HTML

Precognox

 precognox-logo-cmyk-620.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati, big data és gépi tanulás megoldásokat.

Vállalati keresőnk segítségével a Precognox által kezelt blogok tartalmában tudsz keresni.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldhatjuk problémáidat, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Facebook oldaldoboz

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

Star Wars text mining

visualizing_star_wars_movie_scripts_precognox.jpgA long time ago, in a galaxy far, far away data analysts were talking about the upcoming new Star Wars movie. One of them has never seen any eposide of the two trilogies before, so they decided to make the movie more accessible to this poor fellow. See more...

Főbb témák

adatbányászat (9) adatelemzés (6) adatok (13) adatújságírás (16) adatvizualizáció (18) AI (14) alternatív (6) alternatív keresőfelület (24) beszédtechnológia (13) big data (51) bing (14) CEU (6) clustering (6) conTEXT (8) dashboard (6) data science (8) deep learning (15) egészség (7) egészség kereső (7) előadás (7) emócióelemzés (35) facebook (8) Facebook (9) gépi tanulás (15) Google (24) google (57) gyűlöletbeszéd (7) hackathon (10) hálózatelemzés (14) internetes keresés (26) internet hungary (6) képfeldolgozás (8) képkereső (8) keresés (62) kereséselmélet (8) keresés jövője (55) keresés problémái (38) keresők összehasonlítása (9) keresőoptimalizálás (6) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (12) konferencia (46) könyvajánló (24) korpusznyelvészet (14) közösségi keresés (8) közösségi média (6) különleges keresők (7) kutatás (7) LDA (10) lda (10) live (13) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (41) mesterséges intelligencia (14) metafora (7) mobil (37) mobil keresés (17) Neticle (9) NLP meetup (17) Nuance (9) nyelv (6) nyelvészet (30) nyelvtechnológia (73) open data (12) open knowledge (7) orosz (6) Pennebaker (6) politikai blogok (22) Precognox (53) Precognox Labs (14) Python (13) R (19) spam (6) statisztika (11) számítógépes nyelvészet (8) szemantikus keresés (19) szemantikus kereső (9) szentimentelemzés (35) szövegbányászat (18) társadalomtudomány (7) tartalomelemzés (55) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (19) topik modellek (6) twitter (15) Twitter (18) vertikális kereső (9) vizualizáció (13) yahoo (26) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

A hagyományos keresők korlátai

2007.11.28. 22:07 Szerző: Kereso75 Címkék: google yahoo rankelés keresés problémái

Egy francia blogban jelent meg egy érdekes cikk, Search: Google-Yahoo comparison  címmel, amely a Google és Yahoo keresők által adott első találatokat hasonlítja össze egy elég komoly kísérletben, ahol természetesen a résztvevők nem tudták, hogy melyik találat melyik keresőből érkezik.
Több érdekes megállapítást is tesz:
  • Az első találattal kis mértékben a Google teljesített jobban, ahol felhasználók átlagos elégedettsége ötös skálán 3,6-ra, míg a Yahoo esetében 3,4-re adódott.
  • Az első találat 27 százalékban azonos a két keresőn.
  • 2005 decemberéhez képest a Wikipédiából érkező találatok aránya 2 illetve 4 százalékról, már 27 illetve 31 százalékra nőtt!
Különösen az utóbbi megfigyelés, illetve az erre adott magyarázat keltette fel a figyelmemet. Szerinte a webes tartalom utóbbi években megfigyelhető változása húzódik meg okként, ugyanis a tartalmak egyre jelentősebb része (blogok, híroldalak), nincsenek kellő mértékben kereszthivatkozásokkal ellátva, ami pedig alaposan megnehezíti a leginkább erre építő PageRank algoritmus dolgát.
Éppen ezért a keresők részéről ez egy alacsony kockázatú stratégia, hogy Wikipédia találatot raknak az első helyre, amivel még ha nem is a legrelevánsabb egy témában, a kereső személy várhatóan elégedett lesz. Ezt a kutatás olyan szempontból támasztja alá, hogy a Wikipédiás találatokat közel egy jeggyel jobbra osztályozták a keresők.

A kérdés amit felvet:
Mi lesz ha a felhasználók rájönnek, hogy a Wikipédiát és hasonló tudásbázisokat, akár közvetlenül is kereshetik majd, elkerülve ezzel az általános keresőket?

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

3 komment • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

A bejegyzés trackback címe:

https://kereses.blog.hu/api/trackback/id/tr93246057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2007.11.29. 00:13:09

Rossz a kérdés, helyesen: mi lesz, ha a SEO-k rájönnek, hogy a felhasználók a Wikipediából érkeznek? (Nem kell megválaszolni.)

Lévai_Richárd · http://facebook.com/fbtippek 2007.11.29. 09:35:20

nem hiszem, hogy arra kell készülni, hogy tömegek fognak wikipédiába keresni.
Egyrészt azért mert rengetegen azt sem tudják mi az, másrészt meg azért, mert a wikipédiában csak ott lehet keresni.
A megoldás viszont lehet, hogy azon kívül van.

Kereso75 · http://kereses.blog.hu 2007.11.30. 08:02:37

Csak érdekességképpen, én még emlékszem arra, amikor az Altavista volt az elsőszámú, megingathatatlan pozícióval rendelkező kereső az interneten. Ma is használják még egyébként néhányan...