HTML

Precognox

 precognox-logo-cmyk-620.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati, big data és gépi tanulás alapú megoldásokat.

Az alábbi keresődoboz segítségével a Precognox által kezelt blogok tartalmában tudsz keresni. A kifejezés megadása után a Keresés gombra kattintva megjelenik vállalati keresőmegoldásunk, ahol további összetett keresések indíthatóak. A találatokra kattintva pedig elérhetőek az eredeti blogbejegyzések.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldással tudunk szolgálni szöveganalitikai problémádra, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

Precognox Blogkereső

Document

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Facebook oldaldoboz

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

Star Wars text mining

visualizing_star_wars_movie_scripts_precognox.jpgA long time ago, in a galaxy far, far away data analysts were talking about the upcoming new Star Wars movie. One of them has never seen any eposide of the two trilogies before, so they decided to make the movie more accessible to this poor fellow. See more...

Főbb témák

adat (8) adatbányászat (11) adatelemzés (9) adatok (13) adatújságírás (16) adatvizualizáció (19) AI (19) alternatív (6) alternatív keresőfelület (28) analitika (6) beszédtechnológia (13) big data (55) bing (14) blogkereső (6) CEU (6) clustering (6) conTEXT (8) dashboard (6) data science (9) deep learning (18) egészség (7) egészség kereső (7) előadás (7) emócióelemzés (35) facebook (8) Facebook (9) gépi tanulás (18) google (59) Google (33) gyűlöletbeszéd (7) hackathon (10) hálózatelemzés (14) internetes keresés (35) internet hungary (6) képfeldolgozás (8) képkereső (8) keresés (86) kereséselmélet (8) keresési felület (6) keresés jövője (56) keresés problémái (41) keresők összehasonlítása (9) keresőmotor (16) keresőoptimalizálás (8) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (12) konferencia (46) könyvajánló (25) korpusznyelvészet (14) közösségi keresés (8) közösségi média (8) különleges keresők (7) kutatás (9) LDA (10) lda (10) live (13) machine learning (9) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (41) mesterséges intelligencia (19) metafora (7) mobil (37) mobil keresés (17) Neticle (9) NLP (8) NLP meetup (17) Nuance (9) nyelv (7) nyelvészet (32) nyelvtechnológia (76) open data (12) open knowledge (7) orosz (6) Pennebaker (6) politikai blogok (22) Precognox (64) Precognox Labs (14) Python (14) R (19) spam (6) statisztika (12) számítógépes nyelvészet (9) szemantikus keresés (19) szemantikus kereső (9) szentimentelemzés (37) szöveganalitika (7) szövegbányászat (21) társadalomtudomány (7) tartalomelemzés (56) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (20) topik modellek (6) Twitter (18) twitter (15) vállalati kereső (6) vertikális kereső (9) vizualizáció (13) yahoo (27) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

Kulcsszókiemeléssel az olvasási nehézségek csökkentéséért

2017.06.15. 10:34 Szerző: Putz Orsolya Címkék: kutatás Precognox kulcsszavazás

Jobban megértik-e és gyorsabban el tudják-e olvasni azt a szöveget, amelyben ki vannak emelve a kulcsszavak a tanulási nehézséggel küzdő gyerekek? – erre a fő kérdésre keresi a választ gyakornokunk, Régeni Anna mesterszakos diplomamunkájában.

core_words_1.png

Amikor megdől egy hipotézis

Az angol nyelvű szakdolgozat – az elméleti háttér részletes és alapos ismertetése után – egy hosszabb távú projektünk első lépésének eredményeit foglalja össze. Bevalljuk, a kapott eredményeknek pont az ellenkezőjére számítottunk. A kollégáink által végzett kutatások szerint ugyanis a kulcsszókiemelés nem gyorsítja, hanem lassítja az olvasás tempóját, illetve nem hoz látványos javulást a szövegértés tekintetében.

A kulcsszókiemelőnkről

A legnépszerűbb kulcsszókinyerők által kínált megoldásokat figyelembe véve a projektcsapat úgy találta, hogy a legjobb eredmény a TextRank alapú megoldással érhető el. Angol és magyar nyelvű szövegeken kísérletezve kiderült, hogy a leghatékonyabban akkor járunk el, ha különböző típusú és hosszúságú szövegekre különböző központiságot alkalmazunk.

Kiket, hogyan és miért mértünk

A kísérlet 9-10. osztályos diákok olvasási jellemzőit mérte: az olvasással töltött időt, a fókuszálási idejét és számát, az olvasásértést ellenőrző kérdésekre adott válaszok helyességét és reakcióidejét. Összesen 57 diák vállalkozott erre a feladatra, akik közöl 17 került az olvasási nehézséggel küzdők csoportjába és 20 a kontrollcsoportba. A feladat abból állt, hogy három azonos hosszúságú és nehézségű szöveget kellett elolvasniuk, majd szövegenként három kérdésre válaszolniuk. Eközben szemmozgásukat a Tobii 120T eye-scanner rögzítette. Az egyik szöveg semmilyen kiemelést nem tartalmazott, a másikban a kulcsszavak, míg a harmadikban random szavak voltak kiemelve. Az adatok tanulsága szerint a legtöbbet és a leghosszabb ideig a tanulási nehézséggel küzdő diákok fókuszáltak a kulcsszó kiemelést tartalmazó szövegre, míg a legkevesebbet és a legrövidebb ideig a kontroll csoport fókuszált a kiemelést nem tartalmazó szövegre. Ami a szövegértést illeti, mindkét csoport a kiemelést nem tartalmazó szövegekhez kapcsolódó kérdésekre adta a legtöbb helyes választ.

Az esetleges buktatók

A kutatás helytállóságát elismerve ne felejtsük el, hogy az ilyen és ehhez hasonló kísérletek esetén akár már egy tényező módosításával is más eredményt kaphatunk. Jelen esetben a legfőbb problémát az okozza, hogy ma Magyarországon az olvasási nehézségekkel küzdő gyerekeknek csak kis százaléka rendelkezik szakértői véleménnyel. Ahogy a kísérletben szereplő csoport összetétele is tükrözi, ez nem egy homogén terület, azaz az olvasási nehézségeknek különböző fajtái és fokozatai léteznek. Így a kulcsszavak kiemelése más-más hatással lehet a különböző típusokra. Továbbá az a kérdés is felmerül, hogyan befolyásolja a szövegértést az olvasott szöveg és az azzal kapcsolatos kérdések megjelenítése. Változik-e a gyerekek teljesítménye, ha a szöveget és az arra vonatkozó kérdéseket külön-külön látják, és nem térhetnek vissza egyikről a másikra; illetve ha egy képernyőn látják a kulcsszavakat tartalmazó szöveget és az azzal kapcsolatos kérdéseket. Végül nehéz kiszűrni az olyan tényezőket mint a stressz, valamint időarányosan a koncentráció csökkenése.

Hol alkalmazható?

Mint korábban utaltunk rá, Anna szakdolgozata az első mérföldkő egy hosszabb távú kutatásunkban. Célunk ugyanis egy olyan kulcsszókiemelő kifejlesztése, amely nemcsak az olvasási nehézséggel küzdő gyerekek olvasásértését segíti elő, hanem az internetező társadalom információfeldolgozását is megkönnyíti.

 

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

Szólj hozzá! • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

A bejegyzés trackback címe:

https://kereses.blog.hu/api/trackback/id/tr3112594725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása