HTML

Precognox

 precognox-logo-cmyk-620.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati, big data és gépi tanulás alapú megoldásokat.

Az alábbi keresődoboz segítségével a Precognox által kezelt blogok tartalmában tudsz keresni. A kifejezés megadása után a Keresés gombra kattintva megjelenik vállalati keresőmegoldásunk, ahol további összetett keresések indíthatóak. A találatokra kattintva pedig elérhetőek az eredeti blogbejegyzések.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldással tudunk szolgálni szöveganalitikai problémádra, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

Precognox Blogkereső

Document

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Facebook oldaldoboz

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

Star Wars text mining

visualizing_star_wars_movie_scripts_precognox.jpgA long time ago, in a galaxy far, far away data analysts were talking about the upcoming new Star Wars movie. One of them has never seen any eposide of the two trilogies before, so they decided to make the movie more accessible to this poor fellow. See more...

Főbb témák

adatbányászat (9) adatelemzés (6) adatok (13) adatújságírás (16) adatvizualizáció (18) AI (14) alternatív (6) alternatív keresőfelület (26) beszédtechnológia (13) big data (51) bing (14) blogkereső (6) CEU (6) clustering (6) conTEXT (8) dashboard (6) data science (8) deep learning (15) egészség (7) egészség kereső (7) előadás (7) emócióelemzés (35) facebook (8) Facebook (9) gépi tanulás (15) Google (24) google (57) gyűlöletbeszéd (7) hackathon (10) hálózatelemzés (14) internetes keresés (27) internet hungary (6) képfeldolgozás (8) képkereső (8) keresés (68) kereséselmélet (8) keresés jövője (55) keresés problémái (39) keresők összehasonlítása (9) keresőoptimalizálás (6) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (12) konferencia (46) könyvajánló (24) korpusznyelvészet (14) közösségi keresés (8) közösségi média (6) különleges keresők (7) kutatás (7) LDA (10) lda (10) live (13) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (41) mesterséges intelligencia (14) metafora (7) mobil (37) mobil keresés (17) Neticle (9) NLP meetup (17) Nuance (9) nyelv (6) nyelvészet (30) nyelvtechnológia (73) open data (12) open knowledge (7) orosz (6) Pennebaker (6) politikai blogok (22) Precognox (55) Precognox Labs (14) Python (13) R (19) spam (6) statisztika (11) számítógépes nyelvészet (8) szemantikus keresés (19) szemantikus kereső (9) szentimentelemzés (35) szövegbányászat (18) társadalomtudomány (7) tartalomelemzés (55) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (19) topik modellek (6) twitter (15) Twitter (18) vertikális kereső (9) vizualizáció (13) yahoo (26) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

Gráfadatbázisok

2013.07.17. 08:00 Szerző: Zoltán Varjú Címkék: adatbázisok GraphLab GraphChi Neo4j gráfadatbázisok

Napjainkban a legelterjedtebb reprezentációs forma a gráf. A közösségi oldalak baráti/ismerősi viszonyai, a mobiltelefonok közötti kapcsolások, a weboldalak közötti linkek, vagy egy felhasználó preferenciái mind-mind reprezentálhatóak gráfokban. Ez önmagában még nem követelné meg azt, hogy külön gráfadatbázisokat is készítsenek, hiszen egy gráf csúcsokból és élekből áll, ami bármilyen más adatbázisban tárolható mivel két elem közötti relációról van szó. A problémát az jelenti, hogy manapság nagyon nagy lehet egy ilyen adatbázis és általában több szerveren elosztva kell tárolni az adatokat, mindeközben pedig gyorsan és megbízhatóan kell kiszolgálni a ráépülő alkalmazásokat. Posztunkban két gráfadatbázisokat fejlesztő céget  és termékeiket mutatjuk be, a Neo Technology-t és a GraphLab-et.

neo4j.jpg

A Neo4j gráfadatbázis a Neo Technology terméke. Az adatbázis nyílt forráskódú, szabadon felhasználható, a fejlesztő cég a kapcsolódó szolgáltatásokból (tanácsadás, fejlesztés, support) termel bevételt. Legnagyobb előnye, hogy Java nyelven íródott és nagyon jól skálázható. Az adatbázis Cypher lekérdezőnyelve (query language) könnyen elsajátítható és intuitív. Ugyanakkor a Neo4j alapvetően "ipari" szempontok szerint készített adatbázis, kicsit sok "mérnökösködés" szükséges a beüzemeléséhez (ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy nehéz telepíteni, ezen inkább azt értjük hogy sokszor az adatelemzésen kívüli szempontokat is figyelembe kell venni a munka során) és nem annyira természetes gyors prototípus készítéséhez használni. Az alábbi videó közérthetően foglalja össze mit is kínál ez a technológia.

A GraphLab kifejlesztői a Carnegie Mellon University híres Department of Machine Learning kutatói. A GraphLab C++-ban íródott, szintén jól skálázható, de ami még fontosabb, a manapság leginkább használt algoritmusok futtatására optimalizált adatbázis. Mivel a szakma nagyon jól fogadta az új eszközt, a megnövekedett igények kiszolgálására céget alapítottak az eszközt létrehozó kutatók, ami az ötletes GraphLab nevet kapta. A Neo4j-vel összevetni kicsit olyan mint amikor almát hasonlítunk a körtéhez. Gyorsaság tekintetében a GraphLab nyeri a versenyt, de ennek az az ára, hogy mélyebben bele kell ásnunk magunkat a dokumentáció bugyraiba az üzemeltetéséhez.

GraphLab-logo.jpg

A GraphLab fejlesztői azonban rendes kutatók és gondoltak kollégáikra. A GraphChi adatbázis segítségével viszonylag nagy mennyiségű adatot (több gigabájt és egy terabájt között) emberi időben (pár perc és úgy egy, másfél óra között) lehet hatékonyan elemezni. Ezt a kutatók nagyon tudják értékelni, hiszen többségük nem szoftverfejlesztő, hanem programozni is tudó tudós. Gyors prototípusok készítésére, ötletek kipróbálására még mindig a desktop, vagy a laptop a legjobb megoldás és ilyenkor általában mai mércével mérve kis adatmennyiséggel szoktunk dolgozni (vagy kevés adatunk van, vagy mintával dolgozunk). A GraphChi előnye, hogy Java verzióban is elérhető, így Java-val, vagy az egyre kedveltebb JVM nyelvekkel könnyen használható. A GraphChi alkotója Aapo Kyrola OSDI előadásában alaposan bemutatta tavaly ezt a kedves kis gráfadatbázist, érdemes megnézni hogyan készült és mit is tud pontosan.

graphlab.jpg

Adatbázisokkal ma már Dunát lehet rekeszteni, de a gráfadatbázisok előtt úgy tűnik nagy jövő áll. Az ipar a Neo4j híve, a kutatásvezérelt vállalkozások és kutatók számára azonban a GraphLab megoldásai lehetnek vonzóbbak. Reméljük az egészséges versenyben csak jobbá válnak ezek a remek adatbázisok.

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

Szólj hozzá! • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

A bejegyzés trackback címe:

https://kereses.blog.hu/api/trackback/id/tr35405556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.