HTML

Precognox

 precognox-logo-cmyk-620.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati, big data és gépi tanulás alapú megoldásokat.

Az alábbi keresődoboz segítségével a Precognox által kezelt blogok tartalmában tudsz keresni. A kifejezés megadása után a Keresés gombra kattintva megjelenik vállalati keresőmegoldásunk, ahol további összetett keresések indíthatóak. A találatokra kattintva pedig elérhetőek az eredeti blogbejegyzések.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldással tudunk szolgálni szöveganalitikai problémádra, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

Precognox Blogkereső

Document

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Facebook oldaldoboz

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

Star Wars text mining

visualizing_star_wars_movie_scripts_precognox.jpgA long time ago, in a galaxy far, far away data analysts were talking about the upcoming new Star Wars movie. One of them has never seen any eposide of the two trilogies before, so they decided to make the movie more accessible to this poor fellow. See more...

Főbb témák

adat (8) adatbányászat (11) adatelemzés (9) adatok (13) adatújságírás (16) adatvizualizáció (19) AI (19) alternatív (6) alternatív keresőfelület (28) analitika (6) beszédtechnológia (13) big data (55) bing (14) blogkereső (6) CEU (6) clustering (6) conTEXT (8) dashboard (6) data science (9) deep learning (18) egészség (7) egészség kereső (7) előadás (7) emócióelemzés (35) facebook (8) Facebook (9) gépi tanulás (18) google (59) Google (33) gyűlöletbeszéd (7) hackathon (10) hálózatelemzés (14) intelligens keresés (6) internetes keresés (35) internet hungary (6) képfeldolgozás (8) képkereső (8) keresés (87) kereséselmélet (8) keresési felület (6) keresés jövője (57) keresés problémái (41) keresők összehasonlítása (9) keresőmotor (16) keresőoptimalizálás (8) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (12) konferencia (46) könyvajánló (25) korpusznyelvészet (14) közösségi keresés (8) közösségi média (8) különleges keresők (7) kutatás (9) LDA (10) lda (10) live (13) machine learning (9) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (41) mesterséges intelligencia (19) metafora (7) mobil (37) mobil keresés (17) Neticle (9) NLP (8) NLP meetup (17) Nuance (9) nyelv (7) nyelvészet (32) nyelvtechnológia (76) open data (12) open knowledge (7) orosz (6) Pennebaker (6) politikai blogok (22) Precognox (65) Precognox Labs (14) Python (14) R (19) spam (6) statisztika (12) számítógépes nyelvészet (9) szemantikus keresés (19) szemantikus kereső (9) szentimentelemzés (37) szöveganalitika (7) szövegbányászat (22) társadalomtudomány (7) tartalomelemzés (56) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (20) topik modellek (6) Twitter (18) twitter (15) vállalati kereső (7) vertikális kereső (9) vizualizáció (13) yahoo (27) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

Kereső tanfolyam - 5. Magyar keresők

2010.11.29. 08:00 Szerző: Vajda Gábor (Gabor_V) Címkék: kereső tanfolyam internetes keresők magyar keresők

2010 elején szinte egy időben két új magyar webkereső is megjelent (a Szörcs és a Bluu) a valamivel korábban indult Miner, Johu, és RichPOI után. Van, amelyik saját robotot működtet a weboldalak begyűjtésére, mások a nagy külföldi keresőgépek indexeit kérdezik le. A beépített magyar nyelvi eszközök (pl. szótövezés) mellett speciális kiegészítő funkciókkal, a találatok relevánsabb sorbarendezésével és újfajta megjelenítésével próbálnak minél több felhasználót - és ezzel együtt persze hirdetőt - magukhoz csábítani. Bár teljesítményben, kiterjedésben nem versenyeznek a Google, Yahoo, Bing hármassal és a hosszabb távú fennmaradásuk is bizonytalan, de a magyarországi sajátosságokhoz való optimalizálásuk és újszerű megoldásaik miatt érdemes kipróbálni és esetleg alternatív eszközként használni vagy a laikusabb felhasználóknak ajánlani őket. Érdemes elolvasni az Origo összehasonlító tesztjét is.
 

  • Miner: A Bártházi András (a webakademia.hu bloggere) által vezetett projekt egy automatikus hírportál és egyben egy vertikális kereső, mely 2006-ban blogkeresőként indult, de ma már a magyar webkettes világ más szegmensei: videómegosztó helyek, fórumok, Twitter/Csirip is kereshetők vele, sőt újabban már a teljes magyar web is . A felület tavaly újult meg, de bizonyos funkciók még fejlesztés alatt vannak. A blogkereső kategóriák szerint is szűkíthető, ami különösen hasznos, ha például recepteket vagy könyveket keresünk (egész más találatok jönnek így pl. a paradicsom kérdésre). Míg a webes keresőkkel az emberek inkább tényeket/adatokat próbálnak megtalálni, a blogkeresők a vélemények és az aktuális trendek/témák megtalálására és áttekintésére jók. A Miner 2010 áprilisában több mint 311 ezer blog mintegy 20 millió bejegyzésében keresett. A keresőt a puszta növekedés helyett szemantikus irányban fejlesztik: a rendszer megpróbálja értelmezni a beírt keresőkérdéseket, és felismerni, hogy a beírt szó pl. név vagy cím, vagy hogy milyen fogalomkörhöz tartozik, én ezt az információt felhasználni a források lekérdezéséhez, illetve a legjobb találatok összeválogatásához.

 

  • Johu: A kereső egyik fejlesztője Jóföldi Endre, aki emellett a Kereső Világ blog szerzője és az ő cége készítette többek közt a National Institutes of Health Library számára a First Step nevű metakeresőt. A Johu, ahogy a neve is utal rá, a Yahoo! keresőjének indexére épül, de a nyelvi elemzőbe beépítették a témában élenjáró MorphoLogic eszközeit (pl. a magyar szótövező algoritmust). Érdemes összehasonlítani az adók tippek kérdésre érkező találati listákat a Bing, a Google és a Johu esetében. A kereső másik jellemzője a legjobb kb. 100 találatból klaszterezett "tartalomjegyzék" a bal oldali hasábban, amely grafikus nézetre is átváltható, és segít az áttekintésben, a kérdés pontosításában, vagy további keresőszavak megtalálásában (pl. mobil televíziózás) A találati listákban előnézetet is kérhetünk a kis nagyító ikonokra kattintva.

 

  • Bluu: Valószínűleg a legfejlettebb hazai webkereső, komoly szövegértelmező képességekkel és sokféle speciális funkcióval. A szövegelemző modul a rendhagyó eseteket, a szinonimákat és asszociációkat (kapcsolódó fogalmakat), továbbá egy határig az elgépeléseket is kezeli. Képes a természetes nyelven beírt kérdések értelmezésére is, valamint vannak benne bizonyos előre definiált "mondatszerkezetek" a leggyakoribb kérdéstípusokra: pl. Szeged Miskolc vonat, servus magyarul, android mobil hírek, legalább 8 gigás pendrive 10 ezer forintig, képek Szabó Magdáról. (A lehetőségek áttekintéséhez érdemes a háttérképet kikapcsolni a Témaválasztás menüpont alatt.) A Google által bevezetett PageRank értékelést kiegészítették egy CSS elemzésen alapuló minősítéssel is: így nagyobb súlyt kapnak azok a találatok, ahol a keresett szavak az oldal elején, a görgetési határ fölött, kiemelt pozíciókban (pl. címekben) fordulnak elő. A Bluu csak az első 50 találatot értékeli a rangsoroláskor.


Összeállította: Drótos László, Magyar Elektronikus Könyvtár

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

Szólj hozzá! • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

A bejegyzés trackback címe:

https://kereses.blog.hu/api/trackback/id/tr32474545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása