HTML

Precognox

 precognox-logo-cmyk-620.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati, big data és gépi tanulás megoldásokat.

Vállalati keresőnk segítségével a Precognox által kezelt blogok tartalmában tudsz keresni.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldhatjuk problémáidat, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Facebook oldaldoboz

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

Star Wars text mining

visualizing_star_wars_movie_scripts_precognox.jpgA long time ago, in a galaxy far, far away data analysts were talking about the upcoming new Star Wars movie. One of them has never seen any eposide of the two trilogies before, so they decided to make the movie more accessible to this poor fellow. See more...

Főbb témák

adatbányászat (9) adatelemzés (6) adatok (13) adatújságírás (16) adatvizualizáció (18) AI (14) alternatív (6) alternatív keresőfelület (24) beszédtechnológia (13) big data (51) bing (14) CEU (6) clustering (6) conTEXT (8) dashboard (6) data science (8) deep learning (15) egészség (7) egészség kereső (7) előadás (7) emócióelemzés (35) facebook (8) Facebook (9) gépi tanulás (15) Google (24) google (57) gyűlöletbeszéd (7) hackathon (10) hálózatelemzés (14) internetes keresés (26) internet hungary (6) képfeldolgozás (8) képkereső (8) keresés (62) kereséselmélet (8) keresés jövője (55) keresés problémái (38) keresők összehasonlítása (9) keresőoptimalizálás (6) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (12) konferencia (46) könyvajánló (24) korpusznyelvészet (14) közösségi keresés (8) közösségi média (6) különleges keresők (7) kutatás (7) LDA (10) lda (10) live (13) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (41) mesterséges intelligencia (14) metafora (7) mobil (37) mobil keresés (17) Neticle (9) NLP meetup (17) Nuance (9) nyelv (6) nyelvészet (30) nyelvtechnológia (73) open data (12) open knowledge (7) orosz (6) Pennebaker (6) politikai blogok (22) Precognox (53) Precognox Labs (14) Python (13) R (19) spam (6) statisztika (11) számítógépes nyelvészet (8) szemantikus keresés (19) szemantikus kereső (9) szentimentelemzés (35) szövegbányászat (18) társadalomtudomány (7) tartalomelemzés (55) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (19) topik modellek (6) twitter (15) Twitter (18) vertikális kereső (9) vizualizáció (13) yahoo (26) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

Elindult a Powerset szemantikus kereső

2008.05.14. 09:51 Szerző: Kereso75 Címkék: keresés jövője szemantikus kereső

A napokban nyilvánosan is elérhetővé vált a Powerset kereső. A Powerset az elmúlt két év nagy ígérete arra, hogy újradefiniálják a keresést. Az alapkoncepció az, hogy nem egyszerűen leindexelni akarják az oldalak tartalmát, hanem összefüggéseket keresni bennük. A végcél, hogy a keresőnek a természeteshez közeli nyelven tudjunk kérdéseket feltenni, amire az válaszolni is tud. Tehát ha például valamilyen ok miatt George Bush korára vagyunk kiváncsiak (How old is George Bush?), akkor ezt ilyen formában fel is tehetjük kérdésnek a Powerset keresőben. A Google egy ilyen kérdéssel nem igazán tud mit kezdeni. Kivéve, ha ez a szöveg valamilyen honlapon szerepel szó szerinti megfogalmazásban. Egy Google-szerű hagyományos kereső esetében magára az adatra érdemes rákérdezni (George Bush born). Természetesen ez egy megszokható átalakítás, mindenesetre nem lenne rossz, ha kihagyható lépés lenne a keresés folyamatában. Egy erre tett, számomra elég bíztató kísérlet a Powerset.

Megoldandó kérdések:

  1. Mennyire lehet megoldani ugyanezt a teljes internet vonatkozásában, ahol a wikipédiához képest sokkal struktúrálatlanabb források adják a lapok túlnyomó többségét.
  2. Honnan lesz minderre pénz? Belátható módon ez a megközelítés sokkal nagyobb számítógép kapacitást igényel, így a most megnyílt demo során sem a teljes webet lehet még célba venni, hanem a wikipedia és a freebase adatait teszik elérhetővé.

Mindenképpen érdemes kipróbálni. Kiváncsi vagyok a tapasztalataitokra.

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

5 komment • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

A bejegyzés trackback címe:

https://kereses.blog.hu/api/trackback/id/tr69467668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KEhelyKE · http://kehelyke.blog.hu 2008.05.20. 14:14:47

van egy ilyen hogy ask.com az nem jó?

Kereso75 · http://kereses.blog.hu 2008.05.20. 14:28:25

Az ask egy elég jó kereső, a magyar nyelvű indexe viszont elég kicsinek tűnik az eredmények alapján. Ha angolul keres, akkor nem lesz probléma vele.

KEhelyKE · http://kehelyke.blog.hu 2008.05.20. 16:56:18

na igen, csak úgy jött le nekem, mintha ez a Powerset valami új dolog lenne, és eszembe jutott az ask.com, amit ugyan nem használok, csak kipróbáltam már. szóval volt már ilyen próbálkozás korábban is, de ezek szerint akkor ez a Powerset sokkal okosabb ugye?

Kereso75 · http://kereses.blog.hu 2008.05.20. 17:58:04

A Powerset alapvetően abban különbözik a hagyományos keresőktől, hogy az oldalak tartalmát értelmezni is próbálja. Ahogy a példában is említettem, ha egy szövegben előfordul mondjuk egy születési dátum egy személlyel kapcsolatban, akkor egy olyan esetben is megtalálhatja, amikor arra keres, hogy hány éves az illető. Tehát nem csak azt nézi, hogy az általunk keresett szöveg szóról szóra előfordul-e, hanem a jelentést is vizsgálni igyekszik.

KEhelyKE · http://kehelyke.blog.hu 2008.05.21. 15:23:35

ez világos, bár ez már közelíti a mesterséges intelligenciát, kis túlzással, mintha a spamszűrő el tudná dönteni, hogy nekem melyik levelek érdektelenek...mert ez egy szoftver sztem nem tudja igazán jó hatásfokkal produkálni. A másik pedig az ember tudjon keresni...legalább ennyit tudjon, valahogy nem tartom jó dolognak, hogy más ennyit sem kell gondolkodni. Ez a baj, hogy egyre inkább megmondják helyettünk, hogy mit, hogyan, és így elfelejtünk gondolkodni...