HTML

Precognox

precognox_logo_190.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati, big data és gépi tanulás megoldásokat.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldhatjuk problémáidat, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

Star Wars text mining

visualizing_star_wars_movie_scripts_precognox.jpgA long time ago, in a galaxy far, far away data analysts were talking about the upcoming new Star Wars movie. One of them has never seen any eposide of the two trilogies before, so they decided to make the movie more accessible to this poor fellow. See more...

Facebook oldaldoboz

Meetup ajánló

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Az opendata.hu oldalt a Magyar OpenData Alapítvány/Egyesület hivatalos megalakulásáig - lelkes önkéntesek segítségével a
K-Monitor Közhasznú Egyesület (K-Monitor) működteti, az üzemeltetést a Precognox végzi.

Főbb témák

adatok (12) adatújságírás (16) adatvizualizáció (16) AI (8) alternatív (6) alternatív keresőfelület (24) beszédtechnológia (13) big data (46) bing (14) CEU (6) clustering (6) conTEXT (8) dashboard (6) data science (8) deep learning (14) egészség (7) egészség kereső (7) előadás (7) emócióelemzés (32) Facebook (9) facebook (8) gépi tanulás (10) google (57) Google (23) gyűlöletbeszéd (7) hackathon (9) hálózatelemzés (14) internetes keresés (26) internet hungary (6) képfeldolgozás (8) képkereső (8) keresés (57) kereséselmélet (7) keresés jövője (55) keresés problémái (38) keresők összehasonlítása (9) keresőoptimalizálás (6) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (12) konferencia (39) könyvajánló (21) korpusznyelvészet (14) közösségi keresés (8) közösségi média (6) különleges keresők (7) kutatás (6) LDA (10) lda (10) live (13) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (39) mesterséges intelligencia (9) metafora (6) mobil (37) mobil keresés (17) Neticle (8) NLP meetup (17) Nuance (9) nyelv (6) nyelvészet (27) nyelvtechnológia (72) open data (11) open knowledge (7) Pennebaker (6) politikai blogok (22) Precognox (43) Precognox Labs (14) Python (13) R (19) spam (6) statisztika (11) számítógépes nyelvészet (7) szemantikus keresés (17) szemantikus kereső (9) szentimentelemzés (32) szövegbányászat (14) társadalomtudomány (6) tartalomelemzés (53) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (19) topik modellek (6) Twitter (18) twitter (15) vertikális kereső (9) vizualizáció (11) yahoo (26) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

Keresőteszt: Mekkora az átfedés a Google és más keresők találatai között?

2011.02.04. 11:31 Szerző: kereso Címkék: google yandex bing keresők összehasonlítása kereső teszt exalead

Megihletett minket a héten kirobbant Bing-Google másolási botrány, ezért mi is összehasonlítottunk több keresőt a Google eredményeivel, mindenféle előítélet nélkül. Nem mondunk ítéletet, nem gyanúsítunk senkit semmivel, puszta számadatok következnek.

Előbb azonban a módszer ismertetése. Kétszer tíz kifejezést futtattunk le különböző keresőkön: Ask, Bing, Exalead és Yandex, és persze a Google.com-on, de mindegyiken amerikai IP-címről, bejelentkezés nélkül.

Az előbbi négy keresőn néztük meg, hogy mennyiben vág össze az első tíz találat a Google eredményeivel.

Próbálkoztunk a Yahoo-val (ami ugyan a Bing eredményeit használja, de bizonyos esetekben újrarendezi) és a Baidu-val is, de míg az előbbi mindössze kettő esetben adott némi különbséget a Binghez képest, az utóbbi lényegében nem mutatott egyezést, hiszen láthatóan eléggé preferálják a kínai oldalakat még angol nyelvű keresések esetében is.

Teszünk tárgyai tíz viszonylag ritka (átlagosan 96 ezer találat), de valós szavakból álló összetétel és tíz gyakori kifejezés volt, az előzőek egyszerűsített verziói.

Ritka, long tail kifejezések:

 1. compressed air torpedo
 2. "stroke after heart attack"
 3. soft compound winter tyre
 4. purpose built filling stations in Somalia
 5. rák elleni küzdelem
 6. cobalt tuning pegs
 7. Soviet doomsday weapon designs
 8. lateral g forces in speedboats
 9. diesotto engine
 10. childhood premature atrial clots

Gyakori keresőszavaink:

 1. torpedo
 2. stroke after heart attack
 3. winter tyre
 4. fillings stations
 5. rák
 6. pegs
 7. weapon desings
 8. g forces
 9. engine
 10. clot

Az eredmények az alábbiak szerint alakultak:

Átfedés a keresők eredményei között %-ban

Legnagyobb átfedést a Yandex kereső mutatta gyakori keresőszavak esetében. Azt is elmondhatjuk, hogy a Google, a Bing és a Yandex első tíz találata több mint 20 százalékban azonos. Az Ask és a francia fejlesztésű Exalead szignifikánsan kisebb átfedést mutat a Google találataival.

Fontosnak tartom még itt idézni a Dogpile által még 2007-ben készített ennél sokkal részletesebb, 19000 keresésre alapozott elemzés eredményét, miszerint akkor a Google és a Live között 6,8%-os átfedés volt. Ma ennél jelentősen magasabb a közös találatok száma.

A teszt közben megszületett a következő rész ötlete is. Érdemes lenne általánosabban nézni a kérdést, nem csupán a Google találatokhoz hasonlítva az összes többit. Folytatás következik...

A Kereső Világ a precognox_logo_190.jpg Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

Szólj hozzá! • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

A bejegyzés trackback címe:

http://kereses.blog.hu/api/trackback/id/tr222638252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.