HTML

Precognox

 precognox-logo-cmyk-620.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati, big data és gépi tanulás megoldásokat.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldhatjuk problémáidat, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

Star Wars text mining

visualizing_star_wars_movie_scripts_precognox.jpgA long time ago, in a galaxy far, far away data analysts were talking about the upcoming new Star Wars movie. One of them has never seen any eposide of the two trilogies before, so they decided to make the movie more accessible to this poor fellow. See more...

Facebook oldaldoboz

Meetup ajánló

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Az opendata.hu oldalt a Magyar OpenData Alapítvány/Egyesület hivatalos megalakulásáig - lelkes önkéntesek segítségével a
K-Monitor Közhasznú Egyesület (K-Monitor) működteti, az üzemeltetést a Precognox végzi.

Főbb témák

adatbányászat (6) adatok (12) adatújságírás (16) adatvizualizáció (17) AI (11) alternatív (6) alternatív keresőfelület (24) beszédtechnológia (13) big data (48) bing (14) CEU (6) clustering (6) conTEXT (8) dashboard (6) data science (8) deep learning (14) egészség (7) egészség kereső (7) előadás (7) emócióelemzés (35) Facebook (9) facebook (8) gépi tanulás (13) google (57) Google (23) gyűlöletbeszéd (7) hackathon (9) hálózatelemzés (14) internetes keresés (26) internet hungary (6) képfeldolgozás (8) képkereső (8) keresés (57) kereséselmélet (7) keresés jövője (55) keresés problémái (38) keresők összehasonlítása (9) keresőoptimalizálás (6) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (12) konferencia (43) könyvajánló (23) korpusznyelvészet (14) közösségi keresés (8) közösségi média (6) különleges keresők (7) kutatás (6) LDA (10) lda (10) live (13) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (40) mesterséges intelligencia (10) metafora (6) mobil (37) mobil keresés (17) Neticle (8) NLP meetup (17) Nuance (9) nyelv (6) nyelvészet (28) nyelvtechnológia (73) open data (11) open knowledge (7) orosz (6) Pennebaker (6) politikai blogok (22) Precognox (45) Precognox Labs (14) Python (13) R (19) spam (6) statisztika (11) számítógépes nyelvészet (8) szemantikus keresés (18) szemantikus kereső (9) szentimentelemzés (34) szövegbányászat (15) társadalomtudomány (7) tartalomelemzés (54) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (19) topik modellek (6) Twitter (18) twitter (15) vertikális kereső (9) vizualizáció (11) yahoo (26) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

Nuance - beszédtechnológia mint szolgáltatás

2012.08.28. 12:00 Szerző: zoltanvarju Címkék: mobil beszédtechnológia SaaS Nuance Nina NDEV DragonMobile

Az okostelefonok és táblagépek megjelenésével szembe kell néznünk azzal, hogy a megszokott beviteli szeközök nem "fordíthatók le". Az érintőképernyőn megjelenő virtuális billenttyűzeten hosszan gépelni nem sokan szeretnek. Bonyolult menürendszert sem érdemes készíteni a komplex feladatok elvégzéséhez, marad a beszéd alapú interakció. A Siri népszerűségét is ez adja, a blogunkon már bemutatott DragonGo a Nuance saját fejlesztése Android platformra és nem egyszerű utánérzés, hiszen a cég biztosítja a beszédfelismerő rendszert az Apple eszközökhöz is. A technológia tovább lépett és immár elérhető mint ügyfélszolgálati mobil asszisztens (Nuance Nina) és mint általános beviteli eszköz (Nuance NDEV).

A Nuance tavaly vált igazán ismert céggé, amikor az Apple Siri személyi asszisztens alkalmazást megvásárolta és beépítette az iOS mobil verziójába. A lassan húsz éves cég fő profilja a beszédfelismerés és beszédszintetizálás (azaz speech recognition és text-to-speech), legismertebb terméke a DragonNaturally Speaking ami tkp. egy diktáló alkalmazás, de sok eszközhöz (pl. GPS készülékek, ipari környezetben működő szűmítógépekhez stb) szállít megoldásokat. A dokumentum kezelés terén is aktív a cég, hazánkban leginkább a magyar Recognita OCR (optical character recognition - optikai karakterfelismerő) felvásárlásával vált ismerté pár éve.

A Nina kifejezetten ügyfélszolgálati interakciókra lett kitalálva.

Látható hogy az interakciót nagyban megkönnyíti a beszédfelismerés. Az ügyfélszolgálat területén élhetünk egy kis trükkel, hiszen a kontextus segíti pl. a szavak egyértelműsítését (ha számláinkat nézzük át, akkor a "march" szó minden bizonnyal a hónapot jelöli, nem pedig menetelést értünk alatta).

A fenti videót érdemes teljes képernyőn nézni. Az interakció bemutatása mellett érdemes a 0:55 és 1:17 közötti részre figyelni, ui. itt hívják fel a figyelmet arra hogy mutassuk be az ügyfélnek milyen interakciókban vehet részt! Ez a pici "csalás" eléri hogy valamennyire irányított legyen az ember-gép kommunikáció s így a szavak egyértelműsítése és felismerése is sokkal pontosabb lehet. Furcsa hogy a Nuance szabad szótárasnak hírdeti magát, de arra buzdít minket hogy azért mégis csak tervezzük meg az interakció menetét, ami persze a szótárra nézve is megszorításokat jelent.

ndev.png

Az ügyfélszolgálatokon kívül más alkalmazásokat is felvértezhetünk a beszédfelismerés és beszédszintetizálás képességével. Ehhez az NDEV Dragon Mobile SDK (software development kit - szoftverfejlesztési csomag) nyújt segítséget.

Az SDK ingyenes, de a fejlesztés során ill. a kész applikációban használva a beszédfelismerő rendszer igénybevételével arányos díjat kell fizetnünk. Így ingyenes appokban valószínűleg nem fog megjelnni.

nina02.png

A szolgáltatást integrálhatjuk mind a három nagy mobil operációs rendszerbe, de azon készülékek köre melyeken bizonyosan megfelelően is működik majd még szűk. Sajnos a magyar nyelv még nincs fent sem a beszédfelismeréssel, sem a beszédszintetizálással támogatott nyelvek listáján

A fenti video inkább fejlesztőknek szól, de a laikusok is láthatják rajta hogy viszonylag egyszerűen felvértezhetünk egy mobil alkalmazást beszédfelismerési képességekkel. A Nuance fejlesztő kittjével immár a szövegbányászat és a prediktív analitika mellett a szövegfelismerés is elérhető mint szolgáltatás.

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

Szólj hozzá! • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

A bejegyzés trackback címe:

http://kereses.blog.hu/api/trackback/id/tr324734576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi nyilatkozatban.

Nincsenek hozzászólások.