HTML

Precognox

 precognox-logo-cmyk-620.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati, big data és gépi tanulás alapú megoldásokat.

Az alábbi keresődoboz segítségével a Precognox által kezelt blogok tartalmában tudsz keresni. A kifejezés megadása után a Keresés gombra kattintva megjelenik vállalati keresőmegoldásunk, ahol további összetett keresések indíthatóak. A találatokra kattintva pedig elérhetőek az eredeti blogbejegyzések.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldással tudunk szolgálni szöveganalitikai problémádra, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

Precognox Blogkereső

Document

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Facebook oldaldoboz

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

Star Wars text mining

visualizing_star_wars_movie_scripts_precognox.jpgA long time ago, in a galaxy far, far away data analysts were talking about the upcoming new Star Wars movie. One of them has never seen any eposide of the two trilogies before, so they decided to make the movie more accessible to this poor fellow. See more...

Főbb témák

adat (8) adatbányászat (11) adatelemzés (9) adatok (13) adatújságírás (16) adatvizualizáció (19) AI (19) alternatív (6) alternatív keresőfelület (28) analitika (6) beszédtechnológia (13) big data (55) bing (14) blogkereső (6) CEU (6) clustering (6) conTEXT (8) dashboard (6) data science (9) deep learning (18) egészség (7) egészség kereső (7) előadás (7) emócióelemzés (35) Facebook (9) facebook (8) gépi tanulás (18) Google (33) google (59) gyűlöletbeszéd (7) hackathon (10) hálózatelemzés (14) intelligens keresés (6) internetes keresés (35) internet hungary (6) képfeldolgozás (8) képkereső (8) keresés (87) kereséselmélet (8) keresési felület (6) keresés jövője (57) keresés problémái (41) keresők összehasonlítása (9) keresőmotor (16) keresőoptimalizálás (8) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (12) konferencia (46) könyvajánló (25) korpusznyelvészet (14) közösségi keresés (8) közösségi média (8) különleges keresők (7) kutatás (9) lda (10) LDA (10) live (13) machine learning (9) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (41) mesterséges intelligencia (19) metafora (7) mobil (37) mobil keresés (17) Neticle (9) NLP (8) NLP meetup (17) Nuance (9) nyelv (7) nyelvészet (32) nyelvtechnológia (76) open data (12) open knowledge (7) orosz (6) Pennebaker (6) politikai blogok (22) Precognox (65) Precognox Labs (14) Python (14) R (19) spam (6) statisztika (12) számítógépes nyelvészet (9) szemantikus keresés (19) szemantikus kereső (9) szentimentelemzés (37) szöveganalitika (7) szövegbányászat (22) társadalomtudomány (7) tartalomelemzés (56) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (20) topik modellek (6) Twitter (18) twitter (15) vállalati kereső (7) vertikális kereső (9) vizualizáció (13) yahoo (27) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

Hogyan befolyásolja a gondolkodásunkat a mindennapi számítógép-használat? A QWERTY-hatás

2015.07.17. 09:12 Szerző: Zoltán Varjú Címkék: nyelvészet nyelv billenytyűzet QWERTY QWERTY-hatás

A QWERTY-hatás fogaloma először Daniel Casasanto & Kyle Jasmin munkájában jelenik meg. Röviden arról van szó, hogy mivel a QWERTY billentyűzet elrendezése aszimmetrikus, (Casasanto és Jasmin (a továbbiakban C&J) kutatásában “résztvevő” mindhárom nyelvben (angol, spanyol és holland) a bal oldalon több betű található, mint a jobbon) az olyan szó, melyben több a jobb oldalról származó betű, kellemesebb érzetet idéz elő az éppen gépelő személyben, mivel azon a térfelen kevesebb opció közül kell választani, ami gyorsabban és folyamatosabban megy, mint a bal oldalon, ahol több opció közül lehet (és kell) választani.

o-qwerty-effect-baby-names-facebook.jpg

Régeni Anna írása


Vagyis C&J azt állítják, hogy a szavak valenciája és a betűk helyzete összefügg. Ez a hatás állításuk szerint a 60-as évek után létrejött szavaknál még hangsúlyozottabban jelenik meg.

kepernyofoto_2015-07-16_17_22_42.png

Ennyit az elméletről.

