HTML

Precognox

 precognox-logo-cmyk-620.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati, big data és gépi tanulás alapú megoldásokat.

Az alábbi keresődoboz segítségével a Precognox által kezelt blogok tartalmában tudsz keresni. A kifejezés megadása után a Keresés gombra kattintva megjelenik vállalati keresőmegoldásunk, ahol további összetett keresések indíthatóak. A találatokra kattintva pedig elérhetőek az eredeti blogbejegyzések.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldással tudunk szolgálni szöveganalitikai problémádra, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

Precognox Blogkereső

Document

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Facebook oldaldoboz

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

Star Wars text mining

visualizing_star_wars_movie_scripts_precognox.jpgA long time ago, in a galaxy far, far away data analysts were talking about the upcoming new Star Wars movie. One of them has never seen any eposide of the two trilogies before, so they decided to make the movie more accessible to this poor fellow. See more...

Főbb témák

adat (8) adatbányászat (11) adatelemzés (9) adatok (13) adatújságírás (16) adatvizualizáció (19) AI (19) alternatív (6) alternatív keresőfelület (28) analitika (6) beszédtechnológia (13) big data (55) bing (14) blogkereső (6) CEU (6) clustering (6) conTEXT (8) dashboard (6) data science (9) deep learning (18) egészség (7) egészség kereső (7) előadás (7) emócióelemzés (35) facebook (8) Facebook (9) gépi tanulás (18) Google (33) google (59) gyűlöletbeszéd (7) hackathon (10) hálózatelemzés (14) intelligens keresés (6) internetes keresés (35) internet hungary (6) képfeldolgozás (8) képkereső (8) keresés (87) kereséselmélet (8) keresési felület (6) keresés jövője (57) keresés problémái (41) keresők összehasonlítása (9) keresőmotor (16) keresőoptimalizálás (8) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (12) konferencia (46) könyvajánló (25) korpusznyelvészet (14) közösségi keresés (8) közösségi média (8) különleges keresők (7) kutatás (9) lda (10) LDA (10) live (13) machine learning (9) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (41) mesterséges intelligencia (19) metafora (7) mobil (37) mobil keresés (17) Neticle (9) NLP (8) NLP meetup (17) Nuance (9) nyelv (7) nyelvészet (32) nyelvtechnológia (76) open data (12) open knowledge (7) orosz (6) Pennebaker (6) politikai blogok (22) Precognox (65) Precognox Labs (14) Python (14) R (19) spam (6) statisztika (12) számítógépes nyelvészet (9) szemantikus keresés (19) szemantikus kereső (9) szentimentelemzés (37) szöveganalitika (7) szövegbányászat (22) társadalomtudomány (7) tartalomelemzés (56) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (20) topik modellek (6) twitter (15) Twitter (18) vállalati kereső (7) vertikális kereső (9) vizualizáció (13) yahoo (27) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

Könyvajánló: Weapons of Math Destruction - How Big Data Increases Inequality and Threatens Democracy

2018.02.13. 14:56 Szerző: Zoltán Varjú Címkék: etika könyvajánló wmd big data Sandel ONeil

A szolucionizmus híveinek kötelező olvasmány Cathy O'Neil, a mathbabe blog szerzőjének könyve! Egy hajdani quant (pénzügyi geek) matek PhD-val a zsebében fogta magát és utána járt, mit köszönhetünk a gépi tanulásnak - nem sok jót talált, de arról rendkívül olvasmányos módon számol be nekünk.

weaponsmath-r4-6-06.jpg

A könyv alapvetése az, hogy a gépi tanulás hibázik és ezek a hibák hatással vannak az életünkre. Nincsenek jó modellek és ha nincs visszacsatolás, akkor nem is lesznek soha. A WMD, azaz a Weapon of Math Destruction mindig úgy indul, hogy valaki azt hiszi sok adata van, de gyakran nem tudjuk azt mérni, amit igazán szeretnénk, ezért proxikat, indikátorokat használunk. A felsőoktatási rangsorok például a tanár-diák arányt, a túljelentkezés mértékét, az átlagos felvételi pontszámot, stb. mérik, amik jó közelítőknek tűnnek, de egyben azt eredményezik, hogy minden iskola ezekre kezd rágyúrni, ezáltal a szakadék elkezd nőni az elit egyetemek és a többi között. Az objektívnek tűnő mérőszámokhoz kezdenek igazodni az iskolák, emiatt pedig egyre inkább hasonlítani kezdenek egymásra. O'Neil szerint az egyetemi rangsorok a WMD-k iskolapéldái. A könyv tíz fejezete hasonlóan működő WMD-ket mutat be az online hirdetések világával kezdve, amely kíméletlenül nyomul a szegények pénzére mindenféle hiteleket rájuk tukmálva. A munka világa két fejeztet is kap, az automatikus CV elemzés és az alkalmassági tesztek is durvák, de igazán a clopening, azaz az üzlet éjszakai zárását, majd reggeli nyitását magában foglaló műszakok, illetve a naponta többször is megszakított, algoritmikusan tervezett műszakok bemutatása során nyílik ki a bicska az ember zsebében. A biztosítási- és hitelpiac bemutatása ezek után már üdítően hat, no persze nem az hogy minden adatunkra rá szeretnék tenni a kezüket a pénzügyi cégek, de itt visszatérünk a klasszikus WMD-khez, melyek arra vannak optimalizálva, hogy a többséggel tartsanak és az átlagtól eltérőket (kisebbségek, szegények, stb.) kockázatosnak ítéljék meg. Az utolsó fejezetben összeér minden, hiszen a modern tömegdemokráciákban egyre divatosabb a célzott marketing, mely célja az átfordítható választól elérése. O'Neil szerint a már meggyőzött szavazókat elég megtartani, az ingadozókra kell összpontosítani és a célzott marketingnek hála minden csoport más ígérettel bombázható, innen egyenes út vezet a polarizálódáshoz.

 

Habár nagyon izgalmas és alapos a könyv, kicsit szájbarágós a WMD-k hatásai kapcsán. A szerző minden esetben kinyilatkoztatja  (amúgy számunkra szimpatikus) nézeteit arról, hogyan is kellene kinéznie egy ideális világnak. Ez azért furcsa, mert ezt a könyvet gyakran ajánlják a Big Data kapcsán etikai kurzusokhoz. De az aki annál többet akar látni, hogy a piaci mechanizmusok nem uralhatnak mindent és rossz dolog növelni az egyenlőtlenségeket, máshová kell fordulnia. Problémafelvetésnek remek a kötet, de talán jobban jár az érdeklődő olvasó, ha saját maga gondolkodik el a következtetéseken. Ehhez Michael Sandel Justice kurzusa online elérhető ingyen, a kapcsolódó könyv pedig magyar fordításban is beszerezhető. Ha pedig arról is el akar valaki gondolkodni, hogy meddig terjedhet a gazdasági gondolkodás, a pénz hatalma meddig érhet, annak Sandel What Money Can't Buy című könyvét ajánljuk. Vigyázat, ezek a könyvek nem adnak kész válaszokat, arra próbálják rávenni az embert hogy gondolkozzon, beszélgessen és önállóan alkosson véleményt.

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

Szólj hozzá! • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

A bejegyzés trackback címe:

https://kereses.blog.hu/api/trackback/id/tr3613664176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása