HTML

Precognox

 precognox-logo-cmyk-620.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati, big data és gépi tanulás alapú megoldásokat.

Az alábbi keresődoboz segítségével a Precognox által kezelt blogok tartalmában tudsz keresni. A kifejezés megadása után a Keresés gombra kattintva megjelenik vállalati keresőmegoldásunk, ahol további összetett keresések indíthatóak. A találatokra kattintva pedig elérhetőek az eredeti blogbejegyzések.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldással tudunk szolgálni szöveganalitikai problémádra, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

Precognox Blogkereső

Document

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Facebook oldaldoboz

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

Star Wars text mining

visualizing_star_wars_movie_scripts_precognox.jpgA long time ago, in a galaxy far, far away data analysts were talking about the upcoming new Star Wars movie. One of them has never seen any eposide of the two trilogies before, so they decided to make the movie more accessible to this poor fellow. See more...

Főbb témák

adat (8) adatbányászat (11) adatelemzés (9) adatok (13) adatújságírás (16) adatvizualizáció (19) AI (19) alternatív (6) alternatív keresőfelület (28) analitika (6) beszédtechnológia (13) big data (55) bing (14) blogkereső (6) CEU (6) clustering (6) conTEXT (8) dashboard (6) data science (9) deep learning (18) egészség (7) egészség kereső (7) előadás (7) emócióelemzés (35) facebook (8) Facebook (9) gépi tanulás (18) Google (33) google (59) gyűlöletbeszéd (7) hackathon (10) hálózatelemzés (14) intelligens keresés (6) internetes keresés (35) internet hungary (6) képfeldolgozás (8) képkereső (8) keresés (87) kereséselmélet (8) keresési felület (6) keresés jövője (57) keresés problémái (41) keresők összehasonlítása (9) keresőmotor (16) keresőoptimalizálás (8) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (12) konferencia (46) könyvajánló (25) korpusznyelvészet (14) közösségi keresés (8) közösségi média (8) különleges keresők (7) kutatás (9) LDA (10) lda (10) live (13) machine learning (9) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (41) mesterséges intelligencia (19) metafora (7) mobil (37) mobil keresés (17) Neticle (9) NLP (8) NLP meetup (17) Nuance (9) nyelv (7) nyelvészet (32) nyelvtechnológia (76) open data (12) open knowledge (7) orosz (6) Pennebaker (6) politikai blogok (22) Precognox (65) Precognox Labs (14) Python (14) R (19) spam (6) statisztika (12) számítógépes nyelvészet (9) szemantikus keresés (19) szemantikus kereső (9) szentimentelemzés (37) szöveganalitika (7) szövegbányászat (22) társadalomtudomány (7) tartalomelemzés (56) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (20) topik modellek (6) twitter (15) Twitter (18) vállalati kereső (7) vertikális kereső (9) vizualizáció (13) yahoo (27) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

Keressük a jövőt

2011.10.04. 12:00 Szerző: Zoltán Varjú Címkék: keresés jövője tematikus kereső keresés problémái

The future isn’t just unwritten - it’s unsearched” Bruce Sterling, sci-fi író, jövőkutató

 

A fenti híres idézet jelentjük megdőlt! A webet már régóta kutatják adatok után, a prediktív analitika különösen a pénzügyi területen erős. Azonban napjainkban – részben a technikai lehetőségek megvalósulása, részben jelentős elméleti eredményeknek köszönhetően – már a neten található dokumentumokból (ún. strukturálatlan szövegekből) kellő mennyiségű adat bányászható ki hogy előrejelzéseket tehessünk.

Természetesen a fentiekhez tartozik egy apróbetűs rész is, a jövő kereshető, ha a) a jövőn nem az „életvonalunkat” hanem csak egy jól körülhatárolható, viszonylag rövid előrejelzést értünk b) nem akarunk mindről mindent megtudni, hanem csak egy bizonyos dolog érdekel minket. Sajnos hazánk a telejósdák nagyhatalma, és nem a prediktív analitika úttörője, de talán a jó példák inspirálóan hatnak majd másokra.

 

A Zapaday a nyilvános kalendáriumok/határidőnaplók és egyéb rendezvények adatait összegyűjtve teszi kereshetővé a jövőt. Tudni szeretnénk miről fognak beszélni decemberben? A Zapaday összegyűjti nekünk milyen konferenciák, termékbemutató showk és egyéb események lesznek, sőt valamennyire meg is ítéli hogy ezek mennyire befolyásolják a közbeszédet.

 

 

 

A Recorded Future hagyományosabb megközelítést alkalmaz. A webet bányászva a pénzügyi adatokat, pr és márkamenedszment adatokat, veresnytárs elemzést, védelmi és hírszerzési valamit jogi előrejelzést szolgáltat.

 

 

 

Az EDITD cég sikeresen talált magának egy olyan piacot amiről sok dolog jut az eszünkbe, de a prediktív analitika, gépi tanulás és a számítógépes nyelvészet, ez pedig a divat ipar. A hangzatos „Fashion Forcasting” lényege hogy a webes tartalmak segítségével próbálják megtippelni a következő trendeket.

 

 

 

 

Azonban bármennyire is hasznosak ezek az eszközök, nem szabad elfelejtenünk hogy az előrejelzés nem jóslás, hanem tudományos alapon tett valószínűségi ítélet. Gondoljunk az időjáráselőrejelzésre, rövid távon (pl. pár órára) egész jól működik (gondoljunk a Forma-1 közvetítések rádión bemondott előrejelzéseire), hosszú távon már nem annyire pontosak, de nagy általánosságban azért tapasztalatból tudjuk hogy milyen az idő májusban. Így nézzünk a grafikonra, ami nem dönt helyettünk, de sokat segíthet.

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

1 komment • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

A bejegyzés trackback címe:

https://kereses.blog.hu/api/trackback/id/tr433263606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

javorszky.gabor 2011.10.09. 14:52:55

Es tobb ezer sci-fi rajongo egykent felhordul, hogy "Isaac Asimov: Alapitvany". Pszichohistorianak hivta ezt az iro. :)
süti beállítások módosítása