HTML

Precognox

 precognox-logo-cmyk-620.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati, big data és gépi tanulás megoldásokat.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldhatjuk problémáidat, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

Star Wars text mining

visualizing_star_wars_movie_scripts_precognox.jpgA long time ago, in a galaxy far, far away data analysts were talking about the upcoming new Star Wars movie. One of them has never seen any eposide of the two trilogies before, so they decided to make the movie more accessible to this poor fellow. See more...

Facebook oldaldoboz

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Főbb témák

adatbányászat (6) adatok (12) adatújságírás (16) adatvizualizáció (17) AI (14) alternatív (6) alternatív keresőfelület (24) beszédtechnológia (13) big data (48) bing (14) CEU (6) clustering (6) conTEXT (8) dashboard (6) data science (8) deep learning (15) egészség (7) egészség kereső (7) előadás (7) emócióelemzés (35) Facebook (9) facebook (8) gépi tanulás (15) google (57) Google (23) gyűlöletbeszéd (7) hackathon (10) hálózatelemzés (14) internetes keresés (26) internet hungary (6) képfeldolgozás (8) képkereső (8) keresés (57) kereséselmélet (7) keresés jövője (54) keresés problémái (38) keresők összehasonlítása (9) keresőoptimalizálás (6) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (12) konferencia (46) könyvajánló (24) korpusznyelvészet (14) közösségi keresés (8) közösségi média (6) különleges keresők (7) kutatás (6) LDA (10) lda (10) live (13) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (41) mesterséges intelligencia (12) metafora (7) mobil (37) mobil keresés (17) Neticle (8) NLP meetup (17) Nuance (9) nyelv (6) nyelvészet (28) nyelvtechnológia (73) open data (11) open knowledge (7) orosz (6) Pennebaker (6) politikai blogok (22) Precognox (47) Precognox Labs (14) Python (13) R (19) spam (6) statisztika (11) számítógépes nyelvészet (8) szemantikus keresés (18) szemantikus kereső (9) szentimentelemzés (34) szövegbányászat (15) társadalomtudomány (7) tartalomelemzés (54) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (19) topik modellek (6) Twitter (18) twitter (15) vertikális kereső (9) vizualizáció (12) yahoo (26) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

Bővítsd a Yahoo találatait

2008.06.05. 09:29 Szerző: kereso Címkék: keresés jövője személyre szabott eredmények

Korábban Bártházi András már írt egy nagyon jó cikket a SearchMonkey lehetőségeiről, ami a Yahoo lassan egy hónapja élő kezdeményezése arra, hogy találataik megjelenítését bizonyos mértékben megnyissák a fejlesztők, tartalomtulajdonosok előtt. A dolog hátteréről nem is írnék, ajánlom olvasásra az ő cikkét.

A SearchMonkey egy remek példája annak, milyen irányba fejleszthetőek tovább keresők. A keresés relevanciáját, a felhasználók elégedettségét ugyanis nagy mértékben lehet fokozni, ha a számukra érdekes találatokat különösen is kiemeljük, még tartalmasabbá tesszük. Ezek egy része természetesen olyan, ami akár minden felhasználónak hasznos lehet, más részük azonban olyan speciális, ami inkább zavaró lehet egy átlagos felhasználónak, így érdemesebb azt választhatóvá tenni. Az előbbi esetre is van példa a Yahoo-nál, ugyanis a legjobban sikerült (vagy méginkább a számukra üzletileg fontos) bővítményeket a Yahoo már részévé is tette az általános találatoknak. Ilyen például a Yahoo Travel, amelyre itt láthatunk példát, ugyanis az első találatban akkor is benne van a bővített tartalom, ha ezt nem kértük. Javukra írandó, hogy a felhasználó ezeket is kikapcsolhatja.

A téma aktualitását ma az adja, hogy megnyitották a Search Gallery-t, ahol az eddig elkészült bővítmények között szemezhetünk. Jelenleg még csak 39 különböző alkalmazás van, de ezek máris jól mutatják a technológiában rejlő lehetőségeket.

Hadd adjak két példát. Ha feltelepítjük az IMDB bővítményt, akkor színészeket, filmeket tartalmazó találatok esetén kapunk sokkal informatívabb eredményeket:

Itt látszik ugyanaz a találat normál esetben:

A másik példa a Java Documentation bővítmény, amely a Java szoftverfejlesztők dolgát könnyíti meg, ugyanis API jellegű találat esetén mutatja, hogy az milyen verziókban áll rendelkezésre. Ez tipikus példája annak, hogy nem lenne mindenki számára hasznos egy ilyen bővítmény, hiszen a többség számára teljesen érdektelen információ kerülne ezzel kiemelésre. Csak mellékesen jegyzem meg, azért látszik, hogy az informatikusok milyen mértékben túlreprezentáltak még a hálón, ugyanis, a string szó másodlagos jelentése - bikini egy fajtája - az első találatok között egyáltalán nem jelenik meg. :o)

A technológiában van lehetőség. A magyar fejlesztés perspektíváit persze jelentősen korlátozza, hogy nálunk igen kicsi a Yahoo kereső részesedése. Mindenesetre, aki érez magában bátorságot erre, rápróbálkozhat a sokkal nagyobb angol nyelvű piacra is.

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

2 komment • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

A bejegyzés trackback címe:

https://kereses.blog.hu/api/trackback/id/tr47504650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Till Zoltán · http://www.hatekonysag.hu/blog/ 2008.06.08. 12:20:05

Van esetleg olyan kereső, amivel egy blog azóta letörölt bejegyzéseit lehetne megnézni?

Az archive.org wayback machine-ján nem látszik sajnos, pedig volt ott 1-2 lényeges infó.

Más:
Jó lenne még egy kedvenc keresőim lista az oldaladra :-)

kereso · http://kereses.blog.hu 2008.06.12. 22:58:22

Sajnos nem ismerek ilyet.
A kedvenc keresőimen pedig elgondolkozok. :o)