Nem árt megjegyezni, hogy a cikkben szintén bebizonyított hatást arról, hogy az amerikai gyermekek névadását is befolyásolja ez a hatás, a Language Log blogon ízekre szedték.

kepernyofoto_2015-07-16_17_04_50.png

Sőt, igazából az egész cikket és az egész QWERTY-hatást atomjaira bontották, gyakorlatilag minden mondatát megkérdőjelezték, az adatokat nagyjából ugyanazokon a korpuszokon újra megvizsgálták és statisztikailag elemezték. Ők nem találtak szignifikáns hatást, illetve nagyon sok érdekes dolgot vetettek fel, mint például: miért a 60-as évektől nézzük a névadási tendenciákat, lehetne szélesebb skálán is vizsgálni a jelenséget (amit a blogon meg is tesznek és kijön, hogy máskor is kirajzolódik a C&J által talált mintázat, ami ennek fényében lehet, hogy nem a QWERTY, hanem bizonyos nevek hypeolásának tudható be.)

Ugyanakkor a szerzők igyekeztek alapos munkát végezni, nekik szignifikánsan, másoknak nem szignifikánsan, de kijött a hatás, tehát úgy tűnik, van ott valami, ami megér egy vagy akár több misét is.

kepernyofoto_2015-07-16_17_21_49.png


Ha nem is megyünk olyan messzire, hogy a QWERTY befolyásolná a névadási trendeket, az mégis elgondolkodtató, hogy amióta az internet megjelent és robbanásszerűen elterjedt, a kommunikációs csatorna az orális megnyilatkozásokon kívül a számítógép lett és ugyan a forrás még mindig ugyanaz, vagyis a gondolataink, a beviteli mód jelentősen megváltozott, de legalább is nem elhanyagolható hányada a billentyűzetre helyeződött át.
Az, hogy ennek van-e hatása, igazából biztos. Az, hogy mire és milyen hatása van, nehezebb kérdés, de Casasanto és Jasmin munkájában szerintem épp az a rész izgalmas, amit a populáris média nem igazán emelt ki: hogy a billentyűzet valamilyen szinten formálja a szavak jelentését. Lehet, hogy ez a szemantikai jelentést módosító hatás csak árnyalatni és természetesen a szavak jelentéséből származó valencia, tehát a szó negatív vagy pozitív érzelmi/jelentésbeli töltete felülmúlja a QWERTY-hatás mértékét, mégis, ha ott van, érdekes.

Éppen ezért mi is készítettünk egy kísérletet, magyarra. A magyar billentyűzet azért különleges ennél a kérdésnél, mert megfordul az aszimmetria és a jobb oldalra kerül több betű, a balra kevesebb.
Ha nekünk is kijön a különbség (ha gondolatnyi is), csak épp fordított irányban, akkor még egy bizonyíték fog amellett szólni, hogy a feltevés helyes és valóban a leosztás van hatással a fizikai és ezáltal a pszichológiai érzetre is, ami aztán kihat a betűkből formált szavak jelentésére is, akár olvasáskor, beszéd közben, vagy hallgatáskor. Ezek közül mi az olvasás útján kimutatható hatás meglétét teszteljük. A következő posztban ennek a kísérletnek az eredményeiről adunk hírt.

Addig is azoknak, akik mélyebben is szeretnének elmerülni a témában:

Az eredeti cikk: http://link.springer.com/article/10.3758%2Fs13423-012-0229-7

Rövid összefoglaló a WIRED prezentálásában: http://www.wired.com/2012/03/qwerty-effect-language/

A Language Log egyik posztja a QWERTY-hatásról, érdemes elolvasni a hozzászólókat is: http://languagelog.ldc.upenn.edu/nll/?p=3829

Még egy poszt a Language Logról, ez tárgyalja a névadási trendet csinos ábrákkal illusztrálva a saját eredményeiket: http://languagelog.ldc.upenn.edu/nll/?p=12378

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

Szólj hozzá! • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

A bejegyzés trackback címe:

https://kereses.blog.hu/api/trackback/id/tr507633410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása