Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

HTML

Kereső Világ: keresés, szövegbányászat, big data

A keresők lelkivilága, szöveges keresés, szövegbányászat és big data.
2001 óta foglalkozunk keresőfejlesztéssel a Precognox kereteiben. A blog írói: Jóföldi Endre és Varjú Zoltán. A Goldenblog versenyen IT kategóriában a legjobb 3 blog közé választott minket a szakmai zsűri 2011-ben és 2012-ben is. 2013-ban a Biznisz blogok között hetedik helyen végeztünk.


Precognox

precognox_logo_190.jpg

A blog készítői a Precognox Kft. keretein belül fejlesztenek intelligens, nyelvészeti alapokra épülő keresési, szövegbányászati és big data megoldásokat. Ha a blogon olvasható tartalmak kapcsán, vagy témáink alapján úgy gondolod megoldhatjuk problémáidat, akkor lépj velünk kapcsolatba a céges oldalunkon található űrlapon keresztül.

opendata.hu

opendatahu45.jpg

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.

Az opendata.hu oldalt a Magyar OpenData Alapítvány/Egyesület hivatalos megalakulásáig - lelkes önkéntesek segítségével a
K-Monitor Közhasznú Egyesület (K-Monitor) működteti, az üzemeltetést a Precognox végzi.Meetup ajánló

Blog figyelése (RSS)

 Add hozzá az RSS olvasódhoz

Ha levélben szeretnél értesülni az új cikkekről:

Főbb témák

adatok (12) adatújságírás (16) ajánló (4) állás (4) alternatív (6) alternatív keresőfelület (24) analitika (5) beszédtechnológia (11) big data (42) bing (14) blogkereső (5) clustering (6) computational social science (4) data science (8) digitális bölcsészet (4) egészség (7) egészség kereső (7) emócióelemzés (14) Facebook (7) facebook (8) fintech (5) firefox (4) gépi tanulás (5) goldenblog (5) Google (22) google (57) GoogleTrends (5) Google Ngram (4) Hadoop (6) helyi keresés (4) hírelemzés (4) hírkeresés (4) internetes keresés (27) internetes keresők (4) internet hungary (6) iphone (5) johu (4) képkereső (8) keresés (52) kereséselmélet (7) keresés jövője (57) keresés problémái (38) keresők összehasonlítása (9) keresőoptimalizálás (6) kereső szándéka (11) kereső tanfolyam (9) kereső teszt (15) kognitív nyelvészet (8) konferencia (11) könyvajánló (10) korpusznyelvészet (5) közösségi keresés (8) közösségi média (6) különleges keresők (7) kutatás (4) linked data (5) live (13) magyar (4) magyar kereső (9) marketing (8) meetup (17) metafora (5) metakereső (4) microsoft (4) miner (4) mobil (31) mobil keresés (15) Neticle (8) NLPmeetup (4) NLP meetup (5) nlp meetup (5) Nuance (8) nyelvészet (10) nyelvtechnológia (56) open data (7) Pennebaker (5) pénzügy (6) politika (4) pollyanna (4) Precognox (16) Precognox Labs (12) R (7) seo (5) smartmobil (4) sna (4) spam (6) statisztika (7) számítógépes nyelvészet (5) szemantikus keresés (15) szemantikus kereső (10) szemantikus web (8) szentimentelemzés (24) szövegbányászat (11) társadalomtudomány (4) tartalomelemzés (20) tartalomipar (5) tartalomjegyzék (6) tematikus kereső (20) twitter (13) Twitter (23) Twitter forradalom (4) valósidejű keresés (4) vertikális kereső (9) vizualizáció (10) wikia (4) Wikipedia (4) wolframalpha (4) yahoo (26) Címkefelhő

A blog tartalmai CC licenc alá tartoznak

Creative Commons License
Kereső Világ by Precognox Kft. is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Based on a work at http://kereses.blog.hu/.
Permissions beyond the scope of this license may be available at http://precognox.com/.

A Kereső Világ blogon közölt tartalmak a Precognox Kft. tulajdonát képezik. A tartalom újraközléséhez, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik, külön engedély nem szükséges, ha linkeled az eredeti tartalmat és feltünteted a tulajdonos nevét is (valahogy így: Ez az írás a Precognox Kft. Kereső Világ blogján jelent meg). Minden más esetben fordulj hozzánk, a zoltan.varju(kukac)precognox.com címre írt levéllel.

Creative Commons License

Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd!

 

A kereső szándéka

2007.10.31. 17:26 Szerző: kereso Címkék: tartalomjegyzék kereső szándéka keresés problémái

A SearchEngineWatch mai cikkében a kereső szándékáról ír, ami a keresés során felmerülő problémák egyik legnehezebben megoldható területe. A cikkben említett "digitális fényképezőgép tesztek" illetve "digitális fényképezőgép vásárlás" között valóban elég jól látható különbség van, de azért vannak ennél sokkal rejtettebb szándékok is.

Lehet figyelni a keresés folyamatát, vagyis feltételezéseket tehetünk annak megfelelően, hogy mi volt az előző kereséskifejezés az adott felhasználótól. Tehát ha az imént "olasz receptek"-et kerestem, akkor a "pizza" valószínűleg receptek iránti érdeklődést sejtet. Persze az is lehet, hogy végül belefáradtam a főzés gondolatába is, és most jön, hogy rendelek egy pizzát. Szóval nem egyszerű az ügy...

 

Mi segíthet még a kereső szándékának pontosításában?

  • Korábbi kereséseim, korábbi válaszott oldalaim: a korábbi kereséseim során megfigyelt viselkedésem segíthet az aktuális keresésnél. A Google ezt már figyeli, ha valaki bejelentkezik a honlapján és úgy keres. Persze itt rögtön felmerül az adatvédelem kérdése, vagyis mennyire jó az, ha minden rezdülésemet ismeri egy cég (a hirdetőknek például nagyon)?
  • Ip címem, hol vagyok: a földrajzi hely ahol keresek. A pizzéria egy kaposvári ip címről belátható módon környékbeli pizzériát feltételezhet.
  • Keresés nyelve: ha a felhasználó kiválasztotta, hogy őt elsősorban a magyar nyelvű találatok érdeklik, akkor is ilyeneket hozhat a keresőmotor, hogyha esetleg ausztriából keres is éppen.
  • Találatok gyors áttekintése: Legtöbbször pontosan a keresés folyamata során jövünk rá, hogy mi is lenne a megfelelő keresőkérdés. Egy lehetséges segítség ebben az ún. clustering, ami keresés utáni pontosításban segíthet, vagyis rájöhetünk, hogy a digitális fényképezőgép nem elég pontos a számunkra, mert valójában tükörreflexes fényképezőgépek érdekelnek bennünket, ahogy erről a tartalomjegyzék készítésről szóló korábbi cikkemben írtam.

 

1 komment • Kövess Facebookon • Iratkozz fel értesítőre

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

aranyhaj.blogspot.com · http://aranyhaj.blogspot.com 2007.10.31. 19:33:56

Én a google-ban szoktam keresni mindent; nagyon szeretem.