HTML

Precognox

 precognox-logo-cmyk-620.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati, big data és gépi tanulás megoldásokat.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldhatjuk problémáidat, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

Star Wars text mining

visualizing_star_wars_movie_scripts_precognox.jpgA long time ago, in a galaxy far, far away data analysts were talking about the upcoming new Star Wars movie. One of them has never seen any eposide of the two trilogies before, so they decided to make the movie more accessible to this poor fellow. See more...

Facebook oldaldoboz

Meetup ajánló

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Az opendata.hu oldalt a Magyar OpenData Alapítvány/Egyesület hivatalos megalakulásáig - lelkes önkéntesek segítségével a
K-Monitor Közhasznú Egyesület (K-Monitor) működteti, az üzemeltetést a Precognox végzi.

Főbb témák

adatbányászat (6) adatok (12) adatújságírás (16) adatvizualizáció (16) AI (8) alternatív (6) alternatív keresőfelület (24) beszédtechnológia (13) big data (47) bing (14) CEU (6) clustering (6) conTEXT (8) dashboard (6) data science (8) deep learning (14) egészség (7) egészség kereső (7) előadás (7) emócióelemzés (34) Facebook (9) facebook (8) gépi tanulás (10) google (57) Google (23) gyűlöletbeszéd (7) hackathon (9) hálózatelemzés (14) internetes keresés (26) internet hungary (6) képfeldolgozás (8) képkereső (8) keresés (57) kereséselmélet (7) keresés jövője (55) keresés problémái (38) keresők összehasonlítása (9) keresőoptimalizálás (6) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (12) konferencia (41) könyvajánló (21) korpusznyelvészet (14) közösségi keresés (8) közösségi média (6) különleges keresők (7) kutatás (6) LDA (10) lda (10) live (13) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (40) mesterséges intelligencia (9) metafora (6) mobil (37) mobil keresés (17) Neticle (8) NLP meetup (17) Nuance (9) nyelv (6) nyelvészet (28) nyelvtechnológia (72) open data (11) open knowledge (7) Pennebaker (6) politikai blogok (22) Precognox (44) Precognox Labs (14) Python (13) R (19) spam (6) statisztika (11) számítógépes nyelvészet (8) szemantikus keresés (18) szemantikus kereső (9) szentimentelemzés (33) szövegbányászat (14) társadalomtudomány (6) tartalomelemzés (53) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (19) topik modellek (6) Twitter (18) twitter (15) vertikális kereső (9) vizualizáció (11) yahoo (26) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

Keressünk közösen!

2011.12.20. 12:00 Szerző: zoltanvarju Címkék: p2p keresés jövője faroo alternatív keresőfelület peer to peer yacy

A nagy keresőket gyakran kritizálják mivel algoritmusaik hétpecsétes titkot képeznek és a keresési eredményeik néha vitathatóak. Szintén sokan kérdőjelezik meg a nagyok adatkezelési eljárásait és fogalmaznak meg jogi/etikai kifogásokat bizonyos gyakorlatokkal szemben. Most két olyan, ún. peer-to-peer alapú (p2p, azaz egyenrangú partnerek közötti) keresőt mutatunk be, melyek a fenti kérdésekre kényes felhasználókat is messzemenően kielégítik.

 

Peer-to-peer számítás

 

A nagy számításigényű feladatok megoldására találták ki a kispénzű, de lelkes kutatók az ún. Grid számítást. Ez röviden annyit tesz, hogy az internethez kapcsolódó felhasználók egy kis programocska letöltésével felajánlhatják számítógépeik szabad kapacitását egy-egy nagyobb ügy érdekében. Sok kicsi sokra megy alapon akár a szuperszámítógépek teljesítményét meghaladó számítási kapacitást is el lehet ily módon érni, ha kellő számú felhasználót sikerül meggyőzni a kutatási célok fontosságáról. Ilyen elven működik pl. a földön kívüli élet jelei után kutató SETI@home projekt ami a kutatók körében népszerű BOINC rendszert használja (a SZTAKI kutatásaiba is bekapcsolódhat a program letöltésével a kedves olvasó, további információk a SZTAKI Desktop Grid oldalán). A Grid rendszerek esetében egy (vagy több) központból osztják szét a csatlakozott felhasználók között a részproblémákat, ezeket a gép feldolgozza, majd visszaküldi a központba.

 

A peer-to-peer rendszerek a Grid-hez hasonlóan az egyes felhasználók gépein futó kis programokból állnak, melyek az interneten kommunikálnak. Azonban a p2p megoldások esetében nincs központi szerver ami koordinálná a folyamatot. Talán a legismertebb ilyen megoldás napjainkban a BitTorrent, ami peer-to-peer elven működő fájlmegosztás.

 

Szerencsére már hazánkban sem hangzik idegenül az önkéntesség elve, amit érdemes kihangsúlyozni a legtöbb grid és p2p kezdeményezés esetében. Nem csak az illegális fájlmegosztásra jók ezek a szoftverek, hanem biztosítják a széles tömegek bevonását a tudomány és technika világába (participatory science) s egyben elősegítik bizonyos szinten a tudomány demokratikus működését is (az oktatás egyik formája és a kontroll gyakorlása is lehet egyben ez – l. citizen science).

 

FAROO

A FAROO a Windows felhasználók számárára fejlesztett p2p keresőt. A program telepítése után a Firefox vagy az IE böngészőben használhatjuk, de lehetőség van arra is hogy “rendes” programként futtassuk. Maga az eszköz könnyen használható és szubjektív ítéletünk szerint egészen elfogadható találatokat ad. Fontos megjegyezni hogy vannak bizonyos korlátai, mivel az indexelt oldalak száma a felhasználói tábor nagyságával áll egyenes arányban, az indexelés pedig nagyban függ a felhasználók internetezési szokásaitól. A felhasználók tábora az önszelekció elvén működik (azaz nem egy reprezentatív minta), ezért az ilyen projektek iránt fogékony emberek által látogatott oldalak (és az általuk használt nyelvek) torzítják a találatokat (habár a készítők állítják hogy ezt kiküszöbölték).

 

YaCy

A YaCy a FAROO-nál ambiciózusabb vállalkozás. Nem csak p2p elven működő kereső, hanem olyan megoldás is amit akár saját honlapunk “alá is rakhatunk”, vagy saját (inter- vagy intranetes) keresőt is építhetünk vele. Eredményei használhatóak, de a fent ismertetett hátrányok rá is vonatkoznak.

 

Habár a p2p keresők nem közelítik meg a nagyokat, vállalható alternatívát jelentenek a geekek számára.

A Kereső Világ a precognox_logo_190.jpg Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

Szólj hozzá! • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

A bejegyzés trackback címe:

http://kereses.blog.hu/api/trackback/id/tr303457872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.