HTML

Precognox

 precognox-logo-cmyk-620.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati, big data és gépi tanulás megoldásokat.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldhatjuk problémáidat, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

Star Wars text mining

visualizing_star_wars_movie_scripts_precognox.jpgA long time ago, in a galaxy far, far away data analysts were talking about the upcoming new Star Wars movie. One of them has never seen any eposide of the two trilogies before, so they decided to make the movie more accessible to this poor fellow. See more...

Facebook oldaldoboz

Meetup ajánló

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Az opendata.hu oldalt a Magyar OpenData Alapítvány/Egyesület hivatalos megalakulásáig - lelkes önkéntesek segítségével a
K-Monitor Közhasznú Egyesület (K-Monitor) működteti, az üzemeltetést a Precognox végzi.

Főbb témák

adatbányászat (6) adatok (12) adatújságírás (16) adatvizualizáció (17) AI (11) alternatív (6) alternatív keresőfelület (24) beszédtechnológia (13) big data (48) bing (14) CEU (6) clustering (6) conTEXT (8) dashboard (6) data science (8) deep learning (14) egészség (7) egészség kereső (7) előadás (7) emócióelemzés (35) Facebook (9) facebook (8) gépi tanulás (13) google (57) Google (23) gyűlöletbeszéd (7) hackathon (9) hálózatelemzés (14) internetes keresés (26) internet hungary (6) képfeldolgozás (8) képkereső (8) keresés (57) kereséselmélet (7) keresés jövője (55) keresés problémái (38) keresők összehasonlítása (9) keresőoptimalizálás (6) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (12) konferencia (43) könyvajánló (23) korpusznyelvészet (14) közösségi keresés (8) közösségi média (6) különleges keresők (7) kutatás (6) LDA (10) lda (10) live (13) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (40) mesterséges intelligencia (10) metafora (6) mobil (37) mobil keresés (17) Neticle (8) NLP meetup (17) Nuance (9) nyelv (6) nyelvészet (28) nyelvtechnológia (73) open data (11) open knowledge (7) orosz (6) Pennebaker (6) politikai blogok (22) Precognox (45) Precognox Labs (14) Python (13) R (19) spam (6) statisztika (11) számítógépes nyelvészet (8) szemantikus keresés (18) szemantikus kereső (9) szentimentelemzés (34) szövegbányászat (15) társadalomtudomány (7) tartalomelemzés (54) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (19) topik modellek (6) Twitter (18) twitter (15) vertikális kereső (9) vizualizáció (11) yahoo (26) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

Könyvajánló: Heart of the Machine - Our Future in a World of Artificial Emotional Intelligence

2017.10.24. 09:50 Szerző: zoltanvarju Címkék: könyvajánló AI emócióelemzés affective computing

Az 1956-os dartmouth-i konferencia óta várjuk a nagy áttörést a mesterséges intelligencia terén. Miután végig próbáltunk mindent, a logikától a bayesiánus megközelítésen át konnekcionizmus (fiatalabbaknak deep learning) megannyi újjászületésén át, továbbra is ott tartunk, hogy nehezen tudjuk igazán intelligensnek tartani az olyan programokat, melyek 99.99999%-os pontossággal mondják meg hogy cica van-e egy adott képen. A deep learning rendszerek átverése külön "sporttá" vált a kutatók körében (kedvenc példánk itt), de már a kilencvenes években is az idegtudományok felé fordultak a hasonló problémák megoldására és az érdeklődés a figyelmi (attention) mechanizmusok felé fordult. Ennek egyik eredménye a ma deep learning rendszerekbe már be is épült (itt erről egy összefoglaló). Ezekben az időkben a kutatások egy másik irányt is vettek; mivel a figyelmi mechanizmusok összefüggésben állnak érzelmeinkkel, ezek megértése segíthet a technológia jobb alkalmazásában is. Megszületett a magyarra csak nagyon hülyén fordítható affective computing, ezt mutatja be Richard Yonk Heart of the Machine - Our Future in a World of Artificial Emotional Intelligence című könyve.

love-machine-shirt.jpg

A kötet nagyon feszesen vezeti végig az olvasót az affective computing kialakulásán. Az első két fejezet tkp. letudja azt, amit a kognitív tudomány eredményeiből tudni kell, ezután jöhet a technológiai fejlemények bemutatása, ami amúgy egyben a híres Affectiva-ról szól. Ez a sztori két kutató - Rosalind Picard (az affective computing alapítója!) és Rana el Kaliouby - útja az akadémiai kutatásoktól az üzleti alkalmazásokig. Az affective computing kutatások eredetileg inkább asszisztív technológiai megoldásokra koncentráltak, pl. autisták számára megkönnyíteni beszélgetőtársaik érzelmeinek felismerését. No ehelyett ma főleg marketing célokat szolgál az Affectiva (vagy éppen a Realeyes, Beyond Verbal, stb.), ami persze nem baj, csak érdekes. Mivel a szerző szerint az affective computing leginkább az ember-gép kommunikáció terén válik egyre fontosabbá, azt láthatjuk, hogy ezen a területen nem igazán alkalmazzák az elérhető technológiákat még. Ami igazán fura volt számomra, hogy a szerző saját kis történetekkel próbálja felvázolni, hogyan is fog kinézni az a nem túl távoli jövő, amikor marketing helyett másra is lehet végre használni egy érzelemfelismeréssel felvértezett technológiát. Számomra nem annyira meggyőző az az érvelés, hogy egyszer ezt is el kell érni, ha intelligens rendszereket akarunk. Ennek ellenére a könyv rövid, érdekes és informatív, ergo mindenkinek ajánlani tudjuk.

41ip6jk1lnl.jpg

Akit érdekel mire jó ez az egész, az alább láthatja hogyan dolgozik együtt saját emóciószótárunk a szövegek elemzése során a Microsoft API arcelemzőjével és a Beyond Verbal hangelemzőjével.

 

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

Szólj hozzá! • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

A bejegyzés trackback címe:

http://kereses.blog.hu/api/trackback/id/tr513066876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi nyilatkozatban.

Nincsenek hozzászólások.