HTML

Precognox

 precognox-logo-cmyk-620.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati, big data és gépi tanulás alapú megoldásokat.

Az alábbi keresődoboz segítségével a Precognox által kezelt blogok tartalmában tudsz keresni. A kifejezés megadása után a Keresés gombra kattintva megjelenik vállalati keresőmegoldásunk, ahol további összetett keresések indíthatóak. A találatokra kattintva pedig elérhetőek az eredeti blogbejegyzések.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldással tudunk szolgálni szöveganalitikai problémádra, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

Precognox Blogkereső

Document

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Facebook oldaldoboz

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

Star Wars text mining

visualizing_star_wars_movie_scripts_precognox.jpgA long time ago, in a galaxy far, far away data analysts were talking about the upcoming new Star Wars movie. One of them has never seen any eposide of the two trilogies before, so they decided to make the movie more accessible to this poor fellow. See more...

Főbb témák

adat (8) adatbányászat (11) adatelemzés (9) adatok (13) adatújságírás (16) adatvizualizáció (19) AI (19) alternatív (6) alternatív keresőfelület (28) analitika (6) beszédtechnológia (13) big data (55) bing (14) blogkereső (6) CEU (6) clustering (6) conTEXT (8) dashboard (6) data science (9) deep learning (18) egészség (7) egészség kereső (7) előadás (7) emócióelemzés (35) facebook (8) Facebook (9) gépi tanulás (18) google (59) Google (33) gyűlöletbeszéd (7) hackathon (10) hálózatelemzés (14) intelligens keresés (6) internetes keresés (35) internet hungary (6) képfeldolgozás (8) képkereső (8) keresés (87) kereséselmélet (8) keresési felület (6) keresés jövője (57) keresés problémái (41) keresők összehasonlítása (9) keresőmotor (16) keresőoptimalizálás (8) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (12) konferencia (46) könyvajánló (25) korpusznyelvészet (14) közösségi keresés (8) közösségi média (8) különleges keresők (7) kutatás (9) LDA (10) lda (10) live (13) machine learning (9) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (41) mesterséges intelligencia (19) metafora (7) mobil (37) mobil keresés (17) Neticle (9) NLP (8) NLP meetup (17) Nuance (9) nyelv (7) nyelvészet (32) nyelvtechnológia (76) open data (12) open knowledge (7) orosz (6) Pennebaker (6) politikai blogok (22) Precognox (65) Precognox Labs (14) Python (14) R (19) spam (6) statisztika (12) számítógépes nyelvészet (9) szemantikus keresés (19) szemantikus kereső (9) szentimentelemzés (37) szöveganalitika (7) szövegbányászat (22) társadalomtudomány (7) tartalomelemzés (56) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (20) topik modellek (6) Twitter (18) twitter (15) vállalati kereső (7) vertikális kereső (9) vizualizáció (13) yahoo (27) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

Legyél hatékony (ipari) kutató!

2014.11.02. 14:16 Szerző: Zoltán Varjú Címkék: kutatás

A rendes kutató naprakész, gyorsan és hatékonyan reagál az új eredményekre, az ipari kutató pluszban még rögtön tudja is alkalmazni az újdonságokat. A feladat nehéz és egyszerűen lehetetlen neki teljesen megfelelni. Ellenben lehet törekedni arra, hogy az ideális állapothoz közel jussunk.

 

1. Időgazdálkodás és projektmenedzsment

A legfontosabb dolog az, hogy ne vesszünk el a részletekben. Egy rendes kutató tudja, egy életet leélhetne egy könyvtárban hogy egy terület ici-pici kis részproblémájának alapjait megismerhesse. Ez nem lehetséges, a feladatok mindig jönnek, konferenciák, céges kötelezettségek és egyéb elfoglaltságok szabdalják szét a munkaidőt, arról már ne is beszéljünk hogy vannak ünnep- és szabadnapok, amikor illik egy kicsit kiszakadni a munkából. A maradék idővel meg kell tanulni gazdálkodni. 

Pomodoro-Technique.jpg

Pomodoro módszer - a legegyszerűbb időgazdálkodási módszer a világon, az ember segítségével megtanulja, hogy egy adott feladatra koncentráljon 25 percig, azután pihenjen, majd folytassa a munkát. Gagyinak tűnik elsőre, de ha az ember használja egy ideig, annyit biztosan megtanul segítségével, hogy megtervezze a napjait, a feladatokat értelmes részfeladatokra bontsa, mérje és kövesse hogyan halad a munkával, megtanulja az új feladatok elvégzéséhez szükséges időt reálisan megbecsülni. A módszer a csoportos munkára is bevethető, sőt a szoftverfejlesztés agilis iskolájában is sokan alkalmazzák.

personal_kanban_board.jpg

Personal kanban - a feladatok megtervezése és nyomon követése a legegyszerűbben az ún. kanban táblával lehetséges. Elsőre nekem idióta dolognak tűnt felírni egy táblára hogy mivel is foglalkozom, de nagyon jó eszköz arra, hogy folyamatos visszajelzést kapjunk hogyan állunk a futó feladatokkal. Igazán akkor hasznos, ha hirtelen beesik valami és el kell döntenünk, hogy várunk-e az új feladattal, vagy valami mást teszünk félre.

2. Források kezelése

zotero.jpg

Az olvasott tanulmányok, könyvek, posztok, videók stb. forrásait kezeld rendesen! Én a Zotero-t ajánlom erre, de a Mendeley-t is sokan használják. Nincs idegesítőbb annál, amikor az ember bibliográfiai adatok miatt túrja a netet! Maximum egy percet kell rászánni arra, hogy szépen elmentsük és a megfelelő metaadatokkal felcímkézzünk minden forrást, amit hasznosnak találtunk.

3. Jegyzetelj okosan!

Akár gépen, akár telefonon, akár papíron, de jegyzetelj! A jegyzeteket érdemes archiválni és kezelni. A papír alapú jegyzeteket be lehet szkennelni, vagy telefonnal egy képet lehet készíteni róluk, így digitálisan is megőrizhetjük őket. Valamilyen eszközök közötti fájlmegosztó alkalmazással - pl. Dropbox - bárhol elérhetjük jegyzeteinket. De még jobb kifejezetten jegyzetek kezelésére létrehozott alkalmazást használni, az Evernote ebben nagyon jó, a lefotózott kézi jegyzeteket képes karakterfelismerés segítségével kereshetővé tenni (a fizetős változata persze), sőt a Moleskine szerelmeseinket külön papír jegyzetfüzeteket fejlesztettek ki erre.

 

4. Olvass okosan!

A neten rengeteg forrás van, szakmai oldalak, blogok stb. Érdemes ezeket felkutatni és követni. Rendes ember ehhez RSS-olvasót használ. Sajnos sokan azt se tudják mi az az RSS, de aki sok forrást szeretne követni, az könnyen belátja, nehézkes minden oldalt egyesével felkeresni és megnézni milyen új infó került fel. Az RSS-olvasó megteszi ezt helyettünk és egy helyre összegyűjti az általunk követni kívánt oldalak új tartalmait. Én a feedly-t ajánlom, minden platformon (PC, tablet, mobil) szép a felülete, egyszerűen és logikusan használható. Az új tartalmak leader szövegeit könnyen átfuthatjuk, az érdekeseket elmenthetjük. Nagyon fontos, hogy az új tartalmakat szűrjük, ne akarjunk mindent elolvasni rögtön! Minden nap pár perc alatt átfuthatjuk az új leader szövegeket és elmenthetjük mi érdekel minket és a hétvégén az elmentet tartalmak közül elolvashatjuk azt, ami igazán lényeges.

 

5. Használd a közösség erejét!

Meetup.com - Keresd meg a téged érdeklő meetupokat a környezetedben! Nem kell eljárnod minden eseményre, de az előadók neveivel megismerkedve megtudhatod kik a jelentősebb arcok a szakmában. Ha el tudsz jutni néha egy-egy meetupra, akkor személyesen is megismerkedhetsz a kollégáiddal és hidd el, könnyebb lesz az életed!

Twitter - A legjobb közösségi média platform ipari arcoknak! Keresd meg a területed meghatározó figuráit és kövesd őket! Mivel használsz forrásmenedzsment alkalmazást és RSS-olvasót, oszd meg az általad érdekesnek talált tartalmakat! Előbb-utóbb lesznek követőid a világ minden szegletéből! Kövess vissza minden olyan embert, aki releváns a területeden és bekövetett téged! A Twitteren nagyon hamar megjelenik egy-egy új hír, konferencia felhívás, vagy egy tanulmány draft verziója! Nem kell minden nap órákon át lógni rajta, de heti két-három alkalommal pörgesd végig a feededet, ossz meg pár érdekes tartalmat! Szakmai beszélgetésre is jó a Twitter! Ha kialakul egy beszélgetés és érdemben hozzá is tudsz szólni, akkor ne fogd vissza magad! Merj kérdezni is!

Legyenek kérdéseid, vannak rá válaszok! - A programozók kedvence a Stackoverflow oldal, ahol kérdéseket tehetünk fel és a kollégák megválaszolják ezt nekünk. Nagy valószínűséggel már valaki feltette a minket érdeklő kérdést, s eleve megtaláljuk azt a megfelelő válasszal az oldalon. A programozók mellett mára szinte minden területnek van hasonló oldala, pl én a Cross Validated oldalt szeretem, ahol statisztikai kérdésekre találunk minőségi válaszokat. Hasonló oldal, de minden területet igyekszik lefedni a Quora.

Közösségi média - Érdemes lehet akár Facebook-on is követni egy-egy konferenciát vagy szakmai oldalt, csatlakozni egy szakmai csoporthoz. Az Academia.edu a kutatók Facebook-ja, érdemes létrehozni rajta egy profilt és bekövetni területünk kutatóit - ha másért nem, akkor azért mert sokan megosztják tanulmányaikat pdf formátumban az oldalon!!!! A LinkedIn is hasznos lehet, ha szakmai kapcsolati hálónkat akarjuk online menedzselni.

 

A fentiek persze csak tippek, nem biztos receptek! Saját tapasztalatom szerint a legfontosabb az időgazdálkodás és a projektmenedzsment kérdése, különösen ipari környezetben, ahol szoros határidőkkel kell dolgozni. Ha van tipped, kedvenc eszközöd, kommentben oszd meg velünk!

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

Szólj hozzá! • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

A bejegyzés trackback címe:

https://kereses.blog.hu/api/trackback/id/tr326856497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása