HTML

Precognox

 precognox-logo-cmyk-620.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati, big data és gépi tanulás alapú megoldásokat.

Az alábbi keresődoboz segítségével a Precognox által kezelt blogok tartalmában tudsz keresni. A kifejezés megadása után a Keresés gombra kattintva megjelenik vállalati keresőmegoldásunk, ahol további összetett keresések indíthatóak. A találatokra kattintva pedig elérhetőek az eredeti blogbejegyzések.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldással tudunk szolgálni szöveganalitikai problémádra, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

Precognox Blogkereső

Document

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Facebook oldaldoboz

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

Star Wars text mining

visualizing_star_wars_movie_scripts_precognox.jpgA long time ago, in a galaxy far, far away data analysts were talking about the upcoming new Star Wars movie. One of them has never seen any eposide of the two trilogies before, so they decided to make the movie more accessible to this poor fellow. See more...

Főbb témák

adat (8) adatbányászat (11) adatelemzés (9) adatok (13) adatújságírás (16) adatvizualizáció (19) AI (19) alternatív (6) alternatív keresőfelület (28) analitika (6) beszédtechnológia (13) big data (55) bing (14) blogkereső (6) CEU (6) clustering (6) conTEXT (8) dashboard (6) data science (9) deep learning (18) egészség (7) egészség kereső (7) előadás (7) emócióelemzés (35) facebook (8) Facebook (9) gépi tanulás (18) google (59) Google (33) gyűlöletbeszéd (7) hackathon (10) hálózatelemzés (14) intelligens keresés (6) internetes keresés (35) internet hungary (6) képfeldolgozás (8) képkereső (8) keresés (87) kereséselmélet (8) keresési felület (6) keresés jövője (57) keresés problémái (41) keresők összehasonlítása (9) keresőmotor (16) keresőoptimalizálás (8) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (12) konferencia (46) könyvajánló (25) korpusznyelvészet (14) közösségi keresés (8) közösségi média (8) különleges keresők (7) kutatás (9) LDA (10) lda (10) live (13) machine learning (9) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (41) mesterséges intelligencia (19) metafora (7) mobil (37) mobil keresés (17) Neticle (9) NLP (8) NLP meetup (17) Nuance (9) nyelv (7) nyelvészet (32) nyelvtechnológia (76) open data (12) open knowledge (7) orosz (6) Pennebaker (6) politikai blogok (22) Precognox (65) Precognox Labs (14) Python (14) R (19) spam (6) statisztika (12) számítógépes nyelvészet (9) szemantikus keresés (19) szemantikus kereső (9) szentimentelemzés (37) szöveganalitika (7) szövegbányászat (22) társadalomtudomány (7) tartalomelemzés (56) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (20) topik modellek (6) Twitter (18) twitter (15) vállalati kereső (7) vertikális kereső (9) vizualizáció (13) yahoo (27) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

Könyvajánló: The Language of Food

2014.09.30. 18:27 Szerző: Kitti Balogh Címkék: könyvajánló

Hogyan lehet megmondani csak az étlap alapján, hogy olcsón megússzuk az ebédünket vagy mélyen a zsebünkbe kell nyúlni? Hogyan befolyásolják a választásunkat a chipses zacskón található feliratok? Mi köze a szexnek a sushi tekercsekhez? Miként terjedt el az Óperzsa Birodalomban kedvelt sikbāj nevű halétel az évszázadok alatt, milyen történelmi-kulturális folyamatok során lett belőle a spanyol escabeche, a francia aszpik, a dél-amerikai ceviche, a japán tempura és a brit fish and chips? Milyen hatással van ránk az ételmárkák hangszimbolikája? Dan Jurafsky, a Stanford Egyetem oktatója ilyen és hasonló kérdéseken töprengett az utóbbi években, és amire jutott, le is írta legújabb The Language of Food: A Linguist Reads the Menu c. könyvében.

the language of food.jpg

 

Dan Jurafsky sokak számára ismerős lehet, ugyanis James H. Martinnal közösen ők a népszerű Speech and Language Processing: An Introduction to Natural Language Processing, Speech Recognition, and Computational Linguistics c. tankönyv szerzői. Jurafsky tudományos munkája során természetes nyelvfelismeréssel, társalgás- és párbeszédelemzéssel, valamint az NLP viselkedés- és társadalomtudományi alkalmazásaival foglalkozik. Emellett szabad- és munkaidejének egy részét évek óta egy speciális tudományos hobbijának, az ételek nyelvészetének szenteli. Az idén megjelent The Language of Food c. könyvében tizenhárom izgalmas történeten keresztül osztja meg ezt a szenvedélyét a nagyközönséggel.

A könyv műfajilag is eltér Jurafsky eddigi írásaitól, a The Language of Food ugyanis amolyan ételekről szóló szórakoztató tudományos ponyva a bestsellerré válás minden hajlamával. Jurafsky tudományos igénnyel mutatja be az „ételek nyelvét”, azonban nem viszi túlzásba a módszerek és elméletek ismertetését, ami mindenki számára fogyaszthatóvá és élvezhetővé teszi a könyvet. Arról nem is beszélve, hogy egy manapság közkedvelt témáról, az ételekről ír, amivel egy olyan társadalmi-kulturális közegben, ahol az emberekbe nap mint nap a tudatos és egészséges táplálkozás és életmód fontosságát sulykolják, nem hibázhat. (Ezt a fajta önreflexiót kicsit hiányolhatjuk is.)

De nem csak ezzel nyerheti el a könyv az emberek tetszését. Egy mit sem sejtő olvasó a cím alapján valószínűleg azt hinné, hogy egy kifejezetten nyelvészeti megközelítésű könyvet tart a kezében, azonban már az első fejezetnél kellemes meglepetés fogja érni. Jurafsky könnyedén vegyíti a nyelvészeti elemzést a történelmi, pszichológiai, szociológiai és kulturális antropológiai aspektusokkal. Különböző korokon, tájakon, kultúrákon keresztül utaztat minket a könyvben, miközben Grice maximáival, Bourdieu és Simmel fogyasztáselméletével, a Pollyanna elmélettel, Wolfgang Köhler pszichológus egyik alakkísérletével, Pennebaker és társainak funkciószavas vizsgálatával és sok egyéb érdekes dologgal ismerkedhetünk meg.

Az érintett tudományokban jártasabb személyeket talán nem elégíti ki a különböző tudományos elméletek és vizsgálatok szűkszavú ismertetése, azonban ennek orvoslásaként a könyv további olvasnivalóhoz irányítja át az érdeklődőket. Ami talán még zavarhatja az olvasókat, azok olyan stílusjellemzők, mint a bensőséges hangvétel, ami néhol furán keveredik a tárgyilagos tudományos részekkel, valamint a szájbarágós, a tanulságot a fejezet végén mindenáron összefoglalni akaró szentenciák. Ámde a sztorizgatás és a szájbarágás is sajátosságai ennek a műfajnak, amit mindenki el tud dönteni magának, hogy kedvel-e vagy sem.

Mindent egybevetve a könyv eléri a kívánt hatást. Fenntartja az érdeklődést, szórakoztat, olvastatja magát, sokféle új tudásmaggal lát el, és csak annyira, hogy az ne legyen túl megterhelő. Megfelelő olvasmány egy megerőltető nap után, mikor az ember már nem akarja tovább kínozni az agyát, de nem is akarja sorvadni hagyni.

Emellett olyan döbbenetes dolgokra lehet a könyv olvasása közben rájönni, minthogy a Star Trekes ételreplikátorból lehet, hogy nem csak az alkotók ötletszegénysége miatt kérhetik a dolgozók ugyanazokat az emberi ételeket, mint amit egy ma élő amerikai eszik, hanem az időn és téren átívelő kulturális hasonlóságok, valamint a közös szociális és kognitív emberi jellegzetességek miatt. Bár ez még nem oldja meg, hogy más fajok miért esznek a földihez nagyon hasonló ételeket.

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

Szólj hozzá! • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

A bejegyzés trackback címe:

https://kereses.blog.hu/api/trackback/id/tr196747721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása