HTML

Precognox

 precognox-logo-cmyk-620.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati, big data és gépi tanulás alapú megoldásokat.

Az alábbi keresődoboz segítségével a Precognox által kezelt blogok tartalmában tudsz keresni. A kifejezés megadása után a Keresés gombra kattintva megjelenik vállalati keresőmegoldásunk, ahol további összetett keresések indíthatóak. A találatokra kattintva pedig elérhetőek az eredeti blogbejegyzések.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldással tudunk szolgálni szöveganalitikai problémádra, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

Precognox Blogkereső

Document

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Facebook oldaldoboz

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

Star Wars text mining

visualizing_star_wars_movie_scripts_precognox.jpgA long time ago, in a galaxy far, far away data analysts were talking about the upcoming new Star Wars movie. One of them has never seen any eposide of the two trilogies before, so they decided to make the movie more accessible to this poor fellow. See more...

Főbb témák

adat (8) adatbányászat (11) adatelemzés (9) adatok (13) adatújságírás (16) adatvizualizáció (19) AI (19) alternatív (6) alternatív keresőfelület (28) analitika (6) beszédtechnológia (13) big data (55) bing (14) blogkereső (6) CEU (6) clustering (6) conTEXT (8) dashboard (6) data science (9) deep learning (18) egészség (7) egészség kereső (7) előadás (7) emócióelemzés (35) Facebook (9) facebook (8) gépi tanulás (18) google (59) Google (33) gyűlöletbeszéd (7) hackathon (10) hálózatelemzés (14) intelligens keresés (6) internetes keresés (35) internet hungary (6) képfeldolgozás (8) képkereső (8) keresés (87) kereséselmélet (8) keresési felület (6) keresés jövője (57) keresés problémái (41) keresők összehasonlítása (9) keresőmotor (16) keresőoptimalizálás (8) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (12) konferencia (46) könyvajánló (25) korpusznyelvészet (14) közösségi keresés (8) közösségi média (8) különleges keresők (7) kutatás (9) LDA (10) lda (10) live (13) machine learning (9) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (41) mesterséges intelligencia (19) metafora (7) mobil (37) mobil keresés (17) Neticle (9) NLP (8) NLP meetup (17) Nuance (9) nyelv (7) nyelvészet (32) nyelvtechnológia (76) open data (12) open knowledge (7) orosz (6) Pennebaker (6) politikai blogok (22) Precognox (65) Precognox Labs (14) Python (14) R (19) spam (6) statisztika (12) számítógépes nyelvészet (9) szemantikus keresés (19) szemantikus kereső (9) szentimentelemzés (37) szöveganalitika (7) szövegbányászat (22) társadalomtudomány (7) tartalomelemzés (56) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (20) topik modellek (6) twitter (15) Twitter (18) vállalati kereső (7) vertikális kereső (9) vizualizáció (13) yahoo (27) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

grannatik. - a tudomány csajos dolog!

2013.12.16. 08:00 Szerző: Zoltán Varjú Címkék: nyelvészet vendég számítógépes nyelvészet grannatik

Miközben az EU A tudomány csajos dolog! kampánya küzd azért, hogy a lányok körében népszerűsítse a tudományt, mi ráakadtunk a grannatik. blogra - amit ajánlunk minden hasonló kezdeményezés figyelmébe, hiszen egy okos, a tudomány iránt elkötelezett 19 éves egyetemista lány írja, nem is akárhogyan! Mégis csak csajosabb egy divatblogot vezetni, nem? Mi sarkallt egy 19 éves lányt arra, hogy sminktippek és divatszínek helyett a mesterséges intelligencia vagy a programozási nyelvek történetéről írjon? Hogy miért vágott bele és szükség van-e manapság ilyenre, arról meséljen ő maga.

 grannatik.jpg

A grannatik. blogot 2013 októberében indítottam el, hogy arról írhassak, amit a legjobban szeretek és ami szerencsés módon a munkám is. Azért is éreztem fontosnak az elindítását, illetve a rendszeres vezetését, mivel szükségem volt egy felületre, ahol megkötések nélkül írhatok bármikor és bármiről sajátos hangnemben. Az önkifejezés ezen részére valahol mindig is szükségem volt, ráadásul központi szerepe van a közösségi médiumok használatának a mindennapjaimban, így létfontosságú volt egy saját oldal létrehozása.

Mindezek mellett, hogy nagyszerűen vagyok attól, hogy kommunikálhatok kifelé, szakmai miértje is volt a kis projektemnek: a célom az, hogy érdekes, tudományos témákról írjak, de nem szaknyelven. Azt hiszem ez volt a legfontosabb célkitűzés, hogy közérthető legyen, mégis hordozzon kellő mennyiségű információt ahhoz, hogy tudományos értékkel is bírjanak a bejegyzéseim. A fő téma a számítógépes nyelvészet, illetve a nyelvészet. Legtöbbször a saját kedvenceimmel vegyítem a posztokat, ilyen volt a star trekes klingon nyelvről való beszámolóm vagy éppen az első videójátékról szóló cikkem.


Nagy meglepetésemre kezdettől fogva érdekelte az embereket az, amit csinálok, ezt a látogatók száma is jól tükrözte. Ehhez persze kellett olyan lökés, mint a HVG Tech vagy a Kereső Világ ajánlása. Úgy gondolom, szerencsésnek mondhatom magam, hogy kezdettől fogva ilyen támogatást kaptam és kapok is a mai napig.

Nyelvészeti témájú blog megfigyeléseim szerint elég kevés van; a Kereső Világ vagy a Számítógépes Nyelvészet, a nyest.hu pedig tudományos és nyelvészeti profi lap. Azután vannak helyesírás tanácsadó honlapok vagy a Nyelvtudományi Intézet gondozásában lévő oldalak. Egyéni felhasználók szintjén viszont nagyon kevés blog működik csak.

A jövőben természetesen szeretném tovább folytatni a blogírást, illetve a kutatást a szegedi egyetem számára. Nagy álmom az, hogy közelebb hozzam az embereket a nyelvészethez, de nem nyelvvédő (elnézést, nyelvművelő) szempontból. Sokkal inkább a programok szervezése és a cikkírás az, ami érdekel és aminek úgy gondolom, lenne célközönsége.

 

 petra_1.jpg

Papp Petra Anna (@broadmajestic) vagyok és a Szegedi Tudományegyetemen tanulok nyelvtechnológiát. Középiskolában még nem volt a szívem csücske a nyelvtan, de az egyetemen nagyon megszerettem, mivel ez már nyelvészet volt. Jelenleg az MTA-SZTE Mesterséges Intelligencia Kutatócsoportjában veszek részt egy projektben, ahol alzheimeres betegek és egészséges emberek beszédkivonataival foglalkozom. A kutatás célja a két csoport összehasonlításából kapott eredmények felhasználása egy otthon is használható szűrőprogram készítéséhez.

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

10 komment • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

A bejegyzés trackback címe:

https://kereses.blog.hu/api/trackback/id/tr275687124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.12.16. 21:29:28

tudomány...
jelenleg a legerősebb szekta, aminek eddig minden hittételéről kiderült, hogy hazugság **

Cherrx 2013.12.17. 00:30:26

@wmiki: Húha, ezt komolyan gondoltad? Nagyon felsőbbrendűen hangzik. Esetleg mondjak kapásból 200 tudományos tételt, amiről senki sem mondja azt, hogy valaha is hamisnak fog nyilvánulni? Kezdhetjük mondjuk a matematika tárgyterületén...

_Wasp_ 2013.12.17. 01:22:59

wmiki a sztenderd gyökértroll archeotípusa, nem érdemes rá reagálni, mindenhova befossa ezeket a hülyeségeket, amiket nyilván maga se hisz el, csak arra veri, hogy mások beszélgetésébe belerondítson, mások szórakozását elrontsa. Gusztustalan na.

Kohn Troll (Altdel) 2013.12.17. 02:07:13

Miklóska, szerinted mi teszi lehetővé, hogy ezeket a bölcs gondolatokat a billentyűzetedbe kalapáld és mi elolvassuk? A sámánimádat? A keresztény dogmák? Az ezeréves buddhista bölcseletek? Valami kozmikus megvilágosodás?

Vagy esetleg sok tudományág vívmányait hosszú éveken keresztül csiszolva jutottunk el odáig, hogy van számítógép és internet neked is, nekem is, megfizethető áron?

Kérlek, hogy válaszolj erre, ha nem akarod, hogy ostoba kis p@csnek gondoljalak, aki csak vagdalkozik bele az internet nagy világába!

Nos?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.12.17. 05:22:55

Az érdeklődés valami mélyebb iránt lenne nem csajos, hanem emberi dolog... Lassan már ciki érteni valamihez, főleg ami kicsit bonyolultabb, nem közismert dolog. Szóval kéne még pár ilyen ember.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.12.17. 06:28:22

húha

természetesen a hívek nem szeretik, ha valaki kételkedni merészel a szent tanokban, és ekkor elkezdik mocskolni az illetőt... :(
de nincs ezzel gond, ez a többi szektában ugyanígy működik **

@Cherrx: igen, kérem a 200 tudományos tételt...
mint pl. hogy az atom 1, és oszthatatlan... :x
vagy hogy gyermekágyi lázat nem okozhatnak láthatatlan dolgok...

Link elek 2013.12.17. 12:03:59

@wmiki:
pl. a primszamokra az osszeadasra/kivonasra gondolsz?

---
Az az igazan jo wmiki blogos jelenleteben, hogy mindenki szamara nyilvanvalo lesz, hogy a vallalosok orultek, akiknek hangok beszelnek a fejukben.

Cherrx 2013.12.18. 15:59:02

@wmiki: de azt azért tudod ugye, hogy mi a különbség aközött, ha azt mondod:
"eddig minden hittételéről kiderült, hogy hazugság"
vagy hogy
"volt sok állítása, amiről kiderült hogy téves"
Én szeretem a régi tudományos dogmák cáfolatát, ha az is tudományos. Érdekesek szoktak lenni.

Például a Fermat elv hogyan bővült és alakult át.
Vagy épp az oszthatatlan atom képe hogyan fejlődött a mai kvantummechanikai elméletekhez, melyeknek annyi minden kézzelfogható dolgot köszönhetünk.
Vagy az igazi orvostudományi fejlődések, ezek is szintén nagyon hasznosak és érdekesek.

A tudomány fejlődik, nyitott szemmel kell járni, tanulni, észrevenni, ha tévedtünk. Ettől lesz előremutató a történet.
Sok érdekes dolog van a tudományban, javaslom hogy mélyedj el valamelyik területében. Sok sikert hozzá!
süti beállítások módosítása