HTML

Precognox

precognox_logo_190.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati és big data megoldásokat.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldhatjuk problémáidat, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

Facebook oldaldoboz

Meetup ajánló

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Az opendata.hu oldalt a Magyar OpenData Alapítvány/Egyesület hivatalos megalakulásáig - lelkes önkéntesek segítségével a
K-Monitor Közhasznú Egyesület (K-Monitor) működteti, az üzemeltetést a Precognox végzi.

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

A Precognox az Adatozz okosan hackathonon

2015.10.07. 08:25 Szerző: zoltanvarju Címkék: Mókus Precognox hackathon K-Monitor Adatozz okosan Születésház

Idén immár másodszor került megrendezésre hackathon a K-Monitor Adatozz okosan programjának keretében, amin munkatársaink mint mentorok vettek részt és ismét precognoxos által mentorált csapat nyerte a versenyt. 

adatozz.jpg

A Születésház Egyesület első helyezést ért el, a csapat tagjai; Schmidt Erika, Hudy Róbert, és  Balogh Kitti kollégánk. Gratulálunk!

 

A K-Monitortól Koncsik Anitát Varjú Zoltán kollégánk segítette. 

 Kaptunk egy szép oklevelet is a részvételért :D

img_20151006_170007.jpg

A Kereső Világ a precognox_logo_190.jpg Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

Szólj hozzá! • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

Deep learning - mit olvassunk?

2015.10.01. 13:31 Szerző: zoltanvarju Címkék: könyvajánló deep learning

Mik azok a  neurális hálózatok, hogyan tanulnak meg mitől deep a deep learning? Nehéz kérdések ez, főleg ingyenes forrásokat ajánlunk megválaszolásukhoz.

neural-network-aficionados-ersatz-event-brain-graphic-1140x440-1140x440.jpg

 

mc.jpg

Ez az öreg kis könyvecske már generációkat vezetett be az elmefilozófia és a kognitív tudomány kérdéseibe. Aki nem szereti a filozófiai hátteret, annak érdemes csak a hatodik (AI) és hetedik (Neuroscience) fejezeteket elolvasni, mert ezeknél világosabban eddig még senki sem tudta elmondani hogy mi az a neurális háló, hogyan tanul, meg mi köze van az emberi agyhoz.

 

 

 

 

 

 

 

cb.jpg

 Öreg, szép vastag könyv, ami azért már bele-bele megy a technikai részletekbe. Computational Neuroscience könyvnek szánták, de igazából valahogy a neurális hálókkal foglalkozók körében lett népszerű. A legfontosabb fejezetei elérhetőek online:

Neuroscience Overview 

Computational Overview

 

 

 

 

Aki szeret kódolni, annak ez az ingyenesen elérhető könyv nagyon hasznos lehet. Sajnos nem igazán foglalkozik sokat az elméleti háttérrel, ellenben igazán jó példákon keresztül ismerhetünk meg pár bevett technikát a segítségével.

A Kereső Világ a precognox_logo_190.jpg Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

Szólj hozzá! • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

Konf: Jövendőmondás - predikció a múlt és a jelen adatai alapján

2015.09.23. 09:38 Szerző: zoltanvarju Címkék: konferencia politikai blogok tartalomelemzés emócióelemzés nowcasting

Ma a MIBE konferenciáján velünk is találkozhattok, a részletes program itt található, alább pedig a slideok és válogatás korábbi, a témához kapcsolódó posztjainkból.

read-between-lines.png

 

A Kereső Világ a precognox_logo_190.jpg Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

Szólj hozzá! • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

Született kiborgok vagyunk!

2015.09.17. 08:31 Szerző: zoltanvarju Címkék: diszlexia gráfok extended mind cognitive computing asszisztív technológia

Stelarc egyedi performanszaival az emberi test és elme kiterjesztésének lehetőségeit feszegeti. Az ausztrál művész projektjei futurisztikusnak tűnnek. Sokan idegenkednénk egy robotvégtagtól, vagy egy agyi implantátumtól. Andy Clark szavaival élve született kiborgok vagyunk és természetünk része, hogy tárgyak használatával, vagy más emberek segítségével kiterjesztjük elménket és testünket.  Mi pontosan ezen tulajdonságunkat kihasználva szeretnénk segíteni az olvasási nehézségekkel küzdőknek.

stelark.jpg

Elmosódó határok

A fejünkben gondolkodunk, számolunk, tervezgetünk, mérlegelünk. A koponyánkban ott van az agyunk, ami elvégzi ezt a sok műveletet. Ha az agyunk beszélni tudna, elmondaná nekünk, hogy baromira keveset tudunk arról mit is művel ő (akit érdekel, az itt elolvashatja mit mondana nekünk egy agy erről). De tényleg a fejünkben élünk? Szoktunk még úgy igazán fejben számolni? Ha nincs a kezünk ügyében egy mobil, egy számológép vagy egyéb elektronikus segédeszköz, akkor keresünk egy papírt meg egy tollat és nagyobb számokat bizony írásban adunk össze. Egyes műveleteket fejben végzünk, a részeredményeket papírra vetjük. Mondhatjuk, csak külső tárnak használjuk a papírt, de sokkal inkább interakcióba lépünk a külső elemekkel, hiszen a számolás műveletének szükséges része a papír és a toll használata. A kiterjesztett elme elmélete arra mutat rá, hogy az ember természete szerint rendszeresen használ külső tárakat, vagy akár éppen szervez ki teljes műveletek a világba. 

A nyelv rajtunk túl van

A nyelvhasználat az emberi nem egyedi jellemzője, eredetéről és funkciójáról a tudományos gondolkodás kezdetei óta ádáz viták folynak, melyek valószínűleg soha sem fognak dűlőre jutni. Clark zseniális esszéjében arra mutat rá, hogy a nyelv egyrészt amolyan metarendszerként is szolgálhat számunkra. Ez a metarendszer segít az elme adott állapotait "megfagyasztani" és vizsgálat tárgyává tenni. A belső beszéd (amikor agyalunk egy dolgon) ennek megnyilvánulása. A sok "most mit tegyek", vagy "miért nem hív fel" és egyéb problémák belső hadarása nem csak fárasztó lehet, de éppen segíthet saját magunk tapasztalatainak megértésében, strukturálásában. Folytatunk magunkkal dialógusokat is, pl: "Miért nem mondtam fel, amikor nekem adták ezt a kellemetlen feladatot? - Mert nagyon szereted a munkatársaidat te hülye!"

2d2a925474aabad0383bccfd4b1c51cf.jpg

A belső beszéd könnyen külsővé tehető. Saját magunk helyett mással is megbeszélhetjük gondjainkat, mások tapasztalatáról is tudomást szerezhetünk. Az írás megjelenésével több ezer éve élt emberek gondolataival ismerkedhetünk meg. Az internet lehetővé teszi pl, hogy a világ különböző pontjain élő programozók a StackOverflow platformon tegyenek fel kérdéseket egymásnak és kapjanak választ egymástól. A nyelvhasználat során "használjuk" a többi embert is.

 

Az, hogy a nyelvhasználat során kiterjesztjük elménket, az írott nyelv estében ez még nyilvánvalóbb. Amikor elkezdtem írni ezt a posztot, akkor elővettem a jegyzeteimet, újra olvastam a hivatkozott tanulmányokat, elbeszélgettem az irodán a kollégáimmal, elkészítettem egy vázlatot, átírtam, majd megint átírtam. Nem lineárisan szerkesztődik a szöveg, belepillantok a jegyzeteimbe, visszaolvasom mit írtam eddig, vitatkozok magammal. A szöveg nem a fejemben, hanem a gépen születik meg, a folyamat integráns része, hogy egyes elemei rajtam kívül vannak.

Clark esszéjének zsenialitása abban rejlik, hogy ő az első aki kimondja, a nyelvhasználat komputációs struktúrájának része, hogy kiterjesztjük elménket. A legtöbb nyelvmodell nem veszi figyelembe ezt, vagy az egyed felől közelíti meg a nyelvleírást, vagy a társadalmi szint felől. A két szint megkülönböztetése azonban lehetetlen, egy térben vannak.  

