HTML

Precognox

 precognox-logo-cmyk-620.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati, big data és gépi tanulás alapú megoldásokat.

Az alábbi keresődoboz segítségével a Precognox által kezelt blogok tartalmában tudsz keresni. A kifejezés megadása után a Keresés gombra kattintva megjelenik vállalati keresőmegoldásunk, ahol további összetett keresések indíthatóak. A találatokra kattintva pedig elérhetőek az eredeti blogbejegyzések.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldással tudunk szolgálni szöveganalitikai problémádra, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

Precognox Blogkereső

Document

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Facebook oldaldoboz

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

Star Wars text mining

visualizing_star_wars_movie_scripts_precognox.jpgA long time ago, in a galaxy far, far away data analysts were talking about the upcoming new Star Wars movie. One of them has never seen any eposide of the two trilogies before, so they decided to make the movie more accessible to this poor fellow. See more...

Főbb témák

adat (8) adatbányászat (11) adatelemzés (9) adatok (13) adatújságírás (16) adatvizualizáció (19) AI (19) alternatív (6) alternatív keresőfelület (28) analitika (6) beszédtechnológia (13) big data (55) bing (14) blogkereső (6) CEU (6) clustering (6) conTEXT (8) dashboard (6) data science (9) deep learning (18) egészség (7) egészség kereső (7) előadás (7) emócióelemzés (35) facebook (8) Facebook (9) gépi tanulás (18) google (59) Google (33) gyűlöletbeszéd (7) hackathon (10) hálózatelemzés (14) intelligens keresés (6) internetes keresés (35) internet hungary (6) képfeldolgozás (8) képkereső (8) keresés (87) kereséselmélet (8) keresési felület (6) keresés jövője (57) keresés problémái (41) keresők összehasonlítása (9) keresőmotor (16) keresőoptimalizálás (8) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (12) konferencia (46) könyvajánló (25) korpusznyelvészet (14) közösségi keresés (8) közösségi média (8) különleges keresők (7) kutatás (9) LDA (10) lda (10) live (13) machine learning (9) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (41) mesterséges intelligencia (19) metafora (7) mobil (37) mobil keresés (17) Neticle (9) NLP (8) NLP meetup (17) Nuance (9) nyelv (7) nyelvészet (32) nyelvtechnológia (76) open data (12) open knowledge (7) orosz (6) Pennebaker (6) politikai blogok (22) Precognox (65) Precognox Labs (14) Python (14) R (19) spam (6) statisztika (12) számítógépes nyelvészet (9) szemantikus keresés (19) szemantikus kereső (9) szentimentelemzés (37) szöveganalitika (7) szövegbányászat (22) társadalomtudomány (7) tartalomelemzés (56) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (20) topik modellek (6) twitter (15) Twitter (18) vállalati kereső (7) vertikális kereső (9) vizualizáció (13) yahoo (27) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

Data Analysis with R

2014.10.22. 11:28 Szerző: Zoltán Varjú Címkék: ismertető R Udacity data analysis

Manapság mindenki valamilyen MOOC kurzust hallgat éppen. Sokan már ún. verified certificate tracket választanak, azaz valamennyit áldoznak arra, hogy igazolva legyen, eredményesen elvégezték a kurzust. Szerencsés voltam és én ingyen vághattam bele a Udacity által kínált Data Analysis with R-ba, ennek tapasztalatait összegzem ebben a posztban.

udacity_logo.png

Az első és legfontosabb kérdés egy MOOC esetében, hogy miért fizetünk, ha már fizetünk. A Coursera, az EdX a FutureLearn és a Udacity (hogy csak a nagyobbakat említsem) egy dologban megegyezik; kurzusaik nem akkreditáltak! Mit jelent tehát az, ha verifikálják a tanulót? Azt, hogy megnézte a videókat, megcsinálta az online kvízeket és fizetett. A Udacity abban különleges, hogy habár együttműködik egyetemekkel, náluk a verified certificate teljesen mást jelent. Először szögezzük le, baromi drága, általában 200 USD/hó egy kurzus és minimum két hónap egy-egy MOOC elvégzése. Ellenben kötelező egyszer legalább Google Hangouts-on beszélni a tutorunkkal (mert kapunk ilyet), az egyes leckékben szereplő kvízek és feladatok nem számítanak bele a végső értékelésbe, a hitelesített "papír" megszerzéséhez egy projektet kell elkészítenünk, majd egy online interjú keretében beszélnünk is kell művünkről. Ha menet közben gondunk akad, akkor a tutorunkkal egyeztethetünk időpontot online beszélgetésre, vagy levelet küldhetünk, négy munkanapon belül köteles válaszolni. Ez a módszer szerintem sokkal gyakorlatiasabb és biztosítja, hogy a MOOC-on tanultakat legalább minimálisan képes használni a tanuló valós körülmények között is. A legtöbb Udacity kurzus érdekessége, hogy nem egyetemek ajánlják, de sok esetben nagy cégek (pl. Facebook, Cloudera, Google) kutatói vettek részt az anyag elkészítésében és ezek az arcok gyakran megjelennek a kurzusban is (általában amolyan pihenő videók formájában beszélnek a munkájukról két keményebb anyag között).

 

A Data Analysis with R nem egy hibátlan kurzus, de annak aki tanult már statisztikát és valamennyire ismeri az R-t ez egy remek anyag az ún. explorarory data analysis és a ggplot megismerésére. A videók mérte pont optimális, 30 másodperc és 10 perc között változik, ami nekem ideális volt, mert csak amolyan lopott percekben tudtam haladni vele. A feladatok már nem annyira jók. Gyakran tkp el kell olvasnunk egy-egy csomag, vagy függvény dokumentációját, a példákat módosítjuk és meg is oldottuk a feladatot. Sajnos általános feladattípus hogy fejezd be a kódot, majd nyomd meg a "Submit" gombot, de visszajelzést nem kapsz, a kódot nem futtathatod online, ha csak egy karaktert beír az ember, akkor is "Congratulations!" felkiáltással nyugtázza a Udacity ténykedésünket.

udacity_eda.PNG

A projekt igazán izgalmas dolog! Én a prosper dataset mellett döntöttem, mert érdekeltek a hitelek. A követelmények szerint egy felfedező részben pár változót kell megvizsgálni, majd többváltozós plotokkal a közöttük lévő összefüggéseket feltárni, végül három jellemző vizualizációval és egy rövid szöveges elemzéssel zárunk. Mindezt a nagyon egyszerű, kényelmesen használható knttr csomaggal kell végezni, ami egy remek kis html oldalba ágyazott riportot eredményez. Maga projekt kb 20-30 órát vesz igénybe, nem kell félni, ha visszadobják, akkor részletes megjegyzésekkel teszik és tkp. akárhányszor jelentkezhetünk a javított verzióval, a "bukásnak" nem marad semmi nyoma a Udacity-nál :D A projekt beküldése után hét munkanapon belül értesülünk eredményünkről és ha pozitív az értékelésünk, akkor foglalhatunk magunknak időpontot a projekt interjúra. A végső elbeszélgetés egyik célja, hogy igazoljuk, mi dolgoztunk a projekten, ezért nagyon kíváncsiak arra, hogy miért az adott adathalmazzal dolgozott az ember, hogy látja, mit lehetne javítani még a projekten stb. Ezután egy gyors elégedettségi kérdőív következik, mit szerettél a kurzusban, mit lehetne rajta javítani stb. Az egész nem több 25-30 percnél és a végén meg is mondják, hogy sikerült-e meggyőzni őket arról, hogy te dolgoztál a projekteden. Ezután kb. 5 perc és jön az email, hogy letöltheted a verified certificate-edet - papír nincs. Ellenben a ggplot alapjait, az eda alapelveit megtanulja az ember használni és még bizonyítani is tudja ezt a saját kis projektjével. Annak, aki megengedheti magának, csak ajánlani tudom a Udacity kurzusait, mivel ténylegesen használható tudást lehet megszerezni módszerükkel.

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

Szólj hozzá! • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

A bejegyzés trackback címe:

https://kereses.blog.hu/api/trackback/id/tr996816509

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Data Analysis with R 2014.10.24. 21:47:47

Manapság mindenki valamilyen MOOC kurzust hallgat éppen. Sokan már ún. verified certificate tracket választanak, azaz valamennyit áldoznak arra, hogy igazolva legyen, eredményesen elvégezték a kurzust. Szerencsés voltam és én ingyen vághattam bele aUda…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása