HTML

Precognox

 precognox-logo-cmyk-620.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati, big data és gépi tanulás alapú megoldásokat.

Az alábbi keresődoboz segítségével a Precognox által kezelt blogok tartalmában tudsz keresni. A kifejezés megadása után a Keresés gombra kattintva megjelenik vállalati keresőmegoldásunk, ahol további összetett keresések indíthatóak. A találatokra kattintva pedig elérhetőek az eredeti blogbejegyzések.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldással tudunk szolgálni szöveganalitikai problémádra, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

Precognox Blogkereső

Document

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Facebook oldaldoboz

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

Star Wars text mining

visualizing_star_wars_movie_scripts_precognox.jpgA long time ago, in a galaxy far, far away data analysts were talking about the upcoming new Star Wars movie. One of them has never seen any eposide of the two trilogies before, so they decided to make the movie more accessible to this poor fellow. See more...

Főbb témák

adat (7) adatbányászat (10) adatelemzés (7) adatok (13) adatújságírás (16) adatvizualizáció (19) AI (16) alternatív (6) alternatív keresőfelület (27) analitika (6) beszédtechnológia (13) big data (53) bing (14) blogkereső (6) CEU (6) clustering (6) conTEXT (8) dashboard (6) data science (9) deep learning (15) egészség (7) egészség kereső (7) előadás (7) emócióelemzés (35) facebook (8) Facebook (9) gépi tanulás (17) google (58) Google (32) gyűlöletbeszéd (7) hackathon (10) hálózatelemzés (14) internetes keresés (32) internet hungary (6) képfeldolgozás (8) képkereső (8) keresés (80) kereséselmélet (8) keresés jövője (55) keresés problémái (41) keresők összehasonlítása (9) keresőmotor (13) keresőoptimalizálás (8) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (12) konferencia (46) könyvajánló (25) korpusznyelvészet (14) közösségi keresés (8) közösségi média (8) különleges keresők (7) kutatás (8) LDA (10) lda (10) live (13) machine learning (7) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (41) mesterséges intelligencia (16) metafora (7) mobil (37) mobil keresés (17) Neticle (9) NLP (8) NLP meetup (17) Nuance (9) nyelv (7) nyelvészet (31) nyelvtechnológia (75) open data (12) open knowledge (7) orosz (6) Pennebaker (6) politikai blogok (22) Precognox (61) Precognox Labs (14) Python (13) R (19) spam (6) statisztika (11) számítógépes nyelvészet (9) szemantikus keresés (19) szemantikus kereső (9) szentimentelemzés (37) szöveganalitika (7) szövegbányászat (21) társadalomtudomány (7) tartalomelemzés (56) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (19) topik modellek (6) Twitter (18) twitter (15) vertikális kereső (9) vizualizáció (13) yahoo (27) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

Építsünk szoftver cobotokat!

2018.09.27. 14:52 Szerző: Kereso75 Címkék: automatizálás robotok mesterséges intelligencia elon musk chatbot robotizálás cobot gép tanulás RPA precognox labs

Elon Musk mostanában ugyan nem a legjobb napjait éli, élő adásban füvezik, illetve a tőzsdefelügyelet is vizsgálódik a kijelentései kapcsán, ettől függetlenül ő még mindig a világ jelenlegi egyik leginkább előremutató, kiemelkedő innovátora. Azt hiszem, bárki aki megcsinálta volna akár csak egyiket az általa már elindított technológiai újítások közül, már nem élt volna hiába: Paypal, Spacex, Hyperloop, The boring company. És persze itt van még a média által leginkább felkapott és sztárolt cége, a Tesla.

A jövő technikája, már ma

 

Musk 2017-ben azzal került a hírekbe, hogy legújabb modellük, a Tesla 3 kapcsán most éppen az autók gyártástechnológiáját kívánja forradalmasítani. "Hogyan gyártsunk 500 ezer autót emberi kezek érintése nélkül?", és más hasonló bombasztikus mondatokat fogalmaztak meg az újságírók. Nem kell ide ember, hiszen csak lassítja a folyamatot és egyébként is, nem annyira biztonságos, ha embereket a robotok közelébe engedjük.

dia3.JPG

Elég vadnak tűnhetett elsőre az ötlet, de ne felejtkezzünk meg arról, elég jó volt Musk eddig előélete, megszokta tenni, amit megígér:

"Megszokta csinálni azt, amit más emberek lehetetlennek tartanak. Ha megtudja csinálni ezt a scifibe illő idegenek csatahajóját, a gyártás arculata örökre meg fog változni. Ez óriási dobás. Készüljünk fel mindannyian!"

Nehéz lett volna már ennél feljebb srófolni a várakozásokat. Nem volt hatás nélküli a hype, mindeközben több száz ezer ember előre befizetett, egy még gyártásban sem lévő autóra előleget, csak hogy felkerülhessen a várólistára.

Vagy mégsem

 

Azonban a hírek hangulata, üzenete lassan elkezdett megváltozni. Elkezdődött a gyártás, de a híradások már sokkal inkább arról szóltak, hogy nagyon lassan sikerül csak a heti termelést növelni, és egyébként is minőségi problémák vannak. Így aztán egy év elteltével már egészen más címeket olvashattunk az újságban:

"A robotok megölik a Teslát."

Nem kicsi a változás. A robotok addigra megváltóból kifejezetten bűnbakká lettek, ami miatt nem tudtak a várakozásoknak megfelelő számú autót gyártani. Pedig nem spóroltak. A Bernstein elemzői szerint a Tesla a megszokotthoz képest kétszer annyit költött a gyártás kialakítására. Rengeteg hipermodern Kuka robotot vásároltak, és nem csak a más autó gyártók által is megszokott - hegesztési, festési stb - műveleteket automatizálták, hanem megkísérelték a végső összeszerelést is gépesíteni. Végül pontosan itt tapasztaltak nagyon nehezen megoldhatónak tűnő, vagy konkrétan megoldhatatlan problémákat. Így azóta erről a túlságosan ambiciózusnak bizonyuló célról le is mondtak és több embert vettek fel az üzembe. Ma már gép és ember együtt dolgozik. 

Mi történt itt a szemünk előtt, mi a tanulság? A robotok alkalmazása a gyártási folyamatban egy bizonyos szint felett már inkább csökkenti a minőséget, így végül a termelékenységet is. Nem érdemes mindent automatizálni. És nem feltétlenül azért, mert nehéz, hanem mert a végeredmény minősége várhatóan rosszabb lesz.

Mi köze ennek a szoftverekhez?

 

Egy nemzetközi projekt, a KConnect fejlesztése során találkoztunk hasonló problémakörrel. Egy többnyelvű Orvosi szemantikus kereső alkalmazása során merült fel, hogy milyen esetekben lehetne még ezeket a technológiákat alkalmazni. Abból adódóan, hogy a legtöbb cégnél a sales folyamat során elég könnyen kimutatható, ha valami értéket teremt, arra jutottunk, hogy a sales leadek generálását próbáljuk meg támogatni egy szoftveres megoldással. A sales lead gyakorlatilag egy potenciálisan érdekes ügyfél elérhetőségét jelenti, akinek értéket jelenthet a mi általunk eladni kívánt termék vagy szolgáltatás. A lead generálás fejlesztése során egy magyar biotechnológiai céggel működtünk együtt, akinek nagyon speciális termékei, éppen ezért nem könnyen fellelhető és globálisan sem túl nagy számú potenciális ügyfélköre van.

Miben jobb a gép és miben az ember?

 

Ha végig gondoljuk egy értékesítő munkáját, hamar kiderül, meghatározhatók azok a területek, ahol kezdeni érdemes az automatizálás folyamatát. Vannak olyan részei a feladatnak ugyanis, ahol egyértelműen a számítógép, a szoftver van előnyben, ugyanakkor nagyon sok olyan terület is van, ahol nem kérdés, hogy egy ember jobb megoldást tud adni.


dia9.JPG

Mindezeket végig gondolva összeállt egy Sales Lead Generáló rendszer terve, amely automatizálja a lead generálás első lépéseit, hagyományos és gépi tanulást - ha úgy tetszik mesterséges intelligenciát - is ötvöző szoftver elemek össszeépítésével:


dia10.JPG

Az összegyűjtött leadeket aztán egy egyszerű felületen meg is jelenítettük:

dia11.JPG

Az értékesítők pedig innen vihetik tovább a folyamat emberek által végezhető, nagy kreativitást és szakértelmet igénylő részét.

Dolgozzon együtt gép és ember

 

Ma a legtöbb ipari üzemben munkavédelmi okokból a robotok az emberektől kordonokkal elzárt térben működhetnek csak. Ám létezik a robotoknak egy olyan új generációja, melyek már más megközelítésben dolgoznak. Úgy tervezték őket, hogy gép és ember együtt tudjon működni. A robotoknak ezt az új generációját Collaborativ robotoknak nevezik, nevük ennek a két szónak az összevonásából jön. A cobotok az emberrel együtt dolgoznak, megkönnyítve a munkájukat:

 

Az a meggyőződésünk, hogy a szoftverekkel támogatott automatizációt megoldások tervezése során is ez a helyes megközelítés. Dolgozzon együtt gép és ember, kiegészítve egymás erősségeit.

Építsünk szoftver cobotokat! Mi a Precognoxnál szívesen segítünk ebben. 

Jóföldi Endre, 2018.09.25-i Internet Hungaryn elhangzott előadásának átdolgozott változata 

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

Szólj hozzá! • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

A bejegyzés trackback címe:

https://kereses.blog.hu/api/trackback/id/tr4314266259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása