HTML

Precognox

 precognox-logo-cmyk-620.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati, big data és gépi tanulás megoldásokat.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldhatjuk problémáidat, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

Star Wars text mining

visualizing_star_wars_movie_scripts_precognox.jpgA long time ago, in a galaxy far, far away data analysts were talking about the upcoming new Star Wars movie. One of them has never seen any eposide of the two trilogies before, so they decided to make the movie more accessible to this poor fellow. See more...

Facebook oldaldoboz

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Főbb témák

adatbányászat (8) adatok (12) adatújságírás (16) adatvizualizáció (17) AI (14) alternatív (6) alternatív keresőfelület (24) beszédtechnológia (13) big data (50) bing (14) CEU (6) clustering (6) conTEXT (8) dashboard (6) data science (8) deep learning (15) egészség (7) egészség kereső (7) előadás (7) emócióelemzés (35) facebook (8) Facebook (9) gépi tanulás (15) Google (24) google (57) gyűlöletbeszéd (7) hackathon (10) hálózatelemzés (14) internetes keresés (26) internet hungary (6) képfeldolgozás (8) képkereső (8) keresés (59) kereséselmélet (8) keresés jövője (55) keresés problémái (38) keresők összehasonlítása (9) keresőoptimalizálás (6) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (12) konferencia (46) könyvajánló (24) korpusznyelvészet (14) közösségi keresés (8) közösségi média (6) különleges keresők (7) kutatás (7) LDA (10) lda (10) live (13) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (41) mesterséges intelligencia (13) metafora (7) mobil (37) mobil keresés (17) Neticle (9) NLP meetup (17) Nuance (9) nyelv (6) nyelvészet (29) nyelvtechnológia (73) open data (12) open knowledge (7) orosz (6) Pennebaker (6) politikai blogok (22) Precognox (49) Precognox Labs (14) Python (13) R (19) spam (6) statisztika (11) számítógépes nyelvészet (8) szemantikus keresés (19) szemantikus kereső (9) szentimentelemzés (35) szövegbányászat (17) társadalomtudomány (7) tartalomelemzés (55) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (19) topik modellek (6) twitter (15) Twitter (18) vertikális kereső (9) vizualizáció (13) yahoo (26) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

Mire jó az adatújságírás?

2013.06.28. 08:00 Szerző: Zoltán Varjú Címkék: adatújságírás Reuters Bloomberg

Az adatújságírás nagyon színes terület. A Guardian Datablog talán a legismertebb projekt, ami szinte naponta közöl adatvezérelt cikkeket, melyek általában egy grafikonból és/vagy egyéb vizualizációból és egy rövid értelmező szövegből állnak s a cikk végén linket tartalmaznak az adatokhoz (amennyiben nyilvánosak). Szintén népszerűek a "hagyományos" cikkeket kiegészítő adatvizualizációk, mint pl. a Bloomberg Billionaires Index.

bloomberg03.PNG

Az adatújságírás vicces és egyben hasznos kiegészítője a "komoly" írásnak, de van amikor sokkal nagyobb szerepet játszik mint gondolnánk. A mozgalom gyökerei egészen a detroit-i zavargásokig nyúlnak vissza, amikor Meyer és társai társadalomtudományi kutatásmódszertan segítségével próbálták rekonstruálni és megérteni a történteket. Az angliai zavargások idején a Guardian és a London School of Economics elevenítette fel ezt a hagyományt és szinte "élőben" követte tudományos adatokra alapozott beszámolókkal az eseményeket. (Bővebben Adatújságírás - vissza a gyökerekhez című posztunkban olvashatnak látogatóink.) Az ilyen írások sokak szerint "social science done on deadline",  határidőre írt társadalomtudományi beszámolók. Azonban nem egészen ez a helyzet.

A nyugati világban általánosan az írni-olvasni tudás (igen, bármennyire is szeret mindenki azon siránkozni, hogy a fiatalok szinte analfabéták) és egyre magasabb az általános műveltség és az átlagos iskolázottsági is, de saját szakterületén kívül ma már senki sem szeret tudományos/szakmai szöveget olvasni, mivel a specializálódás miatt a sok szakkifejezés nagyon fárasztó. Az adatújságírás nagy riportjai itt játszanak fontos szerepet, segítenek tudományos eredmények alapján, de az újságírás eszközeivel bemutatni egy jelenséget. Ilyenek például a The Economist Intelligence Unit "Special Report"-jai, melyeket a The Economist-ban szoktak közölni.

reuters.png.png

A Reuters The Unequal State of America című riportja a legjobb példája a fent leírt módszernek. Közgazdászokkal és szociológusokkal együttműködve született a riport, amely végén egy metodológiai összefoglaló is található. Ugyanakkor a cikkek hangvétele egészen személyes, néha már-már szinte átmegy gonzó újságírásba, amikor hirtelen egy grafikonnal találkozva az olvasó visszazökken a tárgyilagosabb hangvételbe. 

Habár a Bloomberg és a Reuters elsődlegesen az adatok összegyűjtéséből és továbbadásából termeli bevételei jelentős részét, egyre hangsúlyosabban jelennek meg saját adatvezérelt tartalommal is. Ez nem véletlen, hiszen a legelvetemültebb elemzőnek is szüksége van néha átfogó képre olyan területről, amivel nem, vagy csupán érintőlegesen foglalkozik. Úgy tűnik az adatok és száraz összefoglalók mellett egyre nagyobb piaca van az adatvezérelt riportoknak is.

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

Szólj hozzá! • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

A bejegyzés trackback címe:

https://kereses.blog.hu/api/trackback/id/tr835375699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.