HTML

Precognox

precognox_logo_190.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati és big data megoldásokat.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldhatjuk problémáidat, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

Facebook oldaldoboz

Meetup ajánló

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Az opendata.hu oldalt a Magyar OpenData Alapítvány/Egyesület hivatalos megalakulásáig - lelkes önkéntesek segítségével a
K-Monitor Közhasznú Egyesület (K-Monitor) működteti, az üzemeltetést a Precognox végzi.

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

Google Knowledge Graph

2012.03.20. 12:00 Szerző: zoltanvarju Címkék: szemantikus web freebase metaweb linked data google knowledge graph

A Google Knowledge Graph-ról egyre több hír kerül napvilágra, nemrég a Mashable számolt be róla. Utánna jártunk mi van a háttérben és mit várhatunk ettől a technológiától.

A szemantikus web a kétezres évek elején még csak álom volt,  blogunkon is bemutatott linkelt adatok gyűjtése még nem indult el ekkor és még öt-hat évvel ezelőtt is sokan szkeptikusak voltak a program sikerét illetően. 2006-ban alapították meg lelkes szemantikus web szakemberek a Metaweb-et, ami azt a célt tűzte maga elé hogy szemantikus formában gyűjt adatokat (bármiről!) lelkes felhasználók segítségére támaszkodva. Ennek eredménye lett a Freebase adatbázis. Ez tkp. egy ún. entitás gráf, azaz az egyes elemek és a közöttük fenálló kapcsolatok egy gráf alapú reprezentációban tárolódnak a cég szerverein. Az elnevezés jelzi hogy nem teljesen klasszikus linkelt adatokról van szó, de a különbség a felhasználó szempontjából nüansznyi.

2010-ben a Google megvásárolta a Metawebet, de a Freebase továbbra is szabadon hozzáférhető maradt. Soka úgy gondolták hogy ezzel egyrészt fényezni akarja magát, mások szerint csupán acqui-hire azaz a tehetséges alkalmazottak átvétele állt. A Freebase használhatóságát a keresésben nagyon jól szemlélteti Freebase Parallax projekt:

Látható hogy sok esetben a Google vagy nem ad megfelelő választ keresésünkre, vagy pedig nagyon nehéz összeszedegetni az információmorzsákat a találatokból. Ezt gondolta tovább a Ubiquity + Freebase koncepciója, mely a Firefox-ot természetes nyelvi parancsok értelmezésével felruházó Ubiquity kiegészítőt köti össze a Freebase adatbázissal. Az eredmény pedig elképesztő:


Freebase + Ubiquity from spencer cooly on Vimeo.

A Knowledge Graph a Freebase-re építve, de immár automatikus módszereket és a neten fellelhető nyilvános és fizetős linkelt adatbázisokat is felhasználva elkezdett kiépíteni egy sokkal nagyobb és összetettebb gráf adatbázist. A fenti koncepciók már önmagukban is meggyőzőek, izgatottan várjuk mi jöhet még.

A Kereső Világ a precognox_logo_190.jpg Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

Szólj hozzá! • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

A bejegyzés trackback címe:

http://kereses.blog.hu/api/trackback/id/tr494292730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.