HTML

Precognox

 precognox-logo-cmyk-620.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati, big data és gépi tanulás megoldásokat.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldhatjuk problémáidat, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

Star Wars text mining

visualizing_star_wars_movie_scripts_precognox.jpgA long time ago, in a galaxy far, far away data analysts were talking about the upcoming new Star Wars movie. One of them has never seen any eposide of the two trilogies before, so they decided to make the movie more accessible to this poor fellow. See more...

Facebook oldaldoboz

Meetup ajánló

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Az opendata.hu oldalt a Magyar OpenData Alapítvány/Egyesület hivatalos megalakulásáig - lelkes önkéntesek segítségével a
K-Monitor Közhasznú Egyesület (K-Monitor) működteti, az üzemeltetést a Precognox végzi.

Főbb témák

adatbányászat (6) adatok (12) adatújságírás (16) adatvizualizáció (16) AI (8) alternatív (6) alternatív keresőfelület (24) beszédtechnológia (13) big data (47) bing (14) CEU (6) clustering (6) conTEXT (8) dashboard (6) data science (8) deep learning (14) egészség (7) egészség kereső (7) előadás (7) emócióelemzés (34) Facebook (9) facebook (8) gépi tanulás (10) google (57) Google (23) gyűlöletbeszéd (7) hackathon (9) hálózatelemzés (14) internetes keresés (26) internet hungary (6) képfeldolgozás (8) képkereső (8) keresés (57) kereséselmélet (7) keresés jövője (55) keresés problémái (38) keresők összehasonlítása (9) keresőoptimalizálás (6) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (12) konferencia (41) könyvajánló (21) korpusznyelvészet (14) közösségi keresés (8) közösségi média (6) különleges keresők (7) kutatás (6) LDA (10) lda (10) live (13) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (40) mesterséges intelligencia (9) metafora (6) mobil (37) mobil keresés (17) Neticle (8) NLP meetup (17) Nuance (9) nyelv (6) nyelvészet (28) nyelvtechnológia (72) open data (11) open knowledge (7) Pennebaker (6) politikai blogok (22) Precognox (44) Precognox Labs (14) Python (13) R (19) spam (6) statisztika (11) számítógépes nyelvészet (8) szemantikus keresés (18) szemantikus kereső (9) szentimentelemzés (33) szövegbányászat (14) társadalomtudomány (6) tartalomelemzés (53) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (19) topik modellek (6) Twitter (18) twitter (15) vertikális kereső (9) vizualizáció (11) yahoo (26) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

Térképezz QGIS-zel

2017.04.18. 12:14 Szerző: kittibalogh Címkék: térkép munkanélküliség foglalkoztatottság leaflet adatvizualizáció KSH QGIS three.js

Visszatérő problémánk, hogy területi adatokat gyorsan, vizuálisan elfogadható módon és lehetőleg interaktívan ábrázoljunk. E célból próbáltuk ki a QGIS nevű open-source programot, amivel első találkozásunk egészen biztatóan sikerült.

movar_jaras.png

A QGIS-t elsősorban szakik használják, valószínűleg ezért is kerülte el eddig a figyelmünket, holott egészen egyszerűen lehet vele térképeket összerakni, különböző adatforrásból származó adatok bevonásával is. Pluginok segítségével pedig akár interaktív webes térképeket is könnyedén létrehozhatunk.

Az interaktív térképezéshez két plugint próbáltunk ki, az OpenLayers3 vagy Leaflet térképet generáló qgis2web és a 3D-s three.js objektumokat generáló qgis2threejs modulokat. A térkép layereihez OpenStreetMap-es adatokat használtunk. A járások shape fájljait és Budapest kerületeit a data2.openstreetmap.hu-ról töltöttük le, a többi layer (helyek, utak, vizek stb.) fájlait pedig a Geofabrikról. Ezt egészítettük ki a 2011-es népszámlálás népességszámra, foglalkoztatottságra és munkanélküliségre vonatkozó adataival, amit a KSH Területi statisztikai adatbázisából töltöttünk le.

Amit ezekkel műveltünk, itt lehet megnézni.

mo_munkanelk.png

Egyrészt interaktív 3D térképen ábrázoltuk a magyarországi járások munkanélküliségi rátáját és foglalkoztatottsági arányait. A munkanélküliségi ráták nem meglepően masszívan magasak, a foglalkoztatottsági arányok pedig masszivan alacsonyak az Eurostat friss statisztikája szerinti 9. legszegényebb európai régióban, Észak-Alföldön, a 10. legszegényebb Dél-Dunántúlon és Észak-Magyarországon, illetve a 14-17. Dél-Alföldön.

Emellett Budapest kerületeit is megvizsgáltuk ugyanilyen interaktív 3D térképekkel. A munkanélküliségi ráták a VIII., a XXI. és a XXIII. kerületben a legmagasabbak, míg a II. és a XII. kerületben a legalacsonyabbak. A foglalkoztatottsági arányok a IV., a XIII., a IX és a VI. kerületben a legmagasabbak, míg az V., a XII. és a XI. kerületben a legalacsonyabbak.

Mivel szerettünk volna település szintű adatokat is ábrázolni, kíválasztottunk egy-egy a statisztikák szerint jobban és rosszabban szereplő járást, amik nem mellesleg szívünkhöz is közel állnak. Így esett a választásunk a mosonmagyaróvári és a szikszói járás településeire, amiknek a térképét, valamint munkanélküliségi és foglalkoztatottsági statisztikáit a qgis2web pluginnel tettünk interaktívvá.

A QGIS tehát egészen jó arra, hogy gyorsan viszonylag jól kinéző, interaktív térképeket készítsünk, úgyhogy még biztos fogjuk használni az eszközt.

A Kereső Világ a precognox_logo_190.jpg Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

Szólj hozzá! • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

A bejegyzés trackback címe:

http://kereses.blog.hu/api/trackback/id/tr5312390887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.