Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

HTML

Kereső Világ: keresés, szövegbányászat, big data

A keresők lelkivilága, szöveges keresés, szövegbányászat és big data.
2001 óta foglalkozunk keresőfejlesztéssel a Precognox kereteiben. A blog írói: Jóföldi Endre és Varjú Zoltán. A Goldenblog versenyen IT kategóriában a legjobb 3 blog közé választott minket a szakmai zsűri 2011-ben és 2012-ben is. 2013-ban a Biznisz blogok között hetedik helyen végeztünk.


Precognox

precognox_logo_190.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati és big data megoldásokat. Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldhatjuk problémáidat, akkor lépj velünk kapcsolatba a céges oldalunkon található űrlapon keresztül.

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Az opendata.hu oldalt a Magyar OpenData Alapítvány/Egyesület hivatalos megalakulásáig - lelkes önkéntesek segítségével a
K-Monitor Közhasznú Egyesület (K-Monitor) működteti, az üzemeltetést a Precognox végzi.Meetup ajánló

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

Főbb témák

adatok (12) adatújságírás (16) ajánló (4) állás (4) alternatív (6) alternatív keresőfelület (24) analitika (5) beszédtechnológia (11) big data (42) bing (14) blogkereső (5) clustering (6) computational social science (4) data science (8) digitális bölcsészet (4) egészség (7) egészség kereső (7) emócióelemzés (14) Facebook (7) facebook (8) fintech (5) firefox (4) gépi tanulás (5) goldenblog (5) Google (22) google (57) GoogleTrends (5) Google Ngram (4) Hadoop (6) helyi keresés (4) hírelemzés (4) hírkeresés (4) internetes keresés (27) internetes keresők (4) internet hungary (6) iphone (5) johu (4) képkereső (8) keresés (52) kereséselmélet (7) keresés jövője (57) keresés problémái (38) keresők összehasonlítása (9) keresőoptimalizálás (6) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (8) konferencia (11) könyvajánló (10) korpusznyelvészet (5) közösségi keresés (8) közösségi média (6) különleges keresők (7) kutatás (4) linked data (5) live (13) magyar (4) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (17) metafora (5) metakereső (4) microsoft (4) miner (4) mobil (31) mobil keresés (15) Neticle (8) NLPmeetup (4) nlp meetup (5) NLP meetup (5) Nuance (8) nyelvészet (10) nyelvtechnológia (56) open data (7) Pennebaker (5) pénzügy (6) politika (4) pollyanna (4) Precognox (16) Precognox Labs (12) R (7) seo (5) smartmobil (4) sna (4) spam (6) statisztika (7) számítógépes nyelvészet (5) szemantikus keresés (15) szemantikus kereső (10) szemantikus web (8) szentimentelemzés (24) szövegbányászat (11) társadalomtudomány (4) tartalomelemzés (20) tartalomipar (5) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (20) twitter (13) Twitter (23) Twitter forradalom (4) valósidejű keresés (4) vertikális kereső (9) vizualizáció (10) wikia (4) Wikipedia (4) wolframalpha (4) yahoo (26) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

A jövőt keressük

2010.10.05. 09:34 Szerző: siklosib Címkék: internetes keresés keresés jövője kereső szándéka

Az internetes kereséseink sokat elárulnak rólunk, arról, hogy mit szeretünk, mi érdekel minket. Ha például sokszor keresünk kínai éttermekre, akkor már csak egy lépés, hogy ebédidőben az utcán menve a telefonunk jelezze, hogy a közelben van egy nagyon jó kínai étterem, ami esetleg tetszésünkre lehet. Ez nem is volna rossz - gondolhatnánk - de vajon mennyi problémát okozna a tudat, hogy folyamatos megfigyelés alatt állunk, van "valami", ami mindent tud rólunk... A példára akár legyinthetnénk is, hogy butaság, ha nem éppen Eric Schmidt a Google vezérigazgatója mondta volna nemrégiben egy konferencián.

Talán ez még odébb van, de a kereséseink és a jövőbeli események meghatározása közötti összefüggés már a valóság. A Yahoo Labs kutatói elvégeztek egy felmérést, megvizsgálva, hogy bizonyos filmek, videójátékok vagy zenei együttesek várható népszerűsége milyen összefüggésben van az internetes felhasználók által végzett keresésekkel. Az eredmény meglepően valós volt, hiszen a hagyományos felmérésekkel egybecsengő eredmények születtek, sőt azokat akár felül is múlhatja ennek a módszernek a gyorsasága, illetve a kevésbé felmérhető helyzetekben való alkalmazhatósága. (További cikkek a felmérésről: Technology Review, ARS Technica, Reuters, BBC )

Így már csak a fantázia szabhat határt annak, hogy mire használhatóak fel a keresések során valóban tömeges mértékben megjelenő valós információk. Ha például egy film rendezője előzetesen felméri, hogy mi érdekli az embereket, akkor már eleve ahhoz igazítja a filmet és így tovább, a kör folytatódik...

Ne lepődjünk meg ezek után, ha az almás sütemény receptekről való internetes tájékozódásunk után sorban állnak az emberek az ajtónkban kóstolóért.

1 komment • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

Váraljay Gabriel 2010.10.05. 22:12:30

Ilyen lesz a jövő telefonja, ami már prediktív eleve tudja a szokásainkból, hogy mit kell ajánlania és ez nem csak a értékesítést jelenti, hanem komolyan a személyes segítséget. Persze van aki ettől remeg, de akkor is csak sok millió Szabó Jánosról és Kovács Béláról van szó nem pedig az USA elnökéről (személyünkben).