HTML

Precognox

 precognox-logo-cmyk-620.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati, big data és gépi tanulás alapú megoldásokat.

Az alábbi keresődoboz segítségével a Precognox által kezelt blogok tartalmában tudsz keresni. A kifejezés megadása után a Keresés gombra kattintva megjelenik vállalati keresőmegoldásunk, ahol további összetett keresések indíthatóak. A találatokra kattintva pedig elérhetőek az eredeti blogbejegyzések.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldással tudunk szolgálni szöveganalitikai problémádra, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

Precognox Blogkereső

Document

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Facebook oldaldoboz

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

Star Wars text mining

visualizing_star_wars_movie_scripts_precognox.jpgA long time ago, in a galaxy far, far away data analysts were talking about the upcoming new Star Wars movie. One of them has never seen any eposide of the two trilogies before, so they decided to make the movie more accessible to this poor fellow. See more...

Főbb témák

adat (8) adatbányászat (11) adatelemzés (9) adatok (13) adatújságírás (16) adatvizualizáció (19) AI (19) alternatív (6) alternatív keresőfelület (28) analitika (6) beszédtechnológia (13) big data (55) bing (14) blogkereső (6) CEU (6) clustering (6) conTEXT (8) dashboard (6) data science (9) deep learning (18) egészség (7) egészség kereső (7) előadás (7) emócióelemzés (35) facebook (8) Facebook (9) gépi tanulás (18) Google (33) google (59) gyűlöletbeszéd (7) hackathon (10) hálózatelemzés (14) intelligens keresés (6) internetes keresés (35) internet hungary (6) képfeldolgozás (8) képkereső (8) keresés (87) kereséselmélet (8) keresési felület (6) keresés jövője (57) keresés problémái (41) keresők összehasonlítása (9) keresőmotor (16) keresőoptimalizálás (8) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (12) konferencia (46) könyvajánló (25) korpusznyelvészet (14) közösségi keresés (8) közösségi média (8) különleges keresők (7) kutatás (9) LDA (10) lda (10) live (13) machine learning (9) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (41) mesterséges intelligencia (19) metafora (7) mobil (37) mobil keresés (17) Neticle (9) NLP (8) NLP meetup (17) Nuance (9) nyelv (7) nyelvészet (32) nyelvtechnológia (76) open data (12) open knowledge (7) orosz (6) Pennebaker (6) politikai blogok (22) Precognox (65) Precognox Labs (14) Python (14) R (19) spam (6) statisztika (12) számítógépes nyelvészet (9) szemantikus keresés (19) szemantikus kereső (9) szentimentelemzés (37) szöveganalitika (7) szövegbányászat (22) társadalomtudomány (7) tartalomelemzés (56) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (20) topik modellek (6) twitter (15) Twitter (18) vállalati kereső (7) vertikális kereső (9) vizualizáció (13) yahoo (27) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

Kereső olvasók

2012.01.10. 12:00 Szerző: Zoltán Varjú Címkék: librarything moly.hu mendeley zotero goodreads közösségi katalogizálás

Sokan rendszerezik az online hozzáférhető hírforrásokat, pl. RSS olvasót használnak, napjainkban pedig egyre elterjedtebb, hogy Twitteren követik a hírforrásokat. Kevesebben, de még mindig szép számmal akadnak olyanok, akik valamilyen könyvjelző/közösségi taggelő szolgáltatást vesznek igénybe, mint pl. a delicious-t ami nem csak azt teszi lehetővé, hogy elmentsük és rendszerezzük olvasmányainkat, hanem mások gyűjteményeiben is kutakodhatunk pl. tagek alapján. Habár sokan építették bele ezeket az eszközöket a napi munkájukba is, természetüknél fogva hírolvasásra, személyes érdeklődésünk során talált információ rendszerezésére és rekreációs időtöltésünkre koncentrálnak. A "komolyabb" olvasmányok, mint pl. a könyvek és tanulmányok kezelésére más alkalmazásokat kell igénybe venni.

A GoodReads a könyvek szerelmeseit gyűjti egy virtuális könyvklubba.

A mai trendeknek megfelelően akár Facebook vagy Twitter fiókunkkal is beléphetünk és így egyből megtalálhatjuk azokat az ismerőseinket akik tagok. A bejelentkező oldalon láthatjuk mit olvasnak éppen barátaink, kollégáink.

A keresési eredmények tartalmazzák az olvasók értékeléseit, a találatokat felvehetjük saját listáinkba is. Olvasmányainkat rendszerezhetjük (különféle listákba rendezhetjük, kívánságlistát készíthetünk, kulcsszavakkal címkézhetjük fel stb.), ennek alapján a GoodReads rendszere érdeklődési körünknek megfelelő könyveket is ajánl nekünk. Az oldal egyrészt remek eszköz hogy a kollégákat követve szakmailag is a toppon maradjunk, ill. megtaláljuk a legmegfelelőbb regényt a következő hosszú hétvégére. Az üzemeltetők számára pedig a felgyülemlett adatok jelentenek biztos bevételt, amik egy API-n keresztül elérhetők és felhasználhatók egy e-kereskedelmi oldalnál is pl. további kapcsolódó könyvek ajánlásához.

A magyar Moly.hu is egy hasonló közösségi olvasásra kihegyezett oldal.

Alapvetően a GoodReads vonalát követi, de a keresési találatokat megjelenítő oldala sokkal barokkosabb.

 

A LibraryThing volt az első közösségi katalogizáló (social cataloging) oldal, s mint ilyen máig etalonnak számít olyan tulajdonosokkal mint az Amazon és az AbeBooks. Külön erőssége hogy nem csak angolul vagy a nagy világnyelveken érhető el, hanem pl. magyarul is.

A bejelentkezőfelület már-már puritán, de ezt inkább az erősségének tekinthetjük. Az ismerősök újdonságai mellett olvashatunk többek között ajánlókat, a boltokba kerülő újdonságok kritikáit is.

A találati oldalon a könyvészeti adatokon túl az olvasók tagjeit és kritikáit olvashatjuk.

A LibraryThing értékét a tagek adják, ezért két nagy könyvkereskedő is részesedést szerzett az oldalt működtető cégben. A könyvtárak is egyre gyakrabban fordulnak a tagekhez hogy olvasóbarátibb keresést tudjanak biztosítani olvasóiknak. A LibraryThing for Libraries ahogyan a neve is mutatja kifejezetten könyvtárak számára nyújt szolgáltatást az összegyűjtött adatokra alapozva.

Könyvolvasmányaink rendszerezésére a fenti alkalmazások remekül megfelelnek. A tudományos kutatómunka azonban megköveteli, hogy sokkal összeszedettebbek legyünk, a könyv metaadatait illik rendesen tárolni és nem árt, ha egyszerűen tudjuk gyűjteményünkből ezeket kinyerni egy-egy hivatkozáshoz amikor írunk. Szintén fontos szempont, hogy napjainkban a tudományos publikációk formája a tanulmányok felé tolódott el. Az alkalmazott kutatóknak ennél is kuszább dolga van, hiszen dokumentációkkal, technikai beszámolókkal és egyéb finomságokkal is meg kell birkózniuk.

A Mendeley egyszerre felel meg a fenti követelményeknek mint egy referencia kezelő és rendelkezik a bemutatott közösségi katalogizálók funkcióival is.

A webes felületen bejelentkezve a kollégák és a követett csoportok híreit láthatjuk

Saját gyűjteményünket is böngészhetjük online, különösen hasznos funkció hogy mások metaadatait is láthatjuk. A Mendeley erőssége a desktop alkalmazás, ebbe importálhatjuk pdf gyűjteményünket amihez jó esetben adatbázisából kikeresi a fontosabb metaadatokat. A beépített olvasóval annotálhatjuk is dokumentumainkat.

What is Mendeley? from Mendeley on Vimeo.

A Mendeley az összegyűjtött adatokra egy jól használható API-t készített, amit elsősorban a tudománymetrika (a tudományos publikációk tartalomelemzésével, a kutatók közötti kapcsolatok kimutatásával és a hivatkozások mérésével foglalkozó tudományterület) iránt érdeklődők használnak. Ez a tudomány már nem csak arról szól, hogy kik a leginkább hivatkozott kutatók. Egy adott problémát gyakran több tudományág is intenzíven kutat, de az interdiszciplinaritás nem mindig működik tökéletesen. A publikációk automatikus átvizsgálása gyorsan adhat egy összefoglalót, rávilágíthat a párhuzamosságokra és az eltérésekre az eltérő területek művelői között. Az alkalmazott kutatóknak sokat segíthet a prediktív analitika abban hogy kitalálják hogy mely elméleti kutatásokból mikor lesz gyakorlatban alkalmazható eszköz.

 

Habár a Mendeley nagyon jó eszköz, kicsit körülményes a használata. Sokan inkább az egyszerűbb Zotero-t használják, az igazi power userek pedig mindkettőt beillesztik a munkájukba. A Zotero biztosít számunkra egy tárhelyet, és lehetőséget ad arra is, hogy csoportokhoz csatlakozzunk. A hangsúly itt is a gépünkön futó alkalmazáson van, ami tkp. egy böngészőbővítmény.

Az Internet korához alkalmazkodva nem csak könyveket és tanulmányokat rendszerezhetünk vele, hanem minden más forrást is. A fejlesztők dolgoznak egy a Mendeley-hez hasonló különálló alkalmazáson is.

De miért is használjunk ilyen alkalmazásokat? Adnak ezek valami mást mint kedvenc online könyváruházunk, vagy könyvtárunk online katalógusa? A közösségi katalogizálás nagy előnye, hogy nem a könyvtári osztályozáson alapul, hanem a felhasználók saját elképzelései mentén kerül egy-egy kötet osztályozásra. A felkerülő kritikák nagyobb valószínűséggel tárgyilagosabbak mint az eladásban érdekelt felek értékelései. Azonban a legnagyobb élményt a közösség adja. A barátok és ismerősök olvasmányai felfedezésre sarkallnak minket, az általunk ismeretlen tagok is segítenek tökéletesíteni az ajánló rendszert és olyan olvasmányokra is bukkanhatunk melyekkel más módon nem találkoznánk. Szintén gyakori probléma hogy az embert saját érdeklődése "bezárja" egy saját kis világba, ismerőseink - mivel gyakran magunkhoz hasonló emberekkel kerülünk egy közösségbe - ebben csak megerősítenek minket. Módszeres felfedezéssel ezen eszközökkel tágíthatjuk látóterünket és hatással lehetünk közösségi hálónkra is.

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

Szólj hozzá! • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

A bejegyzés trackback címe:

https://kereses.blog.hu/api/trackback/id/tr353532368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása