HTML

Precognox

 precognox-logo-cmyk-620.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati, big data és gépi tanulás alapú megoldásokat.

Az alábbi keresődoboz segítségével a Precognox által kezelt blogok tartalmában tudsz keresni. A kifejezés megadása után a Keresés gombra kattintva megjelenik vállalati keresőmegoldásunk, ahol további összetett keresések indíthatóak. A találatokra kattintva pedig elérhetőek az eredeti blogbejegyzések.

Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldással tudunk szolgálni szöveganalitikai problémádra, lépj velünk kapcsolatba a keresovilag@precognox.com címen.

Precognox Blogkereső

Document

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Facebook oldaldoboz

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

Star Wars text mining

visualizing_star_wars_movie_scripts_precognox.jpgA long time ago, in a galaxy far, far away data analysts were talking about the upcoming new Star Wars movie. One of them has never seen any eposide of the two trilogies before, so they decided to make the movie more accessible to this poor fellow. See more...

Főbb témák

adat (8) adatbányászat (11) adatelemzés (9) adatok (13) adatújságírás (16) adatvizualizáció (19) AI (19) alternatív (6) alternatív keresőfelület (28) analitika (6) beszédtechnológia (13) big data (55) bing (14) blogkereső (6) CEU (6) clustering (6) conTEXT (8) dashboard (6) data science (9) deep learning (18) egészség (7) egészség kereső (7) előadás (7) emócióelemzés (35) facebook (8) Facebook (9) gépi tanulás (18) Google (33) google (59) gyűlöletbeszéd (7) hackathon (10) hálózatelemzés (14) intelligens keresés (6) internetes keresés (35) internet hungary (6) képfeldolgozás (8) képkereső (8) keresés (87) kereséselmélet (8) keresési felület (6) keresés jövője (57) keresés problémái (41) keresők összehasonlítása (9) keresőmotor (16) keresőoptimalizálás (8) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (12) konferencia (46) könyvajánló (25) korpusznyelvészet (14) közösségi keresés (8) közösségi média (8) különleges keresők (7) kutatás (9) LDA (10) lda (10) live (13) machine learning (9) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (41) mesterséges intelligencia (19) metafora (7) mobil (37) mobil keresés (17) Neticle (9) NLP (8) NLP meetup (17) Nuance (9) nyelv (7) nyelvészet (32) nyelvtechnológia (76) open data (12) open knowledge (7) orosz (6) Pennebaker (6) politikai blogok (22) Precognox (65) Precognox Labs (14) Python (14) R (19) spam (6) statisztika (12) számítógépes nyelvészet (9) szemantikus keresés (19) szemantikus kereső (9) szentimentelemzés (37) szöveganalitika (7) szövegbányászat (22) társadalomtudomány (7) tartalomelemzés (56) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (20) topik modellek (6) Twitter (18) twitter (15) vállalati kereső (7) vertikális kereső (9) vizualizáció (13) yahoo (27) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

Mit hoz 2010? John Battelle előrejelzései

2010.01.04. 12:41 Szerző: siklosib Címkék: google john battelle internetes keresés keresés jövője bing

(Az eredeti cikk itt olvasható)

Új évtized. Jól hangzik. Kicsit késésben vagyok, de valamiért ezek a jóslatok nem sürgették magukat. A szokásoshoz képest nem volt elég időm elmélkedésre az ünnepek alatt, holott jó sokra lenne szükségem ahhoz, hogy ilyen találgatós dologra adjam a fejem, mint egy éves előrejelzés.

Úgyhogy csak elkezdem, aztán meglátjuk mi lesz belőle.

A korábbi évekre vonatkozó jóslataim egyes cégekre, illetve ipari szegmensekre vonatkoztak, de most megpróbálok átfogó képet adni. Kivétel persze a Google, ami még mindig az egyetlen olyan társaság az Internet világában, ami az „űrből is látszik”. Egyelőre legalábbis, de erre még visszatérek.

  1. 2010. fogja jelenteni a web amerikai egyeduralmának megtörésének a kezdetét. Nem az amerikai internet piac összeomlását jelzem, inkább a méretbeli csökkenését és más webes gazdasági központok egyre nagyobb hatását. Lényegét tekintve ez nem egy Internet jóslat, hanem gazdasági, hiszen a web jól tükrözi a valódi világot, ami egyértelműen távolodik az Amerika-uralta modelltől.
     
  2. A Google határozott lépéseket fog tenni annak érdekében, hogy egy szoftver márkaként legyen ismert nem pedig egyszerűen „csak kereső motorként”. Ezt egy erős kulturális eltolódásnak tartom, ami jelentős töréseket fog eredményezni a cégen belül, de mindez ugyanakkor elkerülhetetlen. Mivel a Google, egykor az „internet ceruzája”, a Microsoft egy újabb, nyitottabb változata lett, és sokkal több elszámolni valója van, mind saját magával, mind a nyilvánossággal szemben, különben elveszítheti a támogatói bizalmát. Próbálkoztak a „média cég” elnevezéssel, de szerintem a „szoftver cég” jobban illik rá, és lehetővé teszi, hogy azokra a nagyobb projektekre koncentráljon, melyek szoftver alapúak: Chrome OS, Android, Search és Docs (Office/Cloud Apps).
    Ez az eltolódás azt jelenti, hogy a Google az év végéig ötletszerű módon csökkenteni fogja a médiába, a közösségi médiába fektetett erőforrásokat és inkább együttműködést és partneri kapcsolatokat fog keresni a versengés helyett. Ez egy jelentős jóslat, hiszen egyértelmű, hogy a Facebook sok tekintetben a Google egyik legnagyobb vetélytársa, de ki fog derülni, hogy nem tudja a Facebook-ot felülmúlni ezeken a területeken, jobb szoftver cég azonban lehet.
     
  3. 2010-ben nagy adatkezelési ügyek kerülnek majd elő, nem olyanok, mint az AOL kereső bukása, hanem a közösségi és/vagy hirdetési adatokkal kapcsolatban. A legtöbb oldalon megjelenő személyre szabható beállítások lehetőségét nyújtó alkalmazások terjedésének ellenére még mindig nincs szabvány a marketing adatok használatára és éles harc folyik a piaci szereplők, az őket képviselő ügynökségek és harmadik személyek, mint hirdetési hálózatok vagy felmérő cégek között. Ehhez hozzájön még a jelenlegi törvényhozó testület és nehéz elképzelni, hogy ne lenne valami nagy csapás/fordulat a következő évben.
     
  4. Az év végére jelentős fejlődés lesz a felhasználói felületek kialakításában, ami nagy befogadásra fog találni sok „tier one” oldalon, különösen az ipari területen.
    A közel 10 éves blog történelem ellenére, a legtöbb oldal még mindig azt a modellt követi, melyben egy új bejegyzés publikálása során a korábbiak lejjebb tolódnak. Ez a kifejezetten újdonság-vadászok kivételével a felhasználók számára emészthetetlen. A háromfejű erőnek köszönhetően – közösség, játék, mobil technológiák – azt gondolom, hogy a PC webre jócskán ráfér egy felhasználói felület megújulás és olyan új megközelítéseket is fogunk tapasztalni melynek során a navigáció és a megjelenítés egy új szabvány kialakítása felé fog megindulni.
     
  5. Az Apple iTablet csalódás lesz. Elnézést kérek az Apple rajongóktól, de a használhatóság hiányzik. Még akkor is, ha nagyszerű és sok más szempontból fantasztikus. Amíg a felhasználói felületek nem tartalmaznak beépített hang-felismerést és a böngészés nem alakul át (4. pont), addig az iTablet csak egy Newton 2.0. Persze Newton volt maga az iPhone, 10 évvel korábban és telefon nélkül… és a Mac egyszerűen csak Windows, 10 évvel azelőtt, hogy a Windows megerősödött volna, és a Next… na de hagyjuk.

     
  6. 2010-ben meg fog jelenni egy nyílt játék platform, hasonlóan ahogy 2009 egy nyílt telefonos platform (Android) éve volt. Képzeljük el mi történne, ha a jelenlegi játékfejlesztés hegemóniája megkérdőjeleződik…
     
  7. A hagyományos keresési eredmények elértéktelenednek, egészen addig, hogy az emberek kételkedni fognak a keresés érvényességét illetően. Ez nem jelenti azt, hogy az emberek ne használnának keresést – a szokások nem halnak el ilyen könnyen, és továbbra is nagy jelentősége lesz. De jelenleg a keresési módszerek egy nagy átalakuláson mennek keresztül – korábban már írtam róla, hogy egyre bonyolultabb kérdéseket teszünk fel, amikre egy egyszerű keresés nem tud választ adni. Emiatt a szétválás miatt nem lehet a keresést vádolni, de mégis. Hozzájön ehhez a problémához az AdWords játéka, és így lesz teljes a kép. A Google fogja kapni a legtöbb vádat, de ő tehet a leginkább ezért 2010-ben.
     
  8. A Bing egy erős, de jól lemaradva a második helyet elfoglaló kereső lesz, csökkentve a Yahoo részvényeket. Természetesen Yahoo ügyben nehéz megérteni a keresési részesedést, de abban tudom mérni, hogy „honnan erednek a lekérdezések”. Ez egy elég bátor jóslat, tekintve a 7 pontos különbséget a Bing és Yahoo között, de úgy vélem, hogy a Microsoft nagy részvények vásárlásával be fogja hozni.
     
  9. Az internetes hirdetések száma nagyon meg fog növekedni és nem csak a keresés és közösségi oldalak révén (PPC/PPA). A cégek sokkal többet fognak költeni az online megjelenésre 2010-ben és a legtöbb előretekintő modell ezt figyelmen kívül hagyja.
     
     
  10. Lehet, hogy ez a legegyszerűbb dobás, de sose lehet tudni, talán pont ebbe csúszik a hiba: a technológiai/internet ipar nagy részvénykibocsátási hulláma fog következni. Azonban legalább egy, ha nem több hamar visszahúzódik, ahogy a vizsgálatok során kiderül, hogy túl drága és/vagy ellentmondásos. Ennek következményeként ugyanilyen növekedési hullám lesz a gyenge kibocsátások és a vállalategyesülések és felvásárlások terén.
     
  11. Ez már túlmutat rajtam, de jónak hangzik, úgyhogy folytatom: nagy lépéseket fogunk tapasztalni az ember-gép akadályok áttörésében. Ez alatt a technológia és a biológia integrációját értem – igen, ugyanez az elképzelés az alapja olyan nagysikerű filmeknek is, mint az Avatar, Mátrix, Terminátor… Nem piaci termék megjelenését látom, de egy-egy ígéretes tanulmány vagy kísérlet megjelenését.
     
  12. Ki fogom találni, hogy mit kezdjek a könyvemmel. Három éve ígérgetem, hogy meglesz, egy kicsit már kezd elavulni…

Én várom a 2010-es évet, amire valójában nehéz más előrejelzést tenni, minthogy összességében jobb lesz, mint az előző, 2009-es év.

A Kereső Világ a Precognox Precognox szakmai blogja A Precognox intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások fejlesztője.

2 komment • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

A bejegyzés trackback címe:

https://kereses.blog.hu/api/trackback/id/tr851644710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.01.04. 20:39:29

"Új évtized. Jól hangzik."
Minden számolni nem tudó, műveletlen tuskónak. Az új évtized majd jövőre kezdődik.

O'Seamus · http://www.hhanuman.blogspot.com/ 2010.01.05. 00:06:27

a nagy trendek között a kis apróság a negyedik pont magasságában ragadta meg a figyelmemet: igazából már az elejétől fogva szenvedek attól, mennyire borzasztóan nem fellhasználóbarát a hagyományos időrend alapú blogos megjelenítés, mennyire más paradigma lenne a tematikára építő display. hát, reméljük...:)
süti beállítások módosítása