HTML

Precognox

 precognox-logo-cmyk-620.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati, big data és gépi tanulás alapú megoldásokat.

Az alábbi keresődoboz segítségével a Precognox által kezelt blogok tartalmában tudsz keresni. A kifejezés megadása után a Keresés gombra kattintva megjelenik vállalati keresőmegoldásunk, ahol további összetett keresések indíthatóak. A találatokra kattintva pedig elérhetőek az eredeti blogbejegyzések.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldással tudunk szolgálni szöveganalitikai problémádra, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

Precognox Blogkereső

Document

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Facebook oldaldoboz

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

Star Wars text mining

visualizing_star_wars_movie_scripts_precognox.jpgA long time ago, in a galaxy far, far away data analysts were talking about the upcoming new Star Wars movie. One of them has never seen any eposide of the two trilogies before, so they decided to make the movie more accessible to this poor fellow. See more...

Főbb témák

adat (8) adatbányászat (11) adatelemzés (9) adatok (13) adatújságírás (16) adatvizualizáció (19) AI (19) alternatív (6) alternatív keresőfelület (28) analitika (6) beszédtechnológia (13) big data (55) bing (14) blogkereső (6) CEU (6) clustering (6) conTEXT (8) dashboard (6) data science (9) deep learning (18) egészség (7) egészség kereső (7) előadás (7) emócióelemzés (35) Facebook (9) facebook (8) gépi tanulás (18) Google (33) google (59) gyűlöletbeszéd (7) hackathon (10) hálózatelemzés (14) intelligens keresés (6) internetes keresés (35) internet hungary (6) képfeldolgozás (8) képkereső (8) keresés (87) kereséselmélet (8) keresési felület (6) keresés jövője (57) keresés problémái (41) keresők összehasonlítása (9) keresőmotor (16) keresőoptimalizálás (8) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (12) konferencia (46) könyvajánló (25) korpusznyelvészet (14) közösségi keresés (8) közösségi média (8) különleges keresők (7) kutatás (9) LDA (10) lda (10) live (13) machine learning (9) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (41) mesterséges intelligencia (19) metafora (7) mobil (37) mobil keresés (17) Neticle (9) NLP (8) NLP meetup (17) Nuance (9) nyelv (7) nyelvészet (32) nyelvtechnológia (76) open data (12) open knowledge (7) orosz (6) Pennebaker (6) politikai blogok (22) Precognox (65) Precognox Labs (14) Python (14) R (19) spam (6) statisztika (12) számítógépes nyelvészet (9) szemantikus keresés (19) szemantikus kereső (9) szentimentelemzés (37) szöveganalitika (7) szövegbányászat (22) társadalomtudomány (7) tartalomelemzés (56) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (20) topik modellek (6) twitter (15) Twitter (18) vállalati kereső (7) vertikális kereső (9) vizualizáció (13) yahoo (27) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

Szövegvizualizációk a szófelhőkön túl - Precognox @ MOME TechTea

2015.11.11. 10:37 Szerző: Zoltán Varjú Címkék: konferencia baba politikai blogok tartalomelemzés networkelemzés techtea szövegvizualizáció

November 18-án a MOME Tech Lab TechTea rendezvénysorozatán adunk elő. Csapatunk kiegészül Szűcs Krisztával, akivel korábban már dolgoztunk együtt

 techtea_1920x1080.jpg

A mai információs társadalomban az emberi agy számára feldolgozhatatlan mennyiségű információ áraszt el minket. Az információ mennyisége pedig csak egyre növekszik az infokommunikációs technológiák fejlődésével. Ezen információk nagy részével szöveges formában találkozunk, például Facebookon végigolvassuk ismerőseink posztjait, ellátogatunk az általunk kedvelt híroldalakra, beleolvasunk pár cikkbe, felkeressük a számunkra fontos szakmai oldalakat, majd estig megismételjük az eljárást párszor. Hiába a sok információ, még így is sokszor lemaradunk a lényegről. Hogy kinyerhessük a minket érdeklő információkat, rengeteg módszer kínálkozik a számítógépes szövegfeldolgozás területén. Azonban az így kinyert lényegi információk csak úgy érnek célt, ha azokat az emberek számára is emészthető formába közöljük, ezért az adatok vizualizációja és a felhasználói felületek megfelelő designja igen fontos lépés ebben a folyamatban.