A gráfok és az asszisztív technológia

Úgy gondoljuk, az olvasási nehézségekkel küzdőknek segítségre van szükségük abban, hogy elméjüket hatékonyan tudják kiterjeszteni. A kognitív tudományokban egyre elterjedtebb a hálózatelméleti megközelítés, mind az egyed, mind a társadalom szintjén; az agyi hálózatoktól kedve, a szövegek struktúráját feltáró hálózatokon át a komplex nyelvi hálózatokig bezárólag. Saját kis projektjeink is megerősítettek abban, hogy a nyelvvel kapcsolatos vizsgálatokban bizony jó szolgálatot tehetnek a gráfok! Nézzük melyek ezek a területek:

  1. A nyelvi fejlődés leírása és modellezése [egyéni szint]
  2. Nagy korpuszok leírása és modellezése [szöveg szintje]
  3. Szemantikai és szóasszociációs hálózatok leírása és modellezése [globális nyelv leírása]
  4. Híroldalak és politikai blogok szövegei közötti hivatkozások [írott nyelvi dialógusok]

 

Korábbi, politikai tartalomelemzéssel kapcsolatos posztjainkban már mutattunk a gráf-alapú TextRank algoritmus segítségével készített szógráfokat egy-egy szövegről (l. itt és itt). Egy belső projekt kapcsán módosítottuk egy kicsit az eredeti algoritmust. Ekkor akadt kezünkbe egy tanulmány arról, hogy az automatikusan kinyert kulcsszavak kiemelése a szövegekben segíti a diszlexiások szövegértését. Úgy döntöttünk, alaposan kiértékeljük algoritmusunkat és azt hamarosan olvasási vizsgálatokban is bevetjük, hogy lássuk, tudunk-e használható megoldást kínálni az olvasási nehézségekkel küzdőknek. A projektről igyekszünk folyamatosan beszámolni olvasóinknak. Hamarosan folyt.köv!

A Kereső Világ a precognox_logo_190.jpg Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

1 komment • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

Adatvizualizáció arról, hogy hogyan beszélnek a romákról a kuruc.info-n

2015.09.09. 10:31 Szerző: kittibalogh Címkék: roma gyűlöletbeszéd adatvizualizáció

Habár az utóbbi időben más csoport ellen folyik csőstül a gyűlöletbeszéd, a romaellenesség állandónak számít a magyar közhangulatban. Egy korábbi kutatásunkban - melyhez a most elkészült adatvizualizációt szeretnénk bemutatni - ez utóbbi jelenséget vizsgáltuk a kuruc.info beszélő nevű Cigánybűnözés rovatában. Az oldal 2006-os indulásától 2015 elejéig elemeztük a cigányellenes témák időbeli alakulását,  amit egy adatvizualizáció segítségével tettünk szemléletessé és interaktívvá.

kuruc_adatviz_screenshot_2.png

 

A Cigánybűnözés rovat cikkeinek témáit a látens Dirichlet allokáció (LDA) nevű topik modell segítségével nyertük ki, amivel 27 jól elkülönülő romaellenes témát kaptunk. Hogy a cikkek milyen topikokban íródtak, az idő függvényében is megvizsgáltuk. Így megkaptuk, hogy az egyes témákban mely időszakokban és időpontokban írtak kiemelkedően sokat. Az idősorban megjelenő csúcsok általában egy kirívó eseményhez köthetők, amelyeket az adatvizualizáción is megjelenítettünk. Vannak azonban olyan általános, de mégis gyakori témák (pl. a lopással kapcsolatos hírek vagy a verekedésekről, késelésekről, támadásokról szóló hírek), amelyeknél nem lehet ilyen kirívó, a médiában nagy visszhangot kapott eseményeket meghatározni. A vizualizáción jól látszik, hogy a 2006-tól 2011-ig tartó időszakban a hírportál aktivitása jóval nagyobb volt és többféle speciális témában írtak, míg a 2011-től 2015-ig tartó időszakban inkább olyan általánosabb hírekkel tartották fenn a rovatot, mint a lopásokról szóló hírek.

Az adatvizualizációt Szűcs Krisztina készítette, aki nagyszerű munkát végzett a topikok időbeli megjelenítésével. 2012-ben diplomázott a MOME-n, azóta szabadúszóként foglalkozik adatvizualizációk tervezésével.

Krisztina munkájával nagyon elégedettek vagyunk és mindenkinek csak ajánlani tudjuk, akinek adatvizualizációban szüksége van egy profira!

Krisztinát a szeptember 15-i Budapest Open Knowledge Meetup-on is meghallgathatjátok, ahol az Oktatás és az adatok téma kapcsán fog előadni az OECD és a visualizing.org "The Economic Return on Education" adatvizualizációs pályázatán első helyet szerzett munkájáról.

 

A Kereső Világ a precognox_logo_190.jpg Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

2 komment • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre