Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

HTML

Kereső Világ: keresés, szövegbányászat, big data

A keresők lelkivilága, szöveges keresés, szövegbányászat és big data.
2001 óta foglalkozunk keresőfejlesztéssel a Precognox kereteiben. A blog írói: Jóföldi Endre és Varjú Zoltán. A Goldenblog versenyen IT kategóriában a legjobb 3 blog közé választott minket a szakmai zsűri 2011-ben és 2012-ben is. 2013-ban a Biznisz blogok között hetedik helyen végeztünk.


Precognox

precognox_logo_190.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati és big data megoldásokat. Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldhatjuk problémáidat, akkor lépj velünk kapcsolatba a céges oldalunkon található űrlapon keresztül.

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Az opendata.hu oldalt a Magyar OpenData Alapítvány/Egyesület hivatalos megalakulásáig - lelkes önkéntesek segítségével a
K-Monitor Közhasznú Egyesület (K-Monitor) működteti, az üzemeltetést a Precognox végzi.Meetup ajánló

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

Főbb témák

adatok (12) adatújságírás (16) ajánló (4) állás (4) alternatív (6) alternatív keresőfelület (24) analitika (5) beszédtechnológia (11) big data (42) bing (14) blogkereső (5) clustering (6) computational social science (4) data science (8) digitális bölcsészet (4) egészség (7) egészség kereső (7) emócióelemzés (14) Facebook (7) facebook (8) fintech (5) firefox (4) gépi tanulás (5) goldenblog (5) google (57) Google (22) GoogleTrends (5) Google Ngram (4) Hadoop (6) helyi keresés (4) hírelemzés (4) hírkeresés (4) internetes keresés (27) internetes keresők (4) internet hungary (6) iphone (5) johu (4) képkereső (8) keresés (52) kereséselmélet (7) keresés jövője (57) keresés problémái (38) keresők összehasonlítása (9) keresőoptimalizálás (6) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (8) konferencia (11) könyvajánló (10) korpusznyelvészet (5) közösségi keresés (8) közösségi média (6) különleges keresők (7) kutatás (4) linked data (5) live (13) magyar (4) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (17) metafora (5) metakereső (4) microsoft (4) miner (4) mobil (31) mobil keresés (15) Neticle (8) NLPmeetup (4) NLP meetup (5) nlp meetup (5) Nuance (8) nyelvészet (10) nyelvtechnológia (56) open data (7) Pennebaker (5) pénzügy (6) politika (4) pollyanna (4) Precognox (16) Precognox Labs (12) R (7) seo (5) smartmobil (4) sna (4) spam (6) statisztika (7) számítógépes nyelvészet (5) szemantikus keresés (15) szemantikus kereső (10) szemantikus web (8) szentimentelemzés (24) szövegbányászat (11) társadalomtudomány (4) tartalomelemzés (20) tartalomipar (5) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (20) Twitter (23) twitter (13) Twitter forradalom (4) valósidejű keresés (4) vertikális kereső (9) vizualizáció (10) wikia (4) Wikipedia (4) wolframalpha (4) yahoo (26) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

Keressük a jövőt

2011.10.04. 12:00 Szerző: zoltanvarju Címkék: keresés jövője tematikus kereső keresés problémái

The future isn’t just unwritten - it’s unsearched” Bruce Sterling, sci-fi író, jövőkutató

 

A fenti híres idézet jelentjük megdőlt! A webet már régóta kutatják adatok után, a prediktív analitika különösen a pénzügyi területen erős. Azonban napjainkban – részben a technikai lehetőségek megvalósulása, részben jelentős elméleti eredményeknek köszönhetően – már a neten található dokumentumokból (ún. strukturálatlan szövegekből) kellő mennyiségű adat bányászható ki hogy előrejelzéseket tehessünk.

Természetesen a fentiekhez tartozik egy apróbetűs rész is, a jövő kereshető, ha a) a jövőn nem az „életvonalunkat” hanem csak egy jól körülhatárolható, viszonylag rövid előrejelzést értünk b) nem akarunk mindről mindent megtudni, hanem csak egy bizonyos dolog érdekel minket. Sajnos hazánk a telejósdák nagyhatalma, és nem a prediktív analitika úttörője, de talán a jó példák inspirálóan hatnak majd másokra.

 

A Zapaday a nyilvános kalendáriumok/határidőnaplók és egyéb rendezvények adatait összegyűjtve teszi kereshetővé a jövőt. Tudni szeretnénk miről fognak beszélni decemberben? A Zapaday összegyűjti nekünk milyen konferenciák, termékbemutató showk és egyéb események lesznek, sőt valamennyire meg is ítéli hogy ezek mennyire befolyásolják a közbeszédet.

 

 

 

A Recorded Future hagyományosabb megközelítést alkalmaz. A webet bányászva a pénzügyi adatokat, pr és márkamenedszment adatokat, veresnytárs elemzést, védelmi és hírszerzési valamit jogi előrejelzést szolgáltat.

 

 

 

Az EDITD cég sikeresen talált magának egy olyan piacot amiről sok dolog jut az eszünkbe, de a prediktív analitika, gépi tanulás és a számítógépes nyelvészet, ez pedig a divat ipar. A hangzatos „Fashion Forcasting” lényege hogy a webes tartalmak segítségével próbálják megtippelni a következő trendeket.

 

 

 

 

Azonban bármennyire is hasznosak ezek az eszközök, nem szabad elfelejtenünk hogy az előrejelzés nem jóslás, hanem tudományos alapon tett valószínűségi ítélet. Gondoljunk az időjáráselőrejelzésre, rövid távon (pl. pár órára) egész jól működik (gondoljunk a Forma-1 közvetítések rádión bemondott előrejelzéseire), hosszú távon már nem annyire pontosak, de nagy általánosságban azért tapasztalatból tudjuk hogy milyen az idő májusban. Így nézzünk a grafikonra, ami nem dönt helyettünk, de sokat segíthet.

1 komment • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

javorszky.gabor 2011.10.09. 14:52:55

Es tobb ezer sci-fi rajongo egykent felhordul, hogy "Isaac Asimov: Alapitvany". Pszichohistorianak hivta ezt az iro. :)