Az előadás során a Precognox szövegfeldolgozási, szövegbányászati projektjeit mutatja be, melyek témái között szerepel az olvasási nehézségekkel küzdők támogatása, a romák elleni gyűlöletbeszéd, a magyar politikai blogszféra diskurzusa és a gyermekek nyelvfejlődése. A cég adatvizualizáció, interface és interakció design területen keres együttműködő partnereket pályázatokhoz, valamint gyakornoki programukban szívesen várnak a területek iránt érdeklődő diákokat.



Ha túl sok a szöveg - topik vizualizáció

Hogyan tudunk nagy mennyiségű szöveges információt könnyen és gyorsan áttekinteni anélkül, hogy elolvasnánk őket? Hogyan tudjuk akár az időben is követni, hogy a szövegek témái hogyan változnak? Projektünkben a látens Dirichlet allokáció (LDA) módszert vetettük be, ami humán kiértékelők szerint is természetes témákba rendezi a szövegek gyűjteményét. A témák kinyerését egy szélsőjobboldali hírportál 10.000 cikkén illusztrálva mutatjuk be, majd a témák időbeli áttekinthetőségét szolgáló adatvizualizáció tervezésének folyamatát ismertetjük Szűcs Krisztina segítségével, hogy hogyan alakítottuk ki a nyers adatból a végső interaktív vizuális ábrázolást.

 

Egymásba gabalyodva - a magyar politikai blogszféra az érzelmek hálójában

Az egyes szövegek sosem állnak önmagukban, beszélnek egymással hivatkozásokon és utalásokon keresztül. Az interneten ez egész explicit módon linkek formájában jelenik meg ami kirajzolja a hivatkozások hálózatát. Politikai blogokat vizsgáló projektünk keretében több mint 700 oldal posztjait és cikkeit gyűjtöttük össze, megvizsgáltuk a közöttük lévő kapcsolatokat. Mennyire pozitív, vagy éppen negatív egy oldal? A blogokon vagy a hírodalakon megjelenő szövegekben találhatunk a hat alapvető emberi érzelemre utaló szavakból többet? Projektünk során igyekeztünk a hálózati struktúrán is megjeleníteni az érzelmeket.

 

Sok beszédnek sok az alja - kulcsszókinyerés és kivonatolás

Nem  csak az egymásra hivatkozó szövegek alkotnak hálózatokat, egy-egy szöveg maga is felfogható az azt alkotó szavak hálózataként. A hálózati ábrázolás amellett, hogy a szófelhők alternatívája is lehet, alkalmas arra, hogy azonosítsuk a szöveg “központi” szavait. A fontos csomópontok azonosításával rövid kivonatot készíthetünk a szövegből, továbbá sok keresési feladatban hasznosnak bizonyult kulcsszavakat is kinyerhetünk.

 

A kulcsszavaktól a nyelvfejlődésig meg annak zavarai

Tudunk-e segíteni az olvasási nehézségekkel küzdőknek abban, hogy az online világ egyenrangú részesei lehessenek? A CHILDES gyermeknyelvi korpusz adatait vizsgálva a nemzetközi irodalom és saját vizsgálataink is azt mutatják, hogy a hálózati modellek jól írják le nyelvfejlődést. Érdekes kapcsolódás, hogy az olvasási nehézségekkel élők számára sokat segít a szövegértésben a kulcsszavak kiemelése. Saját kulcsszókinyerő alkalmazásunkat ezen a területen szeretnénk bevetni; egy olyan böngésző plug-in kifejlesztését tervezzük, ami a webes szövegeket sokkal emészthetőbb formátumban, a kulcsszavakat kiemelve jeleníti meg.



Előadók:

 

Szűcs Krisztina tervezőgrafikus, Data Visualization Designer krisztinaszucs.com

Balogh Kitti a Precognox statisztikusa

Varjú Zoltán a Precognox számítógépes nyelvésze


A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data szoftvermegoldások kutatója és fejlesztője.

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

Szólj hozzá! • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

A bejegyzés trackback címe:

https://kereses.blog.hu/api/trackback/id/tr328069514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása