HTML

Precognox

 precognox-logo-cmyk-620.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati, big data és gépi tanulás megoldásokat.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldhatjuk problémáidat, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

Star Wars text mining

visualizing_star_wars_movie_scripts_precognox.jpgA long time ago, in a galaxy far, far away data analysts were talking about the upcoming new Star Wars movie. One of them has never seen any eposide of the two trilogies before, so they decided to make the movie more accessible to this poor fellow. See more...

Facebook oldaldoboz

Meetup ajánló

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Az opendata.hu oldalt a Magyar OpenData Alapítvány/Egyesület hivatalos megalakulásáig - lelkes önkéntesek segítségével a
K-Monitor Közhasznú Egyesület (K-Monitor) működteti, az üzemeltetést a Precognox végzi.

Főbb témák

adatbányászat (6) adatok (12) adatújságírás (16) adatvizualizáció (17) AI (11) alternatív (6) alternatív keresőfelület (24) beszédtechnológia (13) big data (48) bing (14) CEU (6) clustering (6) conTEXT (8) dashboard (6) data science (8) deep learning (14) egészség (7) egészség kereső (7) előadás (7) emócióelemzés (35) Facebook (9) facebook (8) gépi tanulás (13) google (57) Google (23) gyűlöletbeszéd (7) hackathon (9) hálózatelemzés (14) internetes keresés (26) internet hungary (6) képfeldolgozás (8) képkereső (8) keresés (57) kereséselmélet (7) keresés jövője (55) keresés problémái (38) keresők összehasonlítása (9) keresőoptimalizálás (6) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (12) konferencia (43) könyvajánló (23) korpusznyelvészet (14) közösségi keresés (8) közösségi média (6) különleges keresők (7) kutatás (6) LDA (10) lda (10) live (13) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (40) mesterséges intelligencia (10) metafora (6) mobil (37) mobil keresés (17) Neticle (8) NLP meetup (17) Nuance (9) nyelv (6) nyelvészet (28) nyelvtechnológia (73) open data (11) open knowledge (7) orosz (6) Pennebaker (6) politikai blogok (22) Precognox (45) Precognox Labs (14) Python (13) R (19) spam (6) statisztika (11) számítógépes nyelvészet (8) szemantikus keresés (18) szemantikus kereső (9) szentimentelemzés (34) szövegbányászat (15) társadalomtudomány (7) tartalomelemzés (54) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (19) topik modellek (6) Twitter (18) twitter (15) vertikális kereső (9) vizualizáció (11) yahoo (26) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

Google Now - a gondolatolvasó

2012.07.10. 12:00 Szerző: zoltanvarju Címkék: mobil Android Google Google Now

Gondolatolvasásnak (másnéven elmeolvasásnak, azaz mind reading) nevezik a kognitív tudósok és elmefilozófusok azon képességünket, hogy mások viselkedését megfigyelve gondolatokat, cselekvési terveket tulajdonítunk másoknak, melyre alapozva egész jól meg tudjuk jósolni embertársaink viselkedését adott helyzetekben. A Google Now (futtatásához legalább 4.1-es Android szükséges) arra vállalkozik, hogy válaszoljon kérdéseinkre még mielőtt feltennénk azokat, mindezt viselkedésünk tüzetes elemzésére alapozva, ami sok adatvédelmi kérdést vet fel.

A mobil ereje a kontextusban rejlik, hiszen a böngészési és egyéb használati adatokat összeköthetjük geolokációs és időbeli változókkal. Az új, Jelly Bean néven futó, Android mobil operációs rendszer ezt meg is teszi. A felhasználó Google fiókját alaposan feltúrja és a mobil adatokkal kiegészített kontextus alapján figyelmeztet minket, ha találkozónk van, elemzi utazási szokásainkat és segít elkerülni a közlekedési dugókat stb.

gn01_1.png

A kontextusfüggő információkat ún. kártyákon jeleníti meg nekünk a rendszer. Ezek egy része, mint pl. az időjárás és az idő, ismerős lehet sokak számára.

gn02_1.png

Az útfigyelés és alternatív útvonalak ajánlása azonban mutatja, hogy a Google igazi nagy testvér módjára eltárolja adatainkat és tisztában van vele merre járunk munkába.

gn03_1.png

A helyi információkra alapozva még azt is elárulja nekünk telefonunk, hogy késni fogunk a következő találkozónkról.

gn04_2.png

A kártyák már most lefedik a mindennapok legfontosabb eseményeit. A közúti- és tömegközlekedési információk, találkozók, idő és időjárás mellett, sportrendezvényekről, helyekről, repülőjáratokról kapunk információt és ha külföldre tévedünk akkor a Google Translate segít nekünk a kommunikációban.

Az ember egyszerre csodálkozik és borzad el azon, hogy a kontextus erejére alapozva a technika szinte szó szerint olvassa gondolatait és siet a segítségére miközben a Google lassan jobban ismer minket mint mi saját magunkat.

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

Szólj hozzá! • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

A bejegyzés trackback címe:

http://kereses.blog.hu/api/trackback/id/tr124637545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi nyilatkozatban.

Nincsenek hozzászólások.