HTML

Precognox

 precognox-logo-cmyk-620.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati, big data és gépi tanulás alapú megoldásokat.

Az alábbi keresődoboz segítségével a Precognox által kezelt blogok tartalmában tudsz keresni. A kifejezés megadása után a Keresés gombra kattintva megjelenik vállalati keresőmegoldásunk, ahol további összetett keresések indíthatóak. A találatokra kattintva pedig elérhetőek az eredeti blogbejegyzések.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldással tudunk szolgálni szöveganalitikai problémádra, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

Precognox Blogkereső

Document

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Facebook oldaldoboz

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

Star Wars text mining

visualizing_star_wars_movie_scripts_precognox.jpgA long time ago, in a galaxy far, far away data analysts were talking about the upcoming new Star Wars movie. One of them has never seen any eposide of the two trilogies before, so they decided to make the movie more accessible to this poor fellow. See more...

Főbb témák

adat (8) adatbányászat (11) adatelemzés (9) adatok (13) adatújságírás (16) adatvizualizáció (19) AI (19) alternatív (6) alternatív keresőfelület (28) analitika (6) beszédtechnológia (13) big data (55) bing (14) blogkereső (6) CEU (6) clustering (6) conTEXT (8) dashboard (6) data science (9) deep learning (18) egészség (7) egészség kereső (7) előadás (7) emócióelemzés (35) facebook (8) Facebook (9) gépi tanulás (18) google (59) Google (33) gyűlöletbeszéd (7) hackathon (10) hálózatelemzés (14) intelligens keresés (6) internetes keresés (35) internet hungary (6) képfeldolgozás (8) képkereső (8) keresés (87) kereséselmélet (8) keresési felület (6) keresés jövője (57) keresés problémái (41) keresők összehasonlítása (9) keresőmotor (16) keresőoptimalizálás (8) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (12) konferencia (46) könyvajánló (25) korpusznyelvészet (14) közösségi keresés (8) közösségi média (8) különleges keresők (7) kutatás (9) LDA (10) lda (10) live (13) machine learning (9) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (41) mesterséges intelligencia (19) metafora (7) mobil (37) mobil keresés (17) Neticle (9) NLP (8) NLP meetup (17) Nuance (9) nyelv (7) nyelvészet (32) nyelvtechnológia (76) open data (12) open knowledge (7) orosz (6) Pennebaker (6) politikai blogok (22) Precognox (65) Precognox Labs (14) Python (14) R (19) spam (6) statisztika (12) számítógépes nyelvészet (9) szemantikus keresés (19) szemantikus kereső (9) szentimentelemzés (37) szöveganalitika (7) szövegbányászat (22) társadalomtudomány (7) tartalomelemzés (56) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (20) topik modellek (6) twitter (15) Twitter (18) vállalati kereső (7) vertikális kereső (9) vizualizáció (13) yahoo (27) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

Milyen is az internet nyelve?

2013.04.25. 08:00 Szerző: Zoltán Varjú Címkék: nyelvészet tartalomelemzés

Előző posztunkban arra kerestük a választ, milyen határai vannak egy internetes tartalmak elemzésére alapozott vizsgálatnak. Andrea nevű levélírónkat az érdekli, hogy az interneten megjelenő szövegek mennyire alkalmasak elemzésre.

Mennyire alkalmas az internetes nyelv arra, hogy azt elemezve következtetéseket vonjunk le? Egyrészt a tartalmak színvonala nagyon vegyes, a szépen, igényesen megírt elemző írások mellett ott van a sok igénytelen, nyelvileg primitív blogposzt, Facebook és Twitter "status update" stb. Nem kapunk így torz képet? A pletyka, a sok tartalmatlan csevegés és időtöltésből írt szöveg nem veszi el a figyelmet a komoly tartalmaktól?

A nyelvészektől gyakran kérdezik meg, hogy mondunk valamit helyesen. Ennél nagyobb tévedést nem követhet el senki! A nyelvészek nem írják elő hogyan kell beszélni vagy írni! Egy fizikus nem írja elő miképp gyorsuljanak a szabadon eső testek, hanem megfigyeléseket és kísérleteket végez, majd olyan elméletet alkot, ami leírja és megmagyarázza a látottakat, továbbá előrejelzéseket tesz. A nyelvészet is tudomány, s így egy nyelvész a fizikusokhoz hasonlóan megfigyel és elméletet alkot. A tudomány deskriptív, azaz leíró, nem pedig preskriptív azaz előíró. A témában érdemes a Nyelv és Tudomány Kálmán Lászlóval és Kis Tamással készített interjúit elolvasni.

mcluhan_fp.jpg

Érdemes elgondolkodni azon, hogy a közösségi média megjelenése "torzítja"-e a megjelenő tartalmakat. Az emberiséget történelme során egy dolog biztosan jellemezte, beszélt. Az írás viszonylag késői invenció, hiszen a modern ember kb. 200 000 éve alakult ki, az írás csak i.e. 3200 táján jelent meg Mezopotámiában, de a 19. századi kötelező iskolai oktatás elterjedéséig igazán nem terjedt túl egy szűk elit határain. McLuhan szerint a nyomtatás megjelenése radikális változásokat indított be, a nyomtatott könyv szélesebb réteg számára is elérhetővé tette a szépen megformált szövegek világát, kialakult az írásos, individualizált, tudományos, felvilágosult nyugati kultúra. De pont ez a kultúra hozta el a tömegkommunikáció korát, amiben a távolságok eltűntek, a kommunikáció felgyorsult, ma már a felvilágosodásra jellemző emelkedett tudományos levelek eltűntek, ezek helyett csevegünk, akár a világ túlsó felén élő ismerősökkel (vagy ismeretlenekkel).

Walter-ong.jpg

A tömegkommunikáció, habár alapvetően írásos formában zajlik az interneten, más, mint a nyomtatott szöveg. Ong (aki McLuhan tanítványa volt) vezette be a másodlagos oralitás fogalmát. Az ilyen kommunikáció hiába írásos, alapvetően a beszélt nyelv jellemzőivel rendelkezik, azaz spontán, folyamatos, s így telis-tele van "hibákkal". Fontos megjegyezni, hogy a másodlagos jelző nem hordoz értékítéletet, csupán arra utal, hogy a beszélt nyelvet más közegben alkalmazzuk, ami nem a természetes adottságunk (szemben a spontán beszéddel, azaz az elsődleges használattal).

A szakirodalomban nincs megegyezés arról, hány százaléka spontán beszéd vagy másodlagos oralitás a mindennapi nyelvhasználatnak és mekkora a formális szövegek alkotásának és fogyasztásának aránya. Abban viszont egyetértés mutatkozik, hogy nagyságrendekkel nagyobb a spontán nyelvhasználat aránya. Ha a nyelven keresztül vizsgáljuk az emberi viselkedést, akkor bizonyosan nagy hiba kihagyni ennek legelemibb és leggyakoribb megnyilatkozásait. De tartalmukban mit árulhatnak el ezek?

Pierre_bourdieu.jpg

 Aszociolingvisztika (a nyelvészet azon ága, mely a nyelvet társadalmi vonatkozásaival együtt vizsgálja) megerősít minket abban, hogy még a jelentéktelennek tartott megnyilatkozások mögött is érdekes jelenségek bújhatnak meg. Bourdieu mutatta ki, hogy a nyelvi megnyilatkozásokban megmutatkoznak a társadalmi folyamatok. A politikai, gazdasági és kulturális hatások minden szinten leképeződnek, nem csak az értelmiség és a média nyelvhasználatában.

Összességében tehát elmondhatjuk, ha több forrást is vizsgálunk, azzal nem rosszabb, hanem jobb képet kaphatunk. A problémát nem a nyelvi adatok reprezentativitása jelenti, hanem a jelenleg rendelkezésünkre álló módszerek határai, melyről következő írásunkban fogunk pár szót ejteni.

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

Szólj hozzá! • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

A bejegyzés trackback címe:

https://kereses.blog.hu/api/trackback/id/tr205244374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása