HTML

Precognox

 precognox-logo-cmyk-620.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati, big data és gépi tanulás alapú megoldásokat.

Az alábbi keresődoboz segítségével a Precognox által kezelt blogok tartalmában tudsz keresni. A kifejezés megadása után a Keresés gombra kattintva megjelenik vállalati keresőmegoldásunk, ahol további összetett keresések indíthatóak. A találatokra kattintva pedig elérhetőek az eredeti blogbejegyzések.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldással tudunk szolgálni szöveganalitikai problémádra, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

Precognox Blogkereső

Document

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Facebook oldaldoboz

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

Star Wars text mining

visualizing_star_wars_movie_scripts_precognox.jpgA long time ago, in a galaxy far, far away data analysts were talking about the upcoming new Star Wars movie. One of them has never seen any eposide of the two trilogies before, so they decided to make the movie more accessible to this poor fellow. See more...

Főbb témák

adatbányászat (9) adatelemzés (6) adatok (13) adatújságírás (16) adatvizualizáció (18) AI (14) alternatív (6) alternatív keresőfelület (26) beszédtechnológia (13) big data (51) bing (14) blogkereső (6) CEU (6) clustering (6) conTEXT (8) dashboard (6) data science (8) deep learning (15) egészség (7) egészség kereső (7) előadás (7) emócióelemzés (35) facebook (8) Facebook (9) gépi tanulás (15) Google (24) google (57) gyűlöletbeszéd (7) hackathon (10) hálózatelemzés (14) internetes keresés (27) internet hungary (6) képfeldolgozás (8) képkereső (8) keresés (68) kereséselmélet (8) keresés jövője (55) keresés problémái (39) keresők összehasonlítása (9) keresőoptimalizálás (6) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (12) konferencia (46) könyvajánló (24) korpusznyelvészet (14) közösségi keresés (8) közösségi média (6) különleges keresők (7) kutatás (7) LDA (10) lda (10) live (13) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (41) mesterséges intelligencia (14) metafora (7) mobil (37) mobil keresés (17) Neticle (9) NLP meetup (17) Nuance (9) nyelv (6) nyelvészet (30) nyelvtechnológia (73) open data (12) open knowledge (7) orosz (6) Pennebaker (6) politikai blogok (22) Precognox (55) Precognox Labs (14) Python (13) R (19) spam (6) statisztika (11) számítógépes nyelvészet (8) szemantikus keresés (19) szemantikus kereső (9) szentimentelemzés (35) szövegbányászat (18) társadalomtudomány (7) tartalomelemzés (55) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (19) topik modellek (6) twitter (15) Twitter (18) vertikális kereső (9) vizualizáció (13) yahoo (26) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

Beszélj a drónodhoz!

2014.04.21. 16:59 Szerző: Zoltán Varjú Címkék: nyelvfilozófia nyelvtechnológia drónok funkcionális programozás

Szeretnénk beszélni a gépekhez. Még jobban szeretnénk, ha meg értenének minket. Szeretnénk, ha megértenék céljainkat, vágyainkat és azoknak megfelelően cselekednének. Eközben persze nem akarunk nekik részletesen elmagyarázni mindent. Szeretjük, ha a "olyan meleg van itt a szobában" típusú megnyilatkozásaink után valaki megkérdezi udvariasan hogy "ne nyissuk ki az ablakot", vagy ne is kérdezzen, hanem egyből nyissa ki az ablakot. Álom? Carin Meier azon dolgozik, hogy ez valóra is válhasson!

 

(Aki egy kicsit jobban szeretne elmélyülni a technikai részletekben, az nézze meg ezt, a sajnos nem beágyazható videót is!) Meier gondolt egy nagyot és visszanyúlt a mesterséges intelligencia születésének idején megfogalmazott ötletekhez; mi lenne, ha egy Lisp nyelvben implementálhatná az ún. beszédaktusok elméletére alapozott Elephant nyelvet? 

lisplogo_fancy_256.png

A Lisp a második legöregebb programozási nyelv. John McCarthy gyermeke, akinek az az ötlete támadt, hogy Church lambda kalkulusában akart programozni. Hogy miért? Mert a egy számítástudósnak ez sokkal intuitívabb! Mielőtt valaki kételkedni kezd, érdemes Paul Graham, az Y combinator startup program elindítójának Beating the Averages és What Made Lisp Different c. esszéit elolvasni - a többieknek legyen elég annyi, hogy a mesterséges intelligencia nyelve a Lisp. A modern irányzatok pedig ennek egy új változatát, a Clojure-t használják.

mccarthy4_300.jpg

John McCarthy több tanulmányában is amellett érvelt, hogy a valódi mesterséges intelligenciának kezdenie kell valamit avval, hogy az embereket hitek, célok és meggyőződések (is) mozgatják. Nem kell minden gépnek kifinomult meggyőződések rendszerével rendelkezni és nem kellenek nekik nagy célok sem. Egy termosztátnak legyen az a célja, hogy a szoba megfelelő hőmérsékletű legyen, és legyen információja arról, hogy adott pillanatban éppen megfelelő, hideg, vagy éppen meleg-e a helyiség.

speechacts.jpg

McCarthy John R. Searl beszédaktus-elméletéből merített ihletet. A nyelvfilozófia a múlt század közepétől egyre inkább az ún. hétköznapi nyelv felé fordult. A beszédaktus-elméletet a nyelvi viselkedés izgatja, hiszen amikor mondunk valamit, akkor nem csak egy állítást teszünk, hanem egyben cselekvést is végrehajtunk. Pl. amikor a bíró kimondja hogy "öt év letöltendő fegyházra ítélem" vagy amikor az anyakönyvvezető szájából elhangzik hogy "házastársnak nyilvánítom önöket", akkor nem csak állítások kerülnek kimondásra, hanem egyben cselekvések, aktusok hajtódnak végre. Ezen aktusok megértéséhez rendelkeznünk kell közös hitekkel és célokkal - másképp könnyen mondhatjuk, hogy  a házasság érvénytelen pl. mert az egyik fél kiskorú volt és nem fogta fel mi is történik vele stb.

 

Meier zseniális hobbi projektje McCarthy álmát valósítja meg egy a beszédaktus-elméletre alapozott robot nyelvvel. Érdemes megjegyezni, hogy ez a nyelv nem csupán az ember-gép, hanem a gép-gép kommunikációt is segíti! Egy Roomba porszívó és egy drón táncának lehetnek tanúi azok akik végignézik a fenti videót!

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

Szólj hozzá! • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

A bejegyzés trackback címe:

https://kereses.blog.hu/api/trackback/id/tr806051038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.