HTML

Precognox

 precognox-logo-cmyk-620.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati, big data és gépi tanulás alapú megoldásokat.

Az alábbi keresődoboz segítségével a Precognox által kezelt blogok tartalmában tudsz keresni. A kifejezés megadása után a Keresés gombra kattintva megjelenik vállalati keresőmegoldásunk, ahol további összetett keresések indíthatóak. A találatokra kattintva pedig elérhetőek az eredeti blogbejegyzések.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldással tudunk szolgálni szöveganalitikai problémádra, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

Precognox Blogkereső

Document

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Facebook oldaldoboz

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

Star Wars text mining

visualizing_star_wars_movie_scripts_precognox.jpgA long time ago, in a galaxy far, far away data analysts were talking about the upcoming new Star Wars movie. One of them has never seen any eposide of the two trilogies before, so they decided to make the movie more accessible to this poor fellow. See more...

Főbb témák

adat (8) adatbányászat (11) adatelemzés (9) adatok (13) adatújságírás (16) adatvizualizáció (19) AI (19) alternatív (6) alternatív keresőfelület (28) analitika (6) beszédtechnológia (13) big data (55) bing (14) blogkereső (6) CEU (6) clustering (6) conTEXT (8) dashboard (6) data science (9) deep learning (18) egészség (7) egészség kereső (7) előadás (7) emócióelemzés (35) Facebook (9) facebook (8) gépi tanulás (18) google (59) Google (33) gyűlöletbeszéd (7) hackathon (10) hálózatelemzés (14) intelligens keresés (6) internetes keresés (35) internet hungary (6) képfeldolgozás (8) képkereső (8) keresés (87) kereséselmélet (8) keresési felület (6) keresés jövője (57) keresés problémái (41) keresők összehasonlítása (9) keresőmotor (16) keresőoptimalizálás (8) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (12) konferencia (46) könyvajánló (25) korpusznyelvészet (14) közösségi keresés (8) közösségi média (8) különleges keresők (7) kutatás (9) LDA (10) lda (10) live (13) machine learning (9) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (41) mesterséges intelligencia (19) metafora (7) mobil (37) mobil keresés (17) Neticle (9) NLP (8) NLP meetup (17) Nuance (9) nyelv (7) nyelvészet (32) nyelvtechnológia (76) open data (12) open knowledge (7) orosz (6) Pennebaker (6) politikai blogok (22) Precognox (65) Precognox Labs (14) Python (14) R (19) spam (6) statisztika (12) számítógépes nyelvészet (9) szemantikus keresés (19) szemantikus kereső (9) szentimentelemzés (37) szöveganalitika (7) szövegbányászat (22) társadalomtudomány (7) tartalomelemzés (56) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (20) topik modellek (6) twitter (15) Twitter (18) vállalati kereső (7) vertikális kereső (9) vizualizáció (13) yahoo (27) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

LinkedIn: több tartalom, jobb kereső

2013.04.30. 12:00 Szerző: Zoltán Varjú Címkék: keresés tartalomipar LinkedIn Pulse

A Facebook Graph Search keresőjét hatalmas médiazaj kísérte, annak ellenére, hogy jelenleg inkább ígéret mint ütős alkalmazás. Mindeközben a LinkedIn halkan megújította keresőjét és lépéseket tett a tartalomipar irányába is.

Linkedin-icon.png

Most, hogy a Google bejelentette a Reader bezárását, egyre többen gondolkodnak el azon, hogyan is fogyasztunk híreket. Az egyik legkézenfekvőbb a közösségi média használata; azt olvassuk, amit ismerőseink megosztanak velünk. Az olyan startupok mint a Wavii és a Prismatic ezt kihasználva állítanak elő személyre szabott hírfolyamot. Mielőtt temetni kezdenénk a sajtót, vegyük észre, hogy a közösségi hírfolyam minősége nagyban függ attól, hogy akadnak-e olyan ismerőseink, akik olvasnak értelmes tartalmakat és veszik a fáradtságot arra, hogy ezt megosszák velünk. Az ilyen kemény fogyasztók nélkül félő, hogy cuki cicákról, kutyákról és babákról szólna minden megosztás... Persze a LinkedIn nem az a hely, ahol a haverokkal és rég nem látott ismerősökkel tartjuk a kapcsolatot. Ott, ahol szakmai életünket éljük, nincs helye a vicces fotóknak és bulvárhíreknek. A LinkedIn Today erre érzett rá és a releváns szakmai híreket összegyűjtve kínál nekünk olvasnivalót. Nem vagyunk rászorulva egy hírmániás ismerősre ahhoz, hogy releváns tartalmakat kapjunk. A Thought Leaders (vezető gondolkodók) lehetőséget ad arra, hogy egy-egy téma szakértőjének írásait is kövessük. (Érdemes a Médiablog írását elolvasni a LinkedIn saját tartalomgyártásáról.) 

A Pulse hírolvasó alkalmazás megvásárlásával a LinkedIn okosan kikerüli egy másik fél megjelenését saját platformján. A LinkedIn-en található szakmai profilok jó alapot jelentenek egy ajánlórendszernek. Mivel egy szakmai közösségen belül általában releváns híreket illik megosztani, itt nem merül fel az időtöltésből posztolt tartalmak problémája sem. Az akvizícióval olyan funkcióval bővült a cég, amit ma már elvárnak a felhasználók, ugyanakkor sikerült ezt szervesen illeszteni a meglévő tartalomgyártáshoz és közösségi funkciókhoz.

A funkciók bővülése egyben a kezelőfelület komplexitását is növelte. A LinkedIn ma már nem csak egy szakmai közösségi oldal, hanem egyben információs portál is. Aki intenzíven használja a felületet, az egyre inkább elveszik a rázúduló információtól. Ezért kellett megújítani a LinkedIn keresőjét is.

A kereső egységesített lett, nem kell külön beállítani, hogy személyre, cégre vagy álláshirdetésre keresünk. Egy keresődobozba írjuk be a keresett kifejezést, majd az eredmények között végezhetünk egyszerűen szűréseket. Ezek mellett, olyan funkciók is megjelentek, melyek joggal elvárhatóak egy modern keresőtől:

  • automatikus kiegészítés - a kereső kifejezés begépelése közben felkínált kiegészítési lehetőségek
  • keresési ajánlások - a találati oldalon kapcsolódó keresések ajánlása
  • keresési szándék megértése - a rendszer az oldalon folytatott tevékenységünket tárolja, ez alapján megpróbálja egyértelműsíteni a kereséseket is (pl. ha valaki IT területen dolgozik és "project manager" kifejezésre keres rá, akkor a szakterülethez kapcsolódó projekt menedzseri állások előrébb rangsorolódnak)
  • haladó keresési funkció - jobban átlátható és kezelhető haladó funkciók
  • figyelmeztetések - a Google Alerts-hez hasonlóan egyes kereső kifejezéseket automatikusan monitoroz a rendszer és figyelmeztetést küld nekünk az új tartalmakról rendszeres időközönként

Az utóbbi időben egyre inkább teret nyer az a nézet, hogy a minőségi tartalom elengedhetetlen a felhasználók megszerzéséhez és megtartásához. A LinkedIn nem bízza a véletlenre és a felhasználókra a tartalom kialakítását, de teret enged a közösségi média lehetőségeinek. Persze a szakmai közösségi háló helyzeti előnyben is van, hiszen egyfajta enyhe nyomás nehezedik a felhasználókra, hogy ne osszanak meg olyan tartalmakat, melyek személyesek vagy nem relevánsak. Ugyanakkor a cég aktívan keresi a felhasználók igényeinek kiszolgálását és egyben alakítását is az üzleti modell szellemében. Reméljük a minőségi tartalomnak ebben tényleg nagy szerepe van és a LinkedIn követőkre talál.

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

2 komment • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

A bejegyzés trackback címe:

https://kereses.blog.hu/api/trackback/id/tr975252213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kirunews 2013.04.30. 13:03:30

Daniel Tunkelangnak (aki korábban az Endeca vezető mérnöke volt, most pedig a LinkedIn keresőspecialistája) van egy remek technikaibb jellegű diája, amit ajánlok az érdeklődők figyelmébe: www.slideshare.net/dtunkelang/information-retrieval-search-at-linkedin. A saját - remek - kereséssel foglalkozó blogját is áttette LinkedIn-re: www.linkedin.com/influencer/50510
süti beállítások módosítása