveganalitikai problémádra, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

Precognox Blogkereső

Document

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Facebook oldaldoboz

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

Star Wars text mining

visualizing_star_wars_movie_scripts_precognox.jpgA long time ago, in a galaxy far, far away data analysts were talking about the upcoming new Star Wars movie. One of them has never seen any eposide of the two trilogies before, so they decided to make the movie more accessible to this poor fellow. See more...

Főbb témák

adat (8) adatbányászat (11) adatelemzés (9) adatok (13) adatújságírás (16) adatvizualizáció (19) AI (19) alternatív (6) alternatív keresőfelület (28) analitika (6) beszédtechnológia (13) big data (55) bing (14) blogkereső (6) CEU (6) clustering (6) conTEXT (8) dashboard (6) data science (9) deep learning (18) egészség (7) egészség kereső (7) előadás (7) emócióelemzés (35) facebook (8) Facebook (9) gépi tanulás (18) Google (33) google (59) gyűlöletbeszéd (7) hackathon (10) hálózatelemzés (14) intelligens keresés (6) internetes keresés (35) internet hungary (6) képfeldolgozás (8) képkereső (8) keresés (87) kereséselmélet (8) keresési felület (6) keresés jövője (57) keresés problémái (41) keresők összehasonlítása (9) keresőmotor (16) keresőoptimalizálás (8) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (12) konferencia (46) könyvajánló (25) korpusznyelvészet (14) közösségi keresés (8) közösségi média (8) különleges keresők (7) kutatás (9) LDA (10) lda (10) live (13) machine learning (9) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (41) mesterséges intelligencia (19) metafora (7) mobil (37) mobil keresés (17) Neticle (9) NLP (8) NLP meetup (17) Nuance (9) nyelv (7) nyelvészet (32) nyelvtechnológia (76) open data (12) open knowledge (7) orosz (6) Pennebaker (6) politikai blogok (22) Precognox (65) Precognox Labs (14) Python (14) R (19) spam (6) statisztika (12) számítógépes nyelvészet (9) szemantikus keresés (19) szemantikus kereső (9) szentimentelemzés (37) szöveganalitika (7) szövegbányászat (22) társadalomtudomány (7) tartalomelemzés (56) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (20) topik modellek (6) twitter (15) Twitter (18) vállalati kereső (7) vertikális kereső (9) vizualizáció (13) yahoo (27) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

Mire jó az inszájt?

2020.10.26. 15:11 Szerző: Hódi Péter Címkék: keresés címkézés tartalomelemzés insight betekintés keresőmotor Precognox szentimentelemzés insight engine

inszajt.jpg


Először is tisztázzuk le, hogy mi is az az „insight”?
Az angol szótárt felütve az insight magyar megfelelőjeként az alábbiakat találjuk többek között:
bepillantás
éleslátás.
Az üzleti világban egyre divatosabb kifejezést legegyszerűbben úgy magyarázhatnánk meg, hogy ez egyfajta információkinyerés, mégpedig azzal a célzattal, hogy céges adataink (adatvagyon) felhasználásával a megfelelő üzleti döntést tudjuk előkészíteni.
Valójában arról van szó, hogy a megfelelő eszközökkel, szoftverekkel kiaknázzuk a rendelkezésre álló céges adatállományokban – adatbázisok, ügyféllisták, dokumentumok, üzleti levelezés, online tartalmak – rejlő potenciált oly módon, hogy az már közvetlenül, vagy közvetve – pl.: business intelligence eszközökkel - felhasználható legyen akár azonnali hatással bíró, akár stratégiai üzleti döntések meghozatalához.

Strukturálás, mint első lépés

Alapvetés, hogy a rendelkezésre álló tartalmainkat először is értelmezni, beazonosítani, strukturálni kell, ez a folyamat pedig alapvetően attól függ, hogy adataink, szöveges tartalmaink hol, milyen formában és minőségben találhatóak meg. Magától értetődő, hogy más-más módszert igényel a feldolgozás tekintetében egy papír alapú iratköteg, egy levelezőrendszerben található üzenetek, vagy akár egy hanganyagokból összetevődő fájlrendszer.
Tartalmaink strukturálásához, illetve annak előkészítéséhez számos technológia áll rendelezésre, elég csak a szkennelésre, optikai karakterfelismerésre vagy a beszédfelismerésre gondolni. Ezeket egészítik ki olyan folyamatok, mint az adattisztítás és a validálás.
Kizárólag a megfelelően értelmezett és strukturált adatok, tartalmak alkalmasak arra, hogy azokból releváns és valós információkhoz jussunk, így ez az előkészítő fázis is legalább akkora odafigyelést igényel, mint maga az információkinyerés.

inszajt_2.jpg

Hogyan nyerhetünk bepillantást adatainkba?

A már megfelelően strukturált adatok, szöveges tartalmak készen állnak arra, hogy azokból a szükséges információ(ka)t kinyerjük. De hogyan?

Címkézés

A szövegekben először is fel kell ismerni és megcímkézni (tag-elni) azokat a részleteket, amelyek valóban fontosak számunkra. Ezek lehetnek többek között entitások - nevek, szervezetek, lokációk, időpontok - vagy egyéb tartalmak. Emellett fontos lehet akár a nyelvfelismerés vagy az emóció elemzés is (egy adott szöveg pozitív vagy éppen negatív kicsengésének megállapítása), melyekhez szintén rendelkezésre állnak automatizált megoldások.
A címkézés minősége érdekében érdemes a piacon elérhető legjobb megoldások mix-ét használni. A Precognox által fejlesztett TAS Tagger-ben például ugyanúgy elérhető a Google, a Microsoft, vagy az IBM megoldása, mint a Basis Technology vagy a Neticle moduljai.

Keresés

A tartalmaink lehető legpontosabb (és céljainknak megfelelő) címkézése azért különösen fontos, mert ezek a későbbiekben alkalmazott keresőmegoldás hatékonyságát jelentősen befolyásolják és többek között találati szűrőként is remekül alkalmazhatók.
Azonban mit sem ér az információk felismerése, ha megtalálásukhoz nem a lehető legoptimálisabb módszert alkalmazzuk. A világ vezető ilyen nyílt forrású rendszere az Elasticsearch keresőmotorja. Az erre épülő keresőmegoldások a legkülönbözőfélébb kiegészítő eszközöket is csatasorba állítják, mivel minden területnek, szférának megvannak a sajátos igényei. Az elvárásoknak történő megfelelés pedig folyamatosan újabb és újabb megoldások kifejlesztését, kialakítását tették szükségessé.
Az olyan megoldások, mint például a TAS Vállalati kereső, illetve a hozzá kapcsolható eszközök együttesen olyan megoldást nyújtanak, amelyekkel valóban egyszerűen és hatékonyan szerezhetünk betekintést adatainkba. Nem véletlen, hogy ma már ezeket, a keresőmegoldásra épülő összetett megoldásokat angolul Insight Engine-nek nevezik.

Miért változott a Search engine megnevezés Insight Engine-re?

Az angol Search Engine elnevezést magyarra keresőmotornak fordítjuk. Ezek a kifejezések azonban mindkét nyelvterületen problémákat okoztak, egyrészt azért mert a keresőmotor hallatán szinte mindenki a Google-re, a Bing-re vagy a Yahoo!-ra gondol, másrészt pedig a manapság igen népszerű keresőoptimalizálás, mint fogalom (SEO) is gátolta a vállalati keresőmotorok (Enterprise Search Engine) online eszközökkel történő népszerűsítését.
Emellett a vállalati keresőmotorok tudása mára már számos olyan funkcióval bővült ki, amelyek nem csak az információk megtalálásában segítenek, hanem egyfajta betekintést nyújtanak szöveges tartalmainkba, például azok érzelmi tartalmának felismerésével.

Mire is jó akkor az inszájt?

Az ún. Insight engine-k a vállalati kereső szolgáltatásain túl olyan komplex megoldásokat integrálnak, melyek segítségével a céges adatvagyonban található szöveges tartalmak hatékony keresése mellett további “inszájt”-okat is kinyerhetünk. Ezek az “inszájt”-ok pedig komoly jelentőséggel bírnak, hiszen általuk hatékonyabbá tehető az üzleti döntéshozatal, amely a magasabb színvonalú és ezáltal sikeresebb üzletvitel alapja.

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

Szólj hozzá! • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

A bejegyzés trackback címe:

https://kereses.blog.hu/api/trackback/id/tr7516258772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása