HTML

Precognox

precognox_logo_190.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati, big data és gépi tanulás megoldásokat.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldhatjuk problémáidat, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

Star Wars text mining

visualizing_star_wars_movie_scripts_precognox.jpgA long time ago, in a galaxy far, far away data analysts were talking about the upcoming new Star Wars movie. One of them has never seen any eposide of the two trilogies before, so they decided to make the movie more accessible to this poor fellow. See more...

Facebook oldaldoboz

Meetup ajánló

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Az opendata.hu oldalt a Magyar OpenData Alapítvány/Egyesület hivatalos megalakulásáig - lelkes önkéntesek segítségével a
K-Monitor Közhasznú Egyesület (K-Monitor) működteti, az üzemeltetést a Precognox végzi.

Főbb témák

adatok (12) adatújságírás (16) adatvizualizáció (16) AI (7) alternatív (6) alternatív keresőfelület (24) beszédtechnológia (13) big data (45) bing (14) CEU (6) clustering (6) conTEXT (7) dashboard (6) data science (8) deep learning (14) egészség (7) egészség kereső (7) előadás (7) emócióelemzés (30) Facebook (9) facebook (8) gépi tanulás (10) Google (23) google (57) gyűlöletbeszéd (7) hackathon (9) hálózatelemzés (14) internetes keresés (26) internet hungary (6) képfeldolgozás (8) képkereső (8) keresés (57) kereséselmélet (7) keresés jövője (55) keresés problémái (38) keresők összehasonlítása (9) keresőoptimalizálás (6) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (12) konferencia (35) könyvajánló (20) korpusznyelvészet (13) közösségi keresés (8) közösségi média (6) különleges keresők (7) kutatás (6) lda (10) LDA (9) live (13) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (39) mesterséges intelligencia (9) metafora (6) mobil (37) mobil keresés (17) Neticle (8) NLP meetup (17) Nuance (9) nyelv (6) nyelvészet (27) nyelvtechnológia (70) open data (11) open knowledge (7) Pennebaker (6) politikai blogok (22) Precognox (42) Precognox Labs (14) Python (13) R (19) spam (6) statisztika (11) számítógépes nyelvészet (6) szemantikus keresés (17) szemantikus kereső (9) szentimentelemzés (32) szövegbányászat (14) tartalomelemzés (53) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (19) twitter (15) Twitter (18) vertikális kereső (9) vizualizáció (11) yahoo (26) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

Első a mobil

2012.07.03. 12:00 Szerző: zoltanvarju Címkék: mobil adatok big data

Alig pár éve terjedt el az újságírásban a "digital first", azaz az online felületet előtérbe helyező szerkesztési irányzat, a print média példányszámainak esésére és az internet penetráció markáns növekedésére adott reakcióként. A technológia világa azonban gyorsan változik, megjelent az új jelszó; "mobile first". Ez már nem csak a tartalomfogyasztókra áhítozó médiavállalatokról szól, hanem a net gyökeres átalakulásáról.

A nemzetközi trendek is azt mutatják, hogy növekszik a mobilinternet lefedettség, a világ egyes részein pedig a desktop PC korszakot kihagyva az okostelefonok jelentik "az internetet". Bonyolítja a helyzetet, hogy a poszt-PC korban egyszerre jelentek meg az ultrabookok, okostelefonok és táblagépek. A napjainkban egyre elterjedtebb adatvezérelt alkalmazásoknak ebben a környezetben kell helytállniuk.

Az adatelemző szoftverek és dashboardok (adatösszesítő táblázatok) a szakemberek számára jó szolgálatot tehetnek egy táblagépen, ahogy a fenti JMP Graph Builder appot bemutató videó is mutatja. De mennyire használható egy ilyen eszköz egy okostelefonon? Az elemző hogyan kommunikálja eredményeit, hogy kollégái vagy az egyszerű felhasználók is megértsék?

weotta04.jpg

weotta03.jpg

A mobilok nyújtotta kontextus kihasználása és összekapcsolása a big data nyújtotta lehetőségekkel korántsem kézenfekvő. A blogunkon korábban már bemutatott Weotta az egyik legjobb példa a lokáció alapú ajánlás megvalósítására.

Zite: Personalized Magazine for iPad from zite.com on Vimeo.

Ma már a híraggregátor alkalmazásokkal Dunát lehet rekeszteni. De még a legjobbak sem tudtak kijönni hatékony mobilalkalmazással. A Zite és a news.me első körben iPad-re készítették el alkalmazásukat, a mobilos vonalon nem tudtak sok újat felmutatni. A legkifinomultabb ilyen alkalmazás, a Prismatic inkább elhalasztotta a mobilos verzió megjelenését, addig amíg valami olyan egyszerű felülettel nem tudnak előrukkolni mint, a Clear app.

A Clear egy egyszerű és jól körülhatárolt területhez - feladatkezelés - talált ötletes felhasználói felületet. Ez a megoldás azonban a régi, jól bevált papíralapú tennivaló listák kezelésétől nem különbözik lényegesen (ezzel nem akarjuk lekicsinyíteni az alapötletet). Az adatvezérelt alkalmazások esetében viszont nem tudunk ilyen analógiákat találni. Hogyan ajánljunk éttermeket egy mobilon, ha képesek vagyunk a netről kibányászni a vendéglátóipari egységeket, helyüket, nyitvatartásukat, jellegüket stb. stb.? Hogyan jelenítsük meg az információt? Hogyan jelenítsük meg a híreket egy híraggregátor csatornán?

iron_man_2_01.jpg

Vitathatatlan, hogy a big data rengeteg lehetőséget hordoz magában, a trendek pedig azt mutatják, hogy internetezési szokásaink jelentős változáson mennek át. Az Iron Man, vagy a CSI sorozatok futurusztikus interfészei bizonyára jobban megfelelnének egy adatvezérelt alkalmazás kezeléséhez, de ettől még messze vagyunk. Addig marad a mobil, ami immár egyértelműen az első.

A Kereső Világ a precognox_logo_190.jpg Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

Szólj hozzá! • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

A bejegyzés trackback címe:

http://kereses.blog.hu/api/trackback/id/tr554622216